Svanger med nytt stormeieri

01.05.2008
Svanger med nytt stormeieri
Kjetil Thu

Meieriene på Nærbø, Vikeså, Kleppe og Voll har fått sin dødsdom. Det vil si, de vil gjenoppstå som Norges største og mest moderne meieri i Hå i løpet av 2011. Administrerende direktør Kjetil Thu i Tine Meieriet sør ser fram til å ta fatt på jobben.

Thu bretter ut et kart over meieririket sitt, altså Sør-Norge,

- Hvis du ser på kartet her, så ser du at det er en konsentrasjon av meierier på Jæren. Dette er en sak vi har jobbet med lenge, med mange utredninger. Det var forprosjektet som ble avsluttet nå i mars som la grunnlaget for en endelig beslutning i konsernstyret. Dermed har vi nå fått et endelig vedtak om et nytt anlegg, forklarer Thu tydelig fornøyd.

Kleppebuen begynte som økonomisjef i daværende Rogalandsmeieriet i 1988. Med seg på lasset hadde han fagkombinasjonen meieriteknologi og økonomi fra Landbrukshøyskolen på Ås. Kontoret hadde han på Klepp stasjon. Fra 2001 til 2005 var han konserndirektør på hovedkontoret i Tine, og han begynte som administrerende direktør i Tine Meieriet Sør i januar 2006. TINE Gruppa består av et morselskap og fem regionale meieriselskap. Selskapet Thu leder dekker Rogaland, Agder og Telemark, og består av ni meierier. Tre av disse driver med ferskvarer, de resterende lager ost, smør og andre faste produkter. Det er fire av disse som skal yste sammen på Jæren.

 

Gamle anlegg

Argumentene for dette prosjektet har Thu samlet under fire hovedpunkter: Økonomi, fleksibilitet, arbeidsplasser og miljø.

- Med det nye anlegget vil vi redusere bedriftskostnadene betraktelig, både på personal, energi og vedlikehold.

- Vi vil få en langt større fleksibilitet og kan dermed lettere tilpasse oss nye behov i markedet. Dagens anlegg er bygd på femti- og sekstitallet, og vil ikke i lengden kunne tilfredsstille tidens krav. Med disse anleggene er det vanskelig å møte endringer.

Thu trekker fram anlegget i Nærbø sentrum som eksempel:

- Dette anlegget er det svært vanskelig å gjøre endringer på, og det er nesten umulig å bygge ut. Det ligger i sentrum med jernbane på èn side og vei på den andre.

- Når vi starter med blanke ark kan vi tilrettelegge for fleksibilitet i framtiden. Måten vi bygger anlegget på gjør at det blir lettere å gjøre forandringer, for eksempel å bygge på nye avdelinger, forklarer Thu.

 

Arbeidsplasser og miljø

Med det nye anlegget må femti årsverk bort.

- I utgangspunktet er dette en litt vanskelig sak, men vi mener vi kan løse det på en god måte. Vi har såpass lang tid på oss, at vi håper å få til dette ved naturlig avgang og rullering. Til gjengjeld vil vi sitte igjen med langt mer framtidsrettede og trygge arbeidsplasser, forsikrer Thu.

Det fjerde punktet er miljø.

- Vi får et betydelig redusert energibehov på hele 34 prosent, og dermed også en reduksjon i CO2-utslipp. Dette er en av grunnene til at vi har valgt Kviamarka. Vi vil få til et samspill på energi- og miljøsiden. Dette er et nytt industriområde, og i dag er det både kylling- og storfèslakteri her. I tillegg så etableres det et bioenergianlegg på Grødaland med både gass og fjernvarmeanlegg. Vi er allerede i dag involvert i et fjernvarmenett på Nærbø. Det er summen av dette som gjør at vi vil få en større energibesparelse og mer miljøeffekt ved å legge det nye anlegget her, forklarer Thu.

 

WTO og grensehandel

Thu mener at dette prosjektet viser at bedriften gjør aktive valg for å møte utfordringene i framtiden.

- Det er i dag et grensevern for å beskytte norsk landbruk. Forhandlingene i WTO jobber mot dette grensevernet. Hele holdningen til WTO er jo å øke handelen mellom landene, og det representerer en trussel mot grensevernet og norsk landbruk.

- Med det nye anlegget møter vi disse utfordringene med å få ned kostnadene og få et mer moderne og fleksibelt anlegg.

Thu trives godt i jobben nå i forkant av de store byggeplanene.

- Sånne prosjekt er jo selvsagt krevende, men det er en utrolig spennende utfordring å få være med, og i tillegg ha ansvaret for det. Jeg synes TINE er et veldig spennende selskap, ikke minst på produktutvikling, sier Thu.

- Vi satser på å utvikle de rette produktene for framtiden, og å være konkurransedyktige, avslutter meierisjefen for Sør-Norge.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Kjetil Thu, Tine Meieriet,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...