Med naturen som hjelpemiddel til juledekorasjoner

03.12.2001
Med naturen som hjelpemiddel til juledekorasjoner
Dagny Egeland
spesielle nissedekorasjonene sine

Hun har travle tider før jul, Kari Overskott Olsen fra Hana. Ofte tar hun nettene i bruk for å lage de spesielle nissedekorasjonene sine. I tillegg lager hun friske og tørka blomster etter bestilling. – I år som i fjor har jeg inntrykk av at det er mye gull og sølv i juledekorasjonene, forteller tusenkunstneren, som blir å møte på Havannasenteret 7. og 8. desember.

Det er trangt om plassen i kjelleren hos Kari Overskott Olsen fra Hana. Hun driver firmaet Blomsterkvisten hjemme hos seg selv og lager alt i blomster og dekorasjoner.
- Jeg driver bestillingsbutikk og lager det folk ønsker. I tillegg deltar jeg på en del brukskunstmesser for å selge det jeg lager, sier hun. Fredag 7. og lørdag 8. desember stiller hun opp salgsbodene sine på Havannasenteret, sammen med andre kunstnere og en antikvitetshandler.
Overskott Olsen følger årstiden med dekorasjonene sine, men har spesialisert seg på nissedekorasjoner.
– Jeg går mye tur i skog og mark og samler materialer. Jeg bruker alt fra kongler, røtter, nøtter, steiner og frø, og går alltid med nesen i bakken for å lete, smiler Kari.

10-års jubileum
De spesielle nissedekorasjonene til jul har hun laget i fem år, men butikken har 10-års jubileum.
- Jeg har jobbet en del år i blomsterbutikk, men sluttet da datteren min begynte på skolen. Jeg syntes at hun var for liten til å ha nøkkel rundt halsen, og derfor startet jeg for meg selv, forklarer hun. Navnet Blomsterkvisten er det mannen som skal ha æren for.
- Jeg har alltid med en kvist i dekorasjonene mine, smiler kunstneren. Mannen hjelper i tillegg med å borre hull til lysene, men ellers klarer Kari det meste selv. Hun har deltatt på og vunnet en del mesterskap innen blomsterfaget, men har aldri tatt fagbrevet.
– Jeg har alt jeg trenger for å ta det, men det har aldri blitt til at jeg har tatt den avsluttende prøven. Nå er jeg for gammel, mener hun. Den fingernyttige dama har også undervist selv.
– Jeg har vært lærer på en del kurs innen dekorasjoner for friundervisningen, forteller Kari.

Over 150 juledekorasjoner
Kari Overskott Olsen har travle tider nå før jul.
– Jeg har dekorert over 150 røtter til nå, og jeg har solgt de fleste. Jeg har også kunder som har ventet på en rot helt siden i fjor fordi jeg ikke hadde mer materiell å lage for da, sier hun. I tillegg til å ta opp bestillinger per telefon og å delta på brukskunstmesser får kunstneren oppdrag fra firma.
– Jeg har pyntet i resepsjonen og i kantinen til oljeselskapet BP i 10 år i år, sier hun. De dekorative røttene har mange små detaljer, men du trenger ikke nødvendigvis lage en fullt så detaljert juledekorasjon som Kari for at resultatet skal bli bra.
– Du kan for eksempel sette en oasis i en skål. Du kan bruke litt grønt, noen kongler, et te lys i en holder og en nisse eller for eksempel en engel, forteller tusenkunstneren.
– Det er litt forskjellig hvor lang tid jeg bruker på en ferdig rot. Jeg bruker lang tid hvis jeg ikke med en gang ser hvordan rota skal være, informerer Kari.
– Det blir lite søvn før jul, avslutter kunstneren.

Redaktør -

Nyheter

Død løvetann

Død løvetann

Om det å være løvetannbarn ...

Friminutt

Friminutt

Små gullkorn om det kjente og nære ...

Hjertestier

Hjertestier

Gå ordstiene, og se hva de betyr for ...

Samtalemagi - Opplag 2

Samtalemagi - Opplag 2

Boken for alle anledninger og relasjoner ...

Hev ditt blikk

Hev ditt blikk

Forfatter byr på seg selv i denne åpne ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...