Vil tine bøndene på Jæren

01.06.2006
Vil tine bøndene på Jæren
Koordinator for økologi i TINE Meieriet Sør, Terje Øen

TINE gir bøndene 60 øre mer per liter for å legge om til økologisk drift. Markedet signaliserer helt klart at de ønsker mer økologiske produkter, også melk. Alt ligger til rette for en miljøvennlig boom, men bøndene vender dem TINE kald skulder. TINE ønsker å varme opp miljøprofilen på Jæren.

- 4 produsenter i Time, Klepp og Hå produserer økologisk melk.  Det utgjør

0,6 % av produsentene i TINE.  Tar vi med Q-leverandørene også, snakker vi om ca. 0,5 % av leverandørene i disse 3 kommunene som produserer økologisk melk.  Ikke noe å bli imponert av når en vet hvor godt forholda ligger til rette for det, sier koordinator for økologi i TINE Meieriet Sør, Terje Øen.

Han forteller at TINE ikke er i nærheten av ønsket mengde økologisk melk. Når etterspørselen ikke blir dekket opp, blir det nødvendig å transportere fra andre deler av landet. Noe som er tungvint, lite økonomisk og lite miljøvennlig. Men Øen forstår at en del bønder er redde for å legge om:

- Det er ikke hos alle bønder det vil lønne seg å bli økologisk. Det varierer fra bruk til bruk. For å få samme produksjon må det flere dyr til, i tillegg avhenger det av nok plass og areal. Men mulighetene er store på Jæren, Øen legger vekt på de gode klimatiske forhold og det gode husdyrmiljøet som finnes her. 

Faglig utfordring

Selve omleggingen medfører merarbeid og krever mer av bonden. Dette må inn i vurderingen.

Øen forklarer at den enkelte bondens kunnskaper blir utfordret i større grad ved økologisk drift. Det krever mot:

- Det er en stor faglig utfordring å drive økologisk. Bonden må i større grad tenke gjennom og planlegge. Det er ikke bare å sprøyte for å fikse opp om ting ikke går som planlagt. Økologi er for flinke bønder. Og det finner vi på Jæren. Her er det mange flinke fagpersoner som trenger nye faglige utfordringer. Det er mange gårder med godt arealgrunnlag og store driftsbygninger. Folk er flittige og ikke redde for å ta i et tak.

Sitter mellom ørene

Det skorter altså ikke på kunnskapen til bøndene, i tillegg er det mange bruk som vil egne seg for omlegging. Likevel skjer det ikke, hvorfor er jærbonden så motvillig?

- Det er mange årsaker. En del er mentale sperrer. Bonden på Jæren er vant til å tenke mengde. Kvantitet er svært viktig. Det er viktig å få store avlinger. Det er tradisjon med stort fokus på ytelsesnivå på Jæren. Det er ikke alltid bunnlinjen som står i fokus, men kvantumet som kommer ut av avlingen.

I dag begrenser bøndene bruken av kunstgjødsel. De ønsker ikke å unødig skade naturen. Det er helt klart et skritt i riktig retning, likevel ønsker Øen at flere skal legge helt om, for å mette markedet.

Forventer vekst

TINE har en klar strategi for økologisk melk framover. De forventer en vekst på 20 % per år fram mot 2010.  Det betyr at vi ønsker tilsvarende vekst i produksjonen per år. 

- Så langt har veksten i forbruket vært større. I år har vi hatt nedgang i produksjonen av økologisk melk i Rogaland fordi en bonde har sluttet.  Når vi vet at det går to år på å legge om, har vi det travelt med å omvende bøndene.

I tillegg til potensielt mer lønnsom drift hos dem det ligger til rette for, er det en siste ting Øen mener er viktig.

- Bøndene som legger om, vil bli oppfatta som trendsettende ute i storsamfunnet. Det skyldes i stor grad et økt fokus på økologi generelt sett i samfunnet kombinert med økende etterspørselen etter disse varene.  Økologisk landbruk oppfattes også som en mer miljøvenlig måte å drive på.  Mens storsamfunnet er på gli mot et mer økologisk og miljøvennlig landbruk er det mitt inntrykk at det henger igjen i næringa selv at det er ”godt nok” det vi har, det er ikke sikkert trendene holder og det koster mye å ”skille seg ut”, sier Øen.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
TINE Meieriet Sør, økologisk melk,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...