Rådmannen i Klepp

01.05.2008
Rådmannen i Klepp
Rådmann Ivar Undheim håper at flere innbyggere vil bidra til at det blir mer liv i Kleppekrossen.

Rådmannen i Klepp, Ivar Undheim, sier at det har vært et mål for kommunen å bidra til at flere bosetter seg i Kleppe sentrum. Mange nye boliger og boligkomplekser er under planlegging og bygging, og Undheim håper at dette vil gi grunnlag for mer liv i sentrum.

 - Vi hadde et møte seinest i går der vi diskuterte sentrum, sier Undheim.

- Vi snakket om at trafikken bør gå på fotgjengernes premisser, og at Krossen blir et slags gatetun. Vi skal ha et møte med veivesenet. Vi ønsker en dialog for å få rustet opp den gamle veien nå når den ikke lenger er riksvei. Vi ønsker blant annet å legge bedre til rette for syklister, sier Undheim.

- Det ble også dradd fram et ønske om å få en plass med lekeapparater for barn, en plass de minste barna synes det er kjekt å gå til. På den måten blir det lettere å legge søndagsturen til sentrum, og ikke ut av sentrum, sier rådmannen.

- Videre diskuterte vi hva vi kan gjøre når meieriet flytter til Kviamarken i Hå, og inngår i stormeieriet der. Vi ønsker å få til en møteplass her, for eksempel et kulturhus eller et hotell. Men vi er jo avhengige av private investorer for at noe skal skje.

- Gjør dere noe for å lokke til dere investorer?

- Nei, nå ser vi mest på hvilke muligheter som finnes der.

- Hvordan har den nye omkjøringsveien påvirket Kleppekrossen?

- Handelsstanden er i overveiende grad positive, sier Undheim, og legger til at dette er signaler han har fått fra handelsforeningen. Han sier videre at Jærhagen, som ble åpnet i 2004, ikke synes å ha tatt kunder fra de andre butikkene, men at handelen har steget for alle.

 

Nok folk?
- Bor det nok folk her i dag til at det kan bli livlig i Krossen?

- Det spørs hvor stort omland du ser på. Kleppe og Verdalen har jo vokst sammen. Statistisk sentralbyrå har begynt å definere det som ett område. Det er like mye folk som bor der som det bor på Time-siden av Bryne. Det bor rundt 8 000 innbyggere i Kleppe og Verdalen, opplyser Undheim, før han innrømmer:

- Nei, Krossen er vel ingen livlig plass, sier han, og ler godt.

- Det har alltid vært et handelssted, og både lensmann, kirke og kommuneadministrasjon har alltid hatt sitt tilhold her. En sosiolog ville nok ha vurdert dette som et interessant tettsted.

- Hvorfor?

- Det er den politiske makten som har bestemt at det er her utviklingen skal skje. De aller fleste andre tettsteder har utviklet seg på grunn av kommunikasjon, sier rådmannen, og trekker fram alle kystbyene som eksempel.

- Det ble bestemt for rundt 150 år siden hvor jernbanen skulle gå, og alle de andre tettstedene her på Jæren har vokst opp der hvor jernbanen ligger. Men selv om kommunikasjonen ble tilrettelagt en annen plass, så ble Kleppe liggende her.

- Hvorfor ble det sånn?

- Prestegarden var her og lensmannen bodde her, i tillegg var det noen store garder her. Det har nok med det å gjøre, spekulerer Undheim.

- Vi håper på en utvikling i Kleppekrossen, men det tar tid. Du må se på utviklingen i både to, fem og tiårsperspektiv. Vi håper at mer folk i sentrum vil føre til et utvidet tilbud, og dermed et livligere sentrum, avslutter rådmannen.

 

Samarbeider med utbygger

Klepp kommune samarbeider med Wico eiendomsutvikling i utbyggingen av Sentrumsgården. I forbindelse med boligbyggingen vil utbyggerne legge et betydelig arbeid ned i å ruste opp hele utearealet. Det er HP landskapsarkitekter i Oslo som har fått i oppdrag å utvikle utearealene med beplantning, lekeplass og uteromsmøbler. Både Kleppelundsveien og Solaveien skal utbedres, og dette inngår som en del av den offentlige oppgraderingen av veiene i Kleppe sentrum.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Klepp kommune, Ivar Undheim,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...