To faghandler under samme tak

10.06.2015
To faghandler under samme tak
Daglig leder Idar Håland i Håland kjøtt har flyttet slaktervirksomheten til Solaveien 21. Han ser allerede resultatet av flyttingen.

Handelsmønsteret i Klepp er i sterk endring. Dette har ledet faghandlene Håland kjøtt og Blomsterkvasten inn under samme tak.

Håland kjøtt ble etablert for 60 år siden og har hatt tilhold i Prestevegen siden 1980. Men alt er ikke som før. Derfor har kjøtthandler i tredje generasjon, Idar Håland, valgt å posisjonere bedriften for fremtiden.

– Handelsmønsteret i Klepp har endret seg. Kundene driver mer nordover i Klepp, nedover mot Jærhagen. I tillegg har det kommet en omkjøringsvei som gjør at det ikke lenger kjører 17.000 biler forbi oss. Vi opplever en grei økning i omsetning akkurat nå, men er tvunget til å rette blikket fremover, forklarer Håland, som peker på at det omsettes for en halv milliard på Jærhagen og i området rundt.

– Det er store planer for videre utbygging og det vil skje mye i aksen fra meieritomta og fram til rundkjøringen med fuglen. De politiske signalene er entydige. Dette blir den nye handleaksen, sier Håland, og utdyper:

– Da må vi ta noen strategiske valg. Vi har hatt en økning i Prestevegen, og kunne nok vært der i 5-10 år til. Men det vil skje en utvikling. Vi var i ferd med å bli innebygget. Og parkeringsplassene var trange ut i gata. Alt i alt var det en lite tilfredsstillende løsning, med mange nestenulykker. I tillegg var de gamle lokalene klar for å moderniseres i forhold til kjøleteknikk, heis osv. Noe måtte gjøres.

 

Fremtidsrettet

Løsningen ble å investere fremtidsrettet. Nå er driften samlet på ett sted, på ett gulv i 900 kvadratmeter store lokaler i Solaveien 21.

– Vi kunne startet en butikk hvor som helst, men kjernen i det vi holder på med er fagarbeidet. Derfor er det verdifullt at kundene kan få tak i pølsemakeren og kokken og butikkslakteren når de kommer for å handle. Varene er virkelig ferske, de er så nylaget at de går rett fra røykeovnen til butikken, smiler Håland.

Forhandlingene med huseier har pågått en stund. Allerede tidlig i prosessen flagget Håland et ønske om å samle flere faghandlere under samme tak.

– Vi kunne tatt hele butikkfasaden selv, men vi tok et strategisk valg. Vi ville ha flere fagpersoner på laget. Valget falt på Blomsterkvasten, sier Idar Håland.

Blomsterkvasten deler halve butikklokalet og halve fasaden. Det er til og med vindu mellom de to butikkene!

 

Tøff bransje

Håland kjøtt sysselsetter 16 årsverk fordelt på cirka 25 personer. Bedriften omsatte for 25 millioner kroner i år, og opererer i en tøff bransje.

– Vi har jobbet beinhardt de siste årene for å få en god og sunn drift. Vi fokuserer på personmarkedet. 90 prosent av vår omsetning skjer over disk. Vi gjør enkle leveranser til dagligvarehandelen, litt til grossist og litt til kantiner, men mesteparten går over disk. Det er vi stolte av, sier Håland, som kan vise til 15 prosent flere kunder og 20 prosent omsetningsøkning i fjor.

– Det viser at det er et behov i markedet for vår type håndverksbedrift.

Redaktør -

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...