Kan vi akseptere alles mentale helse?

01.01.2007
Kan vi akseptere alles mentale helse?
Leder for Mental Helse Hå, Anne Haarr

I grønne lokaler i en kjeller på Nærbø møtes folk to ganger i uka til en prat og kaffetår. Men stedet er ikke en helt vanlig bydelskafe. Stedet drives av Hå kommune og ble åpnet i samarbeid med Mental Helse Hå.

- Her har vi en lavterskels treffplass. Det er svært uhøytidelig, et sted der folk kan sette seg ned for å ta en kopp kaffe og en prat. Rommet sto tomt, og vi malte og møblerte med ting vi fant på kommunens restlager, sier leder for Mental Helse Hå, Anne Haarr.

Haarr ønsker å få mer oppmerksomhet rundt vår mentale helse. Hun mener det er viktig å jobbe for at det blir like akseptert som en hvilken som helst fysisk lidelse. Gjennom arbeidet i Mental helse får hun anledning til ta fatt på den tunge oppgaven:

- Mental Helse er en upolitisk og verdinøytral interesseorganisasjon for brukere og pårørende og andre interesserte innen psykisk helse. Vi vil synliggjøre hvordan psykisk syke opplever stigmatisering, og jobbe for å bedre samfunnet, slik at de psykisk syke kan mestre sitt eget liv. Vi ønsker åpenhet og synlighet. I tillegg vil vi påvirke politikerne slik at forholdene blir utbedret, sier Haarr.

 

Opptrappingsplan

- Vi jobber mye mot lokalpolitikerne. Det har tidligere vært en kamp, men har de senere årene blitt mye enklere.

Grunnen til dette er opptrappingsmidlene som er bevilget. På oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet utarbeidet Sosial- og helsedirektoratet en rapport med mål, anbefalinger og tiltak i Opptrappingsplan for psykisk helse. Brukermedvirkning er et sentralt tema i denne planen (1999–2008). Anne Haarr er svært glad for den utviklingen:

- Planen slår fast at brukere har rett til å medvirke. Kommunene har fått beskjed om å ha brukere med for å få bruke opptrappingsmidlene. Nå opplever vi plutselig at vi er ønsket av alle kommuner. Det er den største endringen de senere årene, og er svært viktig for oss.

 

Stigmatisering

At psykisk sykdom er vanlig, er det ingen tvil om. Mental Helse slår fast at hver tredje nordmann opplever psykisk sykdom på et tidspunkt i livet. Tall viser at halvparten av befolkningen har en eller flere familiemedlemmer som er psykisk syke. Allmennlegene melder at fire av ti pasienter kommer på grunn av psykiske plager, og tall fra trygdeetaten viser at antall uføre med psykiske lidelser øker. Likevel opplever fortsatt psykisk syke å bli stigmatisert. En utbredt stigmatisering er at psykisk syke er én gruppe. Det gjør Anne Haarr oppbrakt:

- Psykisk syke er like forskjellige som de somatisk syke. Vi er ikke en homogen gruppe, det er som å sette alle med diabetes og kreft i en bås. Det er rett og slett meningsløst.

Mental Helse har siden starten i 1978 arbeidet for åpenhet og bekjempelse av tabuer og myter knyttet til det å være psykisk syk. Organisasjonen har ca. 9000 medlemmer, og har vært i stabil vekst de siste årene. På Hå er det et lite lag med 25 medlemmer, der ikke alle er like aktive.

- Vi som er aktive prøver å passe på at vi ikke sliter oss ut, det ligger jo i navnet på organisasjonen hvorfor vi er medlemmer, så vi må unngå at det blir for tungt, sier Haarr med et smil.

 

 

Todelt framtid

Med tanke på framtiden er Haarr todelt. På den ene siden ser hun at det i stadig større grad blir akseptert å være psykisk syk, på den andre siden skaper mediebildet en illusjon av hvordan verden skal være.

- Det er liksom forventet at alle skal være vellykket, ha to biler og 1,9 unge. Det er normen, og det å ikke være i den gruppen er ikke normalt. Men hvem bestemmer hva som er normalt? Denne todelingen er ikke særlig god. Det er laget forestillinger om hvordan livet skal være, og så innbiller vi oss at alt annet er feil. Vi ønsker med vårt arbeid å ufarliggjøre og å normalisere det å være psykisk syk, sier Haarr.

Haarr ønsker til slutt å minne om at det er hjelp å få:

- Alle kommuner har et tilbud for psykisk syke. Det finnes turgrupper, aktivitetssenter og lignende i de forskjellige kommunene på Jæren. Det er bare å ta kontakt.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Mental Helse Hå, Anne Haarr,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...