Gnist for gartnerier

01.09.2015
Gnist for gartnerier
Per Wiig og Bjørn Erga har spesialisert seg på styringssystemer i veksthus.

Elektrobedriften VekTek AS har på få år markert seg som ledende innen styringssystemer og elektronikk for gartneribransjen.

Det begynte i en kjeller og har nå utviklet seg til en bedrift med 8 ansatte og lager og produksjonshall på Orre. Gründerne Per Wiig og Bjørn Erga har bokstavelig talt lagt stein på stein i utviklingen av bedriften.

– Vi har kjent hverandre fra vi var små, og tok også deler av utdanningen sammen. Dermed var det naturlig å jobbe sammen også, forteller de to.

Da Wiigs kjeller ble for liten, kjøpte duoen ei tomt på Orre hvor de satte opp noen brakker. Brakkene ble supplert med en stålhall, og dernest bygd ut med en kontorfløy og lager- og produksjonshall. Bedriften kan snart feire 20-årsjubileum og har markert seg som en solid og pålitelig leverandør til både gartnerier og landbruk for øvrig.

Kan bygges ut

Trodde du at gartneriene bare setter noen frø i drivhus og tvinner tommeltotter til grønnsakene er høsteklare? Da må du tro om igjen. Avanserte systemer styrer hverdagen i veksthusene. Vanning, gjødsling, lufting, varme, belysning. Alt gjøres av datamaskiner.

Orre-bedriften har agentur på det nederlandske systemet Priva, og har importert dette siden oppstarten i 1997.

– Dette er et pålitelig, modulbasert system som kan bygges ut etter hvert som det oppstår nye behov i gartneriet, forklarer Bjørn Erga.

Som eksempel kan nevnes en forholdsvis ny modul for arbeidsregistrering.

– Modulen sporer prosessene i gartneriet, og dermed kan arbeidslederen følge med på alt fra hvor mye hver enkelt fure produserer til sykdomsutbrudd og systemfeil.

Varmestyring i hagestua

Skiftende tider har lært VekTek å stå på flere føtter. Bedriften leverer derfor tjenester til landbruk, industri og private, i tillegg til gartneriene.

– Vi er registrert elektroinstallatør og kan utføre all sterk- og svakstrøminstallasjon i privatbolig, nybygg, rehabilitering og uteområder, sier Per Wiig.

Bedriften betjener også hobbydelen av veksthussektoren. Folk som har drivhus i hagen kan få montert et småskala styringssystem fra VekTek.

– Det nederlandske Priva-systemet er beregnet på produksjonsbedrifter. Men vi har små og rimeligere anlegg som kan dekke behovene til hobbygartneren, forklarer Bjørn Erga, og tilføyer at de også har montert slike anlegg i private hagestuer hvor de store glassflatene kan generere drepende temperaturer om sommeren.

– Da sørger systemet for jevn utlufting dersom det blir for varm, smiler Erga.

Stort lager

På Orre lagerfører VekTek alle systemene de selger, med reserveredeler og det hele. De har også en maskinhall hvor de setter sammen systemer som sendes til kunder i andre deler av landet.

– Vi forsøker å gjøre det så enkelt som mulig å montere. Dermed kan i prinsippet enhver elektriker gjøre jobben. Det sparer oss for en del reising, sier Wiig.

Litt reising blir det imidlertid, for hvert år må montørene reise til Priva i Nederland for opplæring og kursing. 

Harald Anvik

Nyheter

Sulten

Sulten

«En ærlig beretning om det å overvinne ...

En liten tanke

En liten tanke

"Jeg tror du trenger denne boken."

Inni er det annleis

Inni er det annleis

Funderingar i kvardagen rundt livets gang ...

Elefantene kommer

Elefantene kommer

Flott illustrert billedbok om vennskap

Kaffeverden

Kaffeverden

Vær som din kaffe - god og sterk !!! ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...