En klubb for menn

01.10.2006
En klubb for menn
Sigurd Kvia, Svend Møller og Ragnar Helvik ønsker at menn i Time, Hå og Klepp skal møte flyktningene i kommunene.

For andre gang starter Bryne Røde Kors en klubb for menn som har kommet til regionen. Denne gangen samarbeider de med både Klepp og Hå.

- For en tid tilbake kom det oss for øret at de mannlige flyktningene i kommunene ønsket å kunne samles. Det var mange kvinnegrupper, men ingen tilbud til mennene. Derfor ønsket vi å starte et opplegg for dem, selv. Da vi startet forrige gang, lot vi dem selv styre gruppen, noe som var litt uheldig, for oppmøtet sank raskt, forteller Svend Møller i Bryne Røde Kors.

I høst startet derfor manneklubben opp igjen med ny giv og flere samarbeidspartnere. Time, Klepp og Hå kommune er nå også involvert. De to første møtene er avholdt, med stor suksess.

Målet er å bedre integrere mennene i det norske samfunnet.

- ikke for å si noe stygt, men jærbuen er ikke så veldig lett å komme innpå. Som veldig mange andre er de redd for det som er ukjent. Det går utover disse mennene, sier Møller.

 

Hilse på noen

På møtene samles norske menn og flyktninger som har fått innpass i de respektive kommunene. Det er ikke så mye som skal til for at disse får en bedre hverdag, ifølge Møller:

- Bare det å gå på gaten og kunne hilse på noen gjør at de føler seg bedre integrert. Det er viktig for et menneske at noen vet hvem de er.

Ragnar Helvik jobber med språkopplæring i Hå kommune og ser store gevinster med manneklubben.

- Mennene får en dobbel gevinst. De får møte mennesker samtidig som de får en arena å trene språket. Undervisningen gir ikke så mye rom til den muntlige biten. Her har de muligheten til å praktisere norsken.

Møtene skal være varierte. Nå i oppstarten er målet å kartlegge hvilke interesser mennene har, så er det mulig å trekke inn folk med kunnskap om dette. I tidligere mannemøter har det blant annet vært arrangert fisketur.

- Det var utrolig gøy. Vi traff på en makrellstim, du kan tro det ble leven. Det var en utrolig kjekk opplevelse for disse menneskene, sier Sigurd Kvia i Bryne Røde Kors.

 

Møte med etater

Andre temakvelder kan være et møte med en ansatt i en bank. De vil da bli fortalt hvordan bankene fungerer i Norge og hvordan man tar opp et lån. I tillegg kan det være skummelt å møte all etatene Norge har. Som Aetat eller trygdekontoret, her kan de møte ansatte i en av disse og stille spørsmålene de har.

- Det er ting vi også tar opp på språkundervisningen, men enkelte ting kan ikke sies for ofte. Enkelte ting må rett og slett inn med teskje, sier Helvik.

Møtene har vist seg å være populære. Mennene som har deltatt, har fortalt at de satte pris på å delta og Røde Kors antar at det kommer flere deltakere neste gang. Arbeidet med manneklubben er viktig.

- I mange av flyktningenes kultur er de som regel oppdelt etter kjønn. Det er ikke vanlig at kvinner og menn møtes sammen. Derfor er denne klubben en arena for dem, der de kan treffe menn i lokalsamfunnet, forteller Helvik.

Nå oppfordrer Røde Kors menn i regionen til å ta kontakt.

- Vi har fått noen fra frivillighetssentralen i de tre kommunene til å bli med. Men vi ønsker flere menn som kan avse en kveld i måneden til dette arbeidet. Vi møtes den andre onsdagen i måneden, så det er ikke så veldig tidkrevende. Det vil bidra stort til integreringen av disse menneskene, sier Møller.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Bryne Røde Kors, Svend Møller,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...