Oppsving for tradisjonsmat

01.10.2007
Oppsving for tradisjonsmat
Wenche Qvalbein ved grytene i kjøkkenet på Jærgarden. En busslast pensjonister er ventet, og på menyen står Jærgardens ”bestselger”: Sursteik.

Tradisjonsmat fra Jæren blir stadig mer populært. - Til og med ungdommen vil ha ekte jærsk mat når de kommer til oss, sier daglig leder Kåre Qvalbein ved Jærgarden Kvalbein. På menyen står sursteik, laks, kjøttkaker og torsk.

Årlig beverter Jærgarden 50.000 gjester. Og alle som en serveres tradisjonsrik jærsk mat av norske råvarer.

- Vi er opptatt av at maten skal holde høy kvalitet, og at det skal være lokale – eller i det minste norske – råvarer, forklarer Qvalbein, og nevner leverandører som Voll ysteri, Hå kylling, Håland kjøtt og Bama som gode samarbeidspartnere.

Restauranten ligger midt i Norges matfat, og Hå er den største husdyrkommunen i landet.

- Da skulle det bare mangle at ikke råvarene vi bruker hentes lokalt, smiler restauratøren.

Rekene hentes i Sirevåg, og røkelaksen på Åmøy. Til og med iskremen skaffes lokalt: På Vigrestad.

 

Melkekyr og restaurant

Kåre og kona Wenche etablerte Jærgarden som serveringssted for 10 år siden. Den gang drev de med melkekyr og grønnsakproduksjon i tillegg. Men ettersom restaurantdriften este ut, valgte de å trappe ned grønnsakdyrkingen. I dag drives garden med melkekyr og en årlig melkekvote på 250.000 liter. Resten av tiden brukes i restauranten, som blant annet er tuftet på en flere hundre år gammel stall.

- Den eldste delen av bygget er en stall fra 1700-tallet. Denne ble påbygget med et maskinhus på 50-tallet. Vi rev maskinhuset, og satte opp et bygg i en stil og atmosfære som vi mener passer til gardskonseptet, sier Qvalbein.

 

Bestemors oppskrifter

Ekteparet ble fort enige om å satse på jærsk mat.

- Da vi fikk ideen til å etablere et spisested for 10 år siden, stod vi overfor et vanskelig valg: Hva skal menyen bestå av? Wenche var veldig klar på at det måtte bli tradisjonsmat. Hun gikk gjennom morens og bestemorens gamle kokebøker, og fant en del oppskrifter som hun satte sitt eget preg på. Resultatet er å finne i menyen i dag, smiler verten.

Pizza, kebab og hamburgere må du altså se langt etter hvis du vil bli mett på Jærgarden.

- Det er jo en trend i tiden at folk vil ha rask mat, som de kan ta med seg i bilen og spise mens de kjører. Samtidig er det slik at begge ektefeller jobber, og da velger man som oftest å lage enklere mat i hverdagen. Derfor går stadig flere ut og spiser i helgene, sier Qvalbein.

 

Flere satser på tradisjon

Sånn sett ble Jærgarden etablert på akkurat riktig tid. Den gang begynte folk å få bedre råd, og flere spanderte på seg en middag ute i ny og ne. Og siden har pilene bare pekt en vei: Oppover. Når det samtidig stadig etterspørres tradisjonsmat, er det ingen tvil om at gårdbrukerne på Kvalbein har truffet spikeren på hodet.

- Vi ser at stadig flere av spisestedene i distriktet setter tradisjonsmat på menyen. Slik var det ikke for noen få år siden. Tendensen er helt klar, mener Qvalbein.

Han er ikke redd for at ungdommen skal vende ryggen til jærske mattradisjoner. Snarere tvert om.

- Ungdommer kommer ofte hit på søndagen, bestiller ”mors” kjøttkaker, går opp på loftet og koser seg med maten sammen med gode venner. De får nok hamburgere og kebab i ukene, og trenger litt avveksling i helgene. Tradisjonsmaten blir ikke glemt, forsikrer Kåre Qvalbein.

 

Julebordene står for døren

Selv om søndagsmiddagen står sentralt på Kvalbein – det serveres 25.000 porsjoner årlig – er det også aktivitet på Jærgarden resten av uken. Det leies ut til både bryllup, fest og firmaarrangement.

- Bryllup er populært. Vi er allerede booket for 20 lørdager til neste år. Framover mot jul blir det travelt. November og desember er høysesong for oss, på grunn av alle julebordene, sier restauranteieren, som foruten ribbe og pinnekjøtt, selvsagt serverer både torsk og lutefisk – og faktisk også bacalao (!) på julebordene.

- Fiskemåltidene er svært populære, forsikrer Qvalbein.

 

Av Tom Gaudland (tekst og foto)

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jærgarden Kvalbein, Kåre Qvalbein,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...