Fart på handelen i Klepp

01.01.2008
Fart på handelen i Klepp
Odd Byberg

Butikkene i Klepp har hatt god omsetningsøkning etter at Rv 44 før jul ble lagt utenom sentrum. Flere nye boliger og nye forretninger, god butikkmiks og tilgjengelighet, lettvindt og gratis parkering er faktorer som virkelig setter fart på handelen. Dette forteller handelsgeneral Odd Byberg i Klepp, som også har vært sentrumsgeneral i Sandnes. Han er redd Sandnes sentrum etter hvert kan komme til havne mellom to stoler.

Byberg er daglig leder for Klepp nærings- og handelsforening på tiende året. Han forteller med iver hvordan handelsstanden i Klepp laget tunnellfest og og julemarked marked for 18.000 besøkende dagen før åpningen av den 515 meter lange tunnelen den 15. desember i fjor. Etter åpningen er trafikken gjennom sentrum redusert fra 20.000 biler i døgnet til 4-5.000. Samtidig blir den tidligere delen av Rv 44 klasset ned til fylkesvei.

- Nå slipper vi også all tungtrafikken og kan lage et bedre og triveligere sentrum. Vi opplever at lettere tilgjengelighet sammen med god og gratis parkering allerede har ført til en merkbar økning av omsetningen i butikkene. Jærhagen handlesenter kunne f.eks. notere seg for 11 prosent økning i høst. Senteret har med sine 40 butikker gitt Klepp-handelen en virkelig god vitamininnsprøytning. En fersk handelsanalyse for Rogalandregionen visere at omsetningen på Jæren øker mer enn i Sandnes, Stavanger og Forus-området. Jeg tror Jæren, med Nærbø, Bryne og Klepp vil vinne enda flere markedsandeler i tiden som kommer, spår Byberg.

Han legger tilfreds til at.folk i Klepp ikke lenger behøver forlate kommunen for å handle. Her finner de alt de trenger. Det gjør selvfølgelig også alle de som kommer utenfra, fra både nord og sør. Byberg opplyser at Klepp kommune har så mange som 15.674 innbyggere - en vekst på tre prosent i fjor - og er større enn både Time og Hå. Han forteller også gjerne om målsettingen i den nylig vedtatte sentrumsplanen.

-  Den går på enda bedre tilgjengelighet i sentrum og flere trivselselementer. Planen vil åpne opp mot kirken og lage elementer med vann. Vi hadde et fullstappet hus da vi hadde møte om framtiden i Kleppekrossen og sentrum. Det kom mange konkrete ideer og forslag til prosjekter, som skal videreføres. Elever fra ungdomskolen hadde laget en flott idébørs om hvordan de ønsker at Klepp skal utvikle seg.

 

Gågadå-general

Odd Byberg bør ha god bakgrunn for egne meninger – og spådommer – om handelen på Jæren. Den opprinnelige Malmheim-gutten vokste opp på Madla og fikk sin utdanning og første handelserfaring i Stavanger. Eldre sandnesgauker kjenner ham best som leder for De Kvide Hus, senere også for Gågadå A/S, som etter hvert gikk inn i Sandnes Næringsforening.

Han minnes når Vågen 33 i sentrum av Sandnes åpnet og husker at han seks ganger ledet Sandnesuken, som trakk til seg mange av landets mest kjente skuespillere og artister. En gang gikk også Nordisk kulturfestival av stabelen i Sandnes. Ved en anledning ble folkene i næringslivet invitert med på båttur med Statsraad Lemkuhl, husker han. Odd Byberg registrerer at ordningen med gratis parkering etter klokka 15 fortsatt står ved lag.

- Men med dagens mange nyetableringer både nord og sør for Sandnes, med etterfølgende krav om stort volumsalg, tror jeg konkurransen mot Sandnes sentrum vil bli enda tøffere. Byen har unike Gågadå, og jeg tror spesielle nisjebutikker har en framtid. Folk vil ha kvalitet og ønsker å bli betjent av folk som har peiling når de handler. Et sentrum bør ha aktive butikker som hovedmål.

 

”Trådtrekkjar” 2008

Odd Byberg er godt kjent som rallycrosskjører. Så han liker når det er fart på sakene, også på kulturfronten. Det var nok derfor at de fire kommunene Gjesdal, Klepp, Time og Hå ville ha nettopp ham til å lede samarbeidet i forkant av kulturbyåret 2008. SPOR ble navnet på den felles satsingen, et samarbeid som begynte allerede i 2006. Snart blir det avgjort hvorvidt dette kultursamarbeidet skal fortsette videre, utover 2008. Odd blir lønnet for halv stilling, og hans oppgave er å trekke i tråder for å få til ulike, større kulturarrangementer på tvers over kommunegrensene. Første halvår i år er det planlagt  en rekke arrangementer, med bl.a. ”Spor i sand” på Orrestranda, stor fellesrevy for revylagene på Jæren og besøk av H. M. Kongens Garde der også 15 lokale korps deltar.

SPOR-samarbeidet mellom de fire kommunene blir finansiert ved tilskudd fra fylkeskommunen, ulike samarbeidspartnere og ved at kommunene selv betaler sju kroner for hver innbygger. Ordførerne og næringslivslivsledere er med i styringsgruppa, mens folk fra kulturetatene naturlig nok er med i prosjektgruppa, der Odd Byberg altså er ”tautrekkjar”.

 

Av Hans Chr. Rygh

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Odd Byberg, Butikkene i Klepp,

Nyheter

Skogstrådar

Skogstrådar

Krafta i naturen er sterkt forbunde med menneskesinnet ...

Havna

Havna

Etter stormen kjem stillheita ...

Mormors kalde kluter

Mormors kalde kluter

Usminkede og rå dikt om mormorer

Det eldste Sandnes

Det eldste Sandnes

Et bidrag til byens forhistorie.

Langgata i Sandnes

Langgata i Sandnes

Bli kjent med hvert hus i Langgata, dens ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...