Vår i hagen

01.02.2007
Vår i hagen
Gartner Egil Horpestad viser fram stemorsblomstene som er klare for utplanting.

I mars går startskuddet for de ivrige hageelskere, som klør i fingrene etter å få grave hendene ned i den dype molda, for å gjøre klart til et nytt liv til våren.

I år virker det som om våren er i ruta, til stor glede for både store og små hageeiere.

- Nå er det bare å sette i gang, og få ut krukker og kar med blomster ut på verandaer og gårdsrom, sier gartner Egil Horpestad ved Horpestad plantesalg.

Påskeliljer, tulipaner, pinseliljer og løkblomster tåler litt kulde, og kan trygt settes ut i potter allerede nå.  Stemorblomstene er også hardføre av seg, og kan godt blandes med løkblomstene i potter og urner.

Akkurat som vi menneskene, trenger plantene vitaminer og tilskudd for å kunne vokse i henhold til sitt potensial.

 

Gjødsling og kalking

Når plenen har tørket tilstrekkelig om våren, er det tid for å gi den litt kraftig omgang med raken. Det åpner for luft til røttene, og samtidig får en ryddet bort vissent gras, blokker og annet  rusk og rask etter vinteren.

- Det er en fordel å hive på litt kalk hvert år, det blir alltid litt utvasking i løpet av vinteren. Kalkingen hever pH-verdien i jorda, slik at en del næringsstoffer blir lettere tilgjengelige for gresset, forklarer Horpestad, men understreker samtidig at sure jordsplanter slik som f.eks. Rododendron og skimmia ikke skal kalkes.

Horpestad anbefaler helgjødsel.  Den forsurer ikke jorda, og er også grei på det viset at den kan brukes til alt i hagen.  Fullgjødsel er også å anbefale, men den har litt mer begrensa bruksområde i forhold til helgjødsel.

For å holde mosen vekke fra plenen, lønner det seg å gjødsle tre ganger i løpet av vekstsesongen, vår, midtsommer og høst.  Det vil også være med på å legge et godt  grunnlag for neste års vekst.

 

Beskjæring

Tidlig vår er tiden når busker, trær og hekker trenger en omgang med saks og sag.

Det er viktig å  beskjære bærbusker, frukttrær og store trær før temperaturen begynner å stige. Det vil si mens plantesafttransporten fremdeles ligger nede på grunn av kulden.

- Beskjæringen bør bli gjort i løpet av mars,  understreker Horpestad, etter det begynner det å bli for sent.

- Om rosetrærne gjelder det andre regler, påpeker gartneren. Folk har en tendens til å kutte de for tidlig. En gylden regel sier at når bjørkeknoppene begynner å sprette da er tiden inne for å beskjære rosene. Det er også viktig å huske på at rosetrær trenger mer gjødsel en andre trær.

 

 

Sommerblomster

Mars er også tiden for å så sommerblomstene inne i lys og varme. Det er litt varierende tidspunkt for de ulike sortene, men som regel står det greitt forklart på pakningen hvilket tidspunkt er det mest gunstige.

- Det er viktig å passe på lysmengden, fremholder Horpestad. For lite lys vil gi slike lange lysspirer som ikke blir til noen ting.  Hvilken type lys en bruker er ikke avgjørende. Et vanlig lysrør et godt nok, en trenger ikke nødvendigvis spesielle plantelys.

For mye varme vil også frembringe slike lange lysspirer, så en temperatur over 22 grader regnes for varmt.

 

God jord

Generelt er det viktig med god jord.  Både når en planter i krukker, og likeledes er det viktig å ha god næringsrik jord i hullene når en planter i bed.

Særlig i krukker er det lurt å ha såkalt langtidsgjødsling, som fordeles automatisk utover sommeren. Den kan også med fordel brukes i hull ved planting.

For å forebygge sopp på frukttrær og bærbusker, kan det være lurt å sprøyte med kobbar-kalk. Første gangen bør være når knoppene begynner å svulme opp, og siden en til to ganger i løpet av sommeren.

- April derimot er en god plantemåned for busker og trær. Det lenger du venter, det mer må du stelle og styre selv i etterkant, sier gartner Egil Horpestad til slutt.

 

Av Torbjørg Isafold Kristjansdottir

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Horpestad plantesalg, Egil Horpestad,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...