Konfirmasjon er å følge Jesus

11.04.2002
Konfirmasjon er å følge Jesus
Knut Svindland

- Vi har behov for markeringer i livsfasene. Familie og venner ser på selve konfirmasjonsdagen, men for konfirmantene ønsker jeg at de skal følge Jesus helt konkret. Det kan være hardt å forholde seg til hvordan Jesus levde og hvordan jeg lever mitt liv, men jeg tror det er den ekte spenningen i livet, forteller menighetsprest Knut Svindland i Hana.

Konfirmasjonen er en festdag for konfirmanten selv og for familien. Noen velger å konfirmere seg for pengenes skyld, for andre er det troen som er viktig. Troen kan gå i forskjellige retninger, fra å følge Jesus til å ta veien gjennom en borgerlig konfirmasjon.
- Det er ikke enkelt å si at en tror, da kommer en kanskje fra en familie som allerede går i kirken. Mange voksne snakker mer om tro når de har fått noe innabords, mener Knut Svindland.
Konfirmasjon betyr ”bekreftelse”, og før i tiden måtte den enkelte konfirmant love overfor Gud.
- I dag vektlegger vi det annerledes. Det er Gud som bekrefter konfirmanten, og ikke omvendt. Det handler om å ha rom for tro og tvil, ikke drive hykleri, forklarer menighetspresten.
Han ønsker å skape rom for at konfirmantene skal kunne tenke selv, men at troen er der og lager sammenhengene.
- De sentrale tingene i Bibelen er sannhet og tilgivelse. Vårt sentrale budskap går på nettopp dette, å være ærlig og tilgivende. Tro, tanker, fornuft og følelser er en helhet. Mange mennesker er på leit etter en slik sammenheng, men mange kvier seg for å snakke om det store bildet, mener han.

Må lære basisen
Knut Svindland er fascinert av måten Jesus møtte mennesker på.
- Jesus sa at ”jeg og Faderen er ett”. Det viser at Jesus er ett, at Gud er fullstendig til å stole på. Han har ikke noen skjult agenda, men ut fra de livserfaringene de fleste av oss har, er det ikke helt enkelt å tro dette. Jeg har en tillit til at Gud må være slik Jesus var. Han hadde respekt for den enkelte. Følelses-, tanke- og trosmessig er det en god måte å leve livet på. Konfirmasjonen går ut på at Gud spør enkeltmennesket om han eller hun vil følge ham. Om mennesker ikke velger å følge ham, er det greit, utdyper presten.
Svært mange mennesker Svindland snakker med har en tro på Jesus. Han ønsker ikke å indoktrinere folk, men være åpen om det som er det sentrale budskapet. I Bibelen står det et vers som lyder: ”Vær gode mot hverandre, vis barmhjertighet så dere tilgir hverandre, likesom Gud har tilgitt dere i Kristus!”
- Jesus snakket lite om at de skulle tenke riktig eller tro riktig, men derimot betonte han at de skulle følge ham. Jeg tror det er veldig forskjell på hvordan vi har hatt det i oppveksten. Noen har lært å snakke sant og be om tilgivelse, mens andre har fått en vanskeligere start. Tilgivelse er noe sistnevnte ikke har erfart. Sulten og tørsten etter godhet og helhet kan være mye større hos noen som har hatt en tøff oppvekst. Når disse begynner å følge Jesus, må en lære basisen i hva sannhet og tilgivelse er. Man starter på det nivået man er. Det er hardt arbeid å følge Jesus og bli mer lik ham, tenker Svindland.
Han legger til at når vi sier ja til Jesus og det han har gjort for oss, så tar Gud imot oss fullstendig og uten reservasjoner. Men han ønsker at vi skal vokse, derfor utfordrer han oss til å følge ham, slik at vi vokser i kjærlighet, visdom og vilje til å vise raushet og tilgi.

Tar konfirmantene på alvor
Konfirmasjonsdagen begynner med gudstjenesten. I Hana kirke starter den på høytidelig vis. Men Knut Svindland peker også på viktigheten med å legge til rette gudstjenesten på et språk de fleste forstår.
- Innimellom blir det elementer som skal skape gjenkjennelse. I fjor snakket jeg for eksempel om at vi ofte føler vi må prestere noe bra for at noen skal være glad i oss. Jesus snakker om at livet ikke er noe høydehoppstativ. Dette satte jeg i sammenheng med skole og karakterer, forteller han.
Konfirmasjonsgudstjenesten inneholder også visuelle uttrykk som lovsang og dans, noe som ifølge presten er med og tar konfirmantene på alvor.
- Vi vil berøre flere og skape gjenkjennelse for så mange som mulig. Da gjelder det å snakke nært og enkelt. Tilbakemeldingene på dette har vært gode på tidligere konfirmasjonsgudstjenester, sier han.

Eivind Motland

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...