For dårlig oppfølging av fødende

19.09.2023
For dårlig oppfølging av fødende
Lyrikkforlaget
Tora Ytterland

Først lenge etter en akutt innleggelse på Jæren DPS oppdaget Tora Ytterland at diktene hun skrev for å bearbeide det vonde, hadde en rød tråd. Hun ville nå ut med budskapet hun bar på til et større publikum. Oppfølgingen av fødende sin mentale helse er altfor dårlig, mener Ytterland.

Tekstsamlingen Svarte natta! har flere temaer Den er en refleksjon av gode og vonde livserfaringer som har preget forfatteren. Hun skriver om fødselsangst, depresjon, barnevern, familie og helse. Særlig mental helse er et gjennomgående tema, det ble svært personlig for forfatteren etter at hun opplevde et stort tap.

– Den handler også om ei god venninne av meg som tok selvmord og sorgen etter tapet av henne. Hun slet selv med depresjon og angst etter hun fikk barn, forteller Ytterland.

 

Hun forklarer at fødselsangst og depresjon er alt for lite snakket om. Det har hun selv erfart og hørt fra flere jordmødre. Hun slet med søvnløshet, fødselsangst, depresjon og psykose i tiden etter fødsel. Det førte til en akutt innleggelse på Jæren DPS.

– Vi trenger rett og slett et bedre tilbud. Basta! sier hun. – Det er så mange som trenger hjelp, tidlig, men som ikke blir fanget opp, eller enda verre: som blir ignorert, forteller Ytterland.

 

Forfatterskapet har blitt en terapiform, en måte å få reflektere og bearbeide det vonde hun og familien har vært gjennom. Etter hvert så hun at diktene hadde en rød tråd og et viktig budskap. Dermed ble Svarte natta! til.

– Boka mi er annerledes fordi den er basert på mine egne, unike erfaringer som menneske. Den er svært utleverende, nærmest naken, og tar opp tabubelagte temaer, sier hun.

 

Ytterland lar ordene komme som de vil, samlingen fyller ingen vedtatt form og inneholder både banning, rim, abstrakte ordbilder og humor. Hun vil ikke at leseren skal bli skremt av de seriøse temaene.

– Du må ikke la deg lure av det mørke omslaget på boka og tittelen, eller tanken om at «dikt er ikke noe for meg». For Svarte natta! inneholder mye mer enn bare mørke, smiler hun.

Redaktør -

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...