Møbler i 75 år

14.01.2015
Møbler i 75 år
Tom Gaudland
Christian Bjørnsen er tredjegenerasjons møbelhandler i Klepp.

I. Bjørnsen AS på Kåsen har levert møbler til jærbuen i 75 år. En ny generasjon har nå overtatt roret og satser for fullt på interiørartikler.

- Dette med interiørartikler er forholdsvis nytt for oss, forteller daglig leder Christian Bjørnsen.

Etter noen år som revisor valgte han å gå inn i familiebedriften for fullt i fjor sommer. 33-åringen er nærmest oppvokst i møbelbutikken, men tok utdannelse innen økonomifaget og fikk jobb hos en av de store revisjonsgigantene. Hjertet ligger likevel i møbelbransjen, så etter en tid ble det naturlig for ham å komme "hjem".

 

Begynte med jernvarer

Det er en solid møbelforretning som nå drives av tredje generasjon Bjørnsen. Ingolf Bjørnsen bygde et forretningsbygg i sentrum av Bryne på slutten av 30-tallet. I 1939 åpnet dørene til I. Bjørnsen AS, som hovedsakelig fokuserte på jernvare, maling og gulvbelegg. Møbelutvalget var redusert til en liten utstillingsavdeling i 2. etasje, minnes sønnen Ingve Bjørnsen, som kom inn i driften i 1973.

- Far holdt et stort lager av varer. De ble oppbevart i ei løe på Bryne, minnes han.

Etableringen på Kåsen kom i 1958. Behovet for lagerarealer var stort, så det 400 kvadratmeter store bygget ble for det meste brukt til lager.

- Bare 100 kvadratmeter var utstillingslokaler, sier Ingve Bjørnsen.

 

Raus med rabattene

Ingolf Bjørnsen var nøye med regnskapene og bygget opp bedriften ved å legge stein på stein. Gode kunder fikk rabatt. Salgsprotokollene fra gamle dager er bevart. I protokollen fra 1940 kan vi blant annet lese at Reidar Fjogstad var en trofast kunde, og han ble belønnet med rabatt. I slutten av mars dette året kjøpte han både rullegardin, lakk, brødkniv og hjulvisp, og han fikk fem prosent rabatt på sluttsummen, som beløp seg til 21 kroner og 40 øre.

- Min far og farfar har vært flinke til å ta vare på historien, konkluderer Christian Bjørnsen med et smil, og peker på gamle fotografier og håndskrevne rapporter. På veggen over skrivepulten henger et flyfoto over Bryne, hvor den gamle butikken er sentralt plassert.

 

Først med heldekningstepper

Etter hvert ble det klart at lokalitetene på Bryne var for små. Bedriften la derfor ned aktivitetene i Bryne sentrum og satset for fullt i Klepp. Fortsatt var det maling, gulvbelegg og tapeter som hadde hovedfokus, med møbler på si.

- Vi var blant de første som begynte med heldekningstepper på rull. Vi hadde til enhver tid 12.000 kvadratmeter tepper på lager, forteller Ingve Bjørnsen.

Det var tøft på 80-tallet. Oppgangstidene ga optimisme, og Bjørnsen valgte å doble næringslokalene fra 1000 til 2000 kvadratmeter. Så kom krakket, med tosifrede rentetall.

- Jeg var ikke store pjokken på den tiden, men jeg husker at dersom jeg skulle ha håp om å se far, så måtte jeg være med ham og frakte varer på kveldstid. Jeg var med og bar møbler, selv om det var kjempetungt for en liten gutt, forteller Christian Bjørnsen. I dag kan han smile av opplevelsene.

- Jeg fikk ikke lov til å bære møblene fra underkanten, som er den mest naturlige måten å løfte dem på. Grepet måtte tas på sidene, slik at møblene ble beskyttet av hendene i trange dører. Far påpekte at fingrene vokste ut igjen, men det gjorde ikke møblene, smiler Christian.

Møbler overtok mer og mer av sortimentet, ettersom interessen for heldekningstepper og maling sank. Fra 1993 var I. Bjørnsen AS en rendyrket møbelbutikk og pilene pekte atter oppover.

 

Vil bygge i høyden

Nå er Bjørnsen-familien svanger med utbygningsplaner. De vil opp i høyden.

- Vi har lyst til å legge 1200 kvadratmeter oppå eksisterende bygg. Alle planer er godkjente, men vi teller på knappene, forklarer Christian Bjørnsen. Håpet er å komme i gang med byggingen i løpet av neste år. Det betyr langt større utstillingslokaler enn i dag.

- Vi kommer til å øke sortimentet i bredden, sier møbelhandleren, som er overbevist om at møbelbutikken på Kåsen er liv laga.

- Det er et solid selskap drevet på den gamle måten. Det skal vi fortsette med.

 

Stabil stab

Et spesielt særpreg hos I. Bjørnsen AS er at den 10 mann store staben holder seg stabil. Det er sjelden utskiftninger.

- Sjåføren vår er ung og fremadstormende, men butikkpersonalet har vært hos oss i mange år. Alle har vært på fabrikkbesøk hos leverandørene våre og satt seg skikkelig inn i varene de skal selge. De kan fortelle om de utroligste egenskaper ved møblene, og det er en styrke for kundene, mener Christian Bjørnsen. Den "ferskeste" medarbeideren har "bare" vært ansatt i syv år.

Da den unge møbelhandleren kom inn i driften i fjor sommer, valgte han å gjøre ett viktig grep, nemlig å bygge opp en egen avdeling med interiørartikler i butikken. 

Tom Gaudland

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...