En jungel av skoledagbøker

07.08.2002
En jungel av skoledagbøker
skoledagbok

Skoledagbøker forteller et stykke historie om skoleelevenes hverdag. Eller gjør de det? Vi har vurdert et utvalg av bøkene som finnes på markedet nå i forkant av skolestart.

- Vi har alltid kjøpt skoledagbok tidligere, men ikke så mye nå lenger. Noen er spesielt lagt til rette for barneskoleelever, noen for ungdomsskole, sier Kine Svendsen og Marita Gjøse i Havannapostens testpanel.
Begge er 16 år og skal snart ta fatt på et nytt skoleår i første klasse på videregående. Marita har kommet inn på Forus videregående skole, mens Kine skal begynne på Sandnes videregående skole.
- På barneskolen tar elevene med seg boka i sekken, men på ungdomsskolen blir den som oftest liggende hjemme, forteller Kine.
Marita legger til at man skriver flittig i skoledagboka i begynnelsen, men at lysten glir bort etter hvert. Jentene mener at årets utvalg er variert både i størrelse og omfang, og trenden er tydelig merkevare.
- ”Julia”, ”Oh Boy” og ”Ole Brumm” er litt store og tar en del plass i sekken. De som har laget disse har sikkert lagt vekt på at de skal være mer kule enn praktiske. ”Topp” er litt mindre, men også den er upraktisk. Denne er det imidlertid lettere å bla i fordi den er laget som ringperm, og så er papiret glattere. Bøkene preges av mer og mer merker. ”Julia”, ”Harry Potter” og ”Witch” er nye i år, ”Plysj” kom for et par år siden, mens ”Pusur” og ”Topp” har vært her en stund, forklarer 16-åringene.

Diddl
89 kroner
TERNINGKAST: 6
Diddl er ikke sesongbetont, men selges hele året fordi det ikke står oppført datoer og årstall i denne. Den kan brukes når som helst, og kalenderen strekker seg fram til år 2005. Omslaget varierer i motiv og farge, men innholdet er det samme i alle bøkene.
- Denne er mer for de som bare bruker boka til å notere datoer for prøver, lekser og andre avtaler, det er ikke så mye personlig i den. Blant annet finnes det ikke vennesider. Denne er bra å bruke på videregående skole, men fungerer kanskje ikke like bra for elever på barneskolen siden vennesidene mangler, sier jentene.
Størrelsen mener de er god, den er like tykk som de andre, dessuten er det spandert en side pr. dag til notater.
- Her er det ikke reklame, som noen av de andre bøkene har med. Faktisk er det ingenting som trekker ned denne boka, mener Kine og Marita.

Harry Potter
99 kroner
TERNINGKAST: 4
Harry Potter-feberen har ikke gitt seg, men denne boka er definitivt ikke for andre enn Potter-interesserte.
- Det er litt å skrive hver dag, men ikke mye. Derimot står det mye om Harry Potter, og man må både vite og like dette for å få utbytte av det som står mellom permene. Boka er bra for interesserte, men det er ikke noen personlige sider utenom forsiden, der man fyller ut hvem den tilhører. Den er forresten liten, praktisk og inneholder ikke mange unyttige ting. Du trenger den informasjonen som blir presentert. Her er det mulig å skrive dagsnotater og nettadresser, dessuten er det et par vennesider. Boka passer kanskje best for de som går på barneskolen, konkluderer Kine og Marita.

Julia
129 kroner
TERNINGKAST: 4
Barneskolejenter vil sikkert like denne svært godt, ifølge testpanelet passer innholdet i boka best for 11-12-åringer.
- Den er grei nok, det er masse kjekt å lese for elever på barneskolen. Blant annet har den dyresider, mattips, kjendisbursdager og ”ukens vitenskap”. Det er greit med plass til å skrive dagsnotater, men selve boka er stor og upraktisk fordi den er innbundet i spiralform. Forsiden er stilig med dongeribuksepreg, men det var finere da disse hadde glitter på tidligere, mener jentene.
Den presenterer mye informasjon om ting man kan lage, for eksempel ankelsmykker og gjenbruk av gamle dongeribukser. Det er mye å lese, men boka er likevel litt rotete.
- Alt ligger hulter til bulter, og den virker ikke å ha noen sammenheng.

Oh Boy
129 kroner
TERNINGKAST: 3
Bok i spiralformat, men testpanelet syntes dette gjorde boka vanskelig å bla i.
- Denne er for folk som liker å skrive mye og lime bussbilletter og annet inn i boka. Den blir nok dobbel så stor i løpet av skoleåret av innlimte ting. Vi liker ikke boka fordi det er vanskelig å fylle ut vennesidene. Man må ha god fantasi for å ha noe å skrive på enkelte av linjene der. Og så er notatsidene svarte. Det går ikke an å skrive noe der med vanlig penn, bare med hvitfarge. Hele boka er trist i fargen, svart og kjedelig. Det ser ut som om utgiver har prøvd å lage den litt voksen, men det har de ikke klart, sier de.
Boka er beregnet for jenter, i og med at hver måned starter med et bilde av en mann.
- De var ikke akkurat fine, kommer det fra Kine.
Boka er detaljert med informasjon som man kanskje ikke har sett så mye til fra før, men den er upraktisk å ha med seg.

Ole Brumm
129 kroner
TERNINGKAST: 3
Skoledagboka inneholder akkurat det samme som den har inneholdt tidligere år, bortsett fra at designet er nytt. Det mener testpanelet er skuffende.
- For de som kjøper denne boka for første gang er den i grunnen helt grei. Men plastomslaget lukter vondt og er ikke så praktisk. Det er hengelås på boka, så du får i alle fall ha den for deg selv, sier Kine.
- Men folk kan jo kikke i den likevel, det er mulighet for å smugkikke selv om den er låst, er Marita rask med å tilføye.
Det er mulig å få ny innmat, og dermed bruke plastomslaget på ny. Minuset er at skoleåret 2002/2003 er trykket på omslaget, så det har likevel begrenset varighet.
- De har litt for mange detaljer om prøver, sykedager og fravær som kan føres opp i boka, og så er det litt irriterende at linjene i dagsnotatene ikke går over hele siden. Det er bare et hvitt felt til høyre på dagsnotatene. Boka er litt barnslig, og passer vel best for de på barneskolen og tidlig ungdomsskole.

Plysj
129 kroner
TERNINGKAST: 4
De som liker å skrive en del og sette terningkast på hver dag vil like denne boka. Men Marita og Kine mener det er for vanskelig å fylle inn alt det boka spør om av informasjon.
- Man må jo ha god fantasi og humor for å få til det. På enkelte linjer i vennesidene er det også lite plass til å fylle ut egen informasjon fordi spørsmålene tar nesten all plassen, forteller Kine.
- Denne har kjærestesider og lånesider, noe de andre ikke lenger har med. Plysj er mer av den typen som fantes i større grad før. Her står det om kjente personer, og mye skal fylles ut av oss selv. Boka er litt kjedelig, den er ikke fin. Spesielt har forsiden alt for mye fargeblinking, mener Marita.

Pusur
99,50 kroner
TERNINGKAST: 3
En av de traverne blant skoledagbøkene, men testpanelet kritiserer fargevalget.
- Svart, grått og hvitt er kjedelige og triste farger. Den er sikkert mest beregnet for gutter som ikke bryr seg om å ha så mange bilder i boka. De som bruker denne bør også ha sans for tegneserier siden det er mange avisstriper her. Kanskje er den best for de som er Pusur-fans til vanlig, sier de.
Jentene mener det er positivt at man kan skrive inn karakterer og slå opp i periodiske system. - Den er nok mer ment for ungdomsskoleelever, og er litt guttete. Det finnes ikke så mange andre skoledagbøker for gutter, kanskje med unntak av Harry Potter og Topp. Sistnevnte er for både jenter og gutter, sier de.

Snoopy
129 kroner
TERNINGKAST: 3
Eneste skoledagbok med pelsomslag. Omslagsfargen er i år lilla, og tegningene er nye. Men ellers er alt stoffet det samme.
- Det er lite plass til å skrive om prøver, fritid og skole her, men det finnes seriestriper med Snoopy, og den har mange vennesider. Det dumme er at boka inneholder reklame. Det er unødvendig. Den er ganske enkel, men stor på grunn av permen. Kjekt at den har penneholder med i tillegg, sier jentene.

Topp
119 kroner
TERNINGKAST: 5
Denne har jentene benyttet seg mest av opp gjennom årene, og den er fremdeles godt likt.
Boka er lett å bla i og har ikke så mye der eleven må fylle inn selv. Informasjonen er fyldig, bildene er fine og presenteres i farger.
- Det er en spennende bok. Det finnes til og med en plastlomme der vi kan oppbevare passfoto av venner. Boka har mange notatsider og greie vennesider. Dessuten går det an å skifte forside. Har du sans for Eminem, bruker du en forside med ham på. Karakterskjemaet er greit, og den er god å bla i, synes Marita og Kine.

Winnie the Pooh
89 kroner
TERNINGKAST: 4
Skoledagbok som i likhet med Diddl kan brukes når som helst fordi du må fylle inn dato selv. Denne skiller seg ut fordi den ikke er norsk, men presenteres på fire språk, blant annet engelsk og dansk. Og den passer til å være mer enn en skoledagbok.
- Dette er mer en dagbok som kan brukes når og hvor man vil. En grei og enkel bok som ikke har så mange sider man må fylle ut selv. Den har ikke vennesider, men en telefonliste. Dette passer veldig bra til skolebruk, mener testpanelet.

Witch
129 kroner
TERNINGKAST: 4
En av årets nyheter kommer fra et nystartet blad med samme navn. Testpanelet mener dette er en mer jentete utgave av Harry Potter. Boka har fine og stilige tegninger, ellers står det om hekser og magi. Kine og Marita er raske med å bli enige om at stoffet er for spesielt interesserte.
- Det er ikke mulig å skrive inn så mye fornuftig her fordi du skal fylle inn heksekunstene dine og beskrive hvilken magi du brukte på skoleprøver. Boka har mye informasjon om personene som er med i bladet, men det er lite plass til å skrive dagsnotater. Dessuten har den bare seks vennesider. Det er lite, fastholder de to 16-åringene.
Etter hver måned er det satt av plass til å oppsummere hvordan den har vært, og så kan man bruke klistremerker til å karakterisere hvordan formen er.
- Dette er en stilig bok med mange fine farger og tegninger, men den er helst for de spesielt interesserte.

Eivind Motland

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...