Gravferd og granitt

27.05.2012
Gravferd og granitt
Irmelin Thoresen og Arild Aase

Arild Aase hadde vært bedemann i 20 år da han og familien solgte Bryne Begravelsesbyrå for fire år siden. Det gikk ikke lang tid før han angret på det. Etter fire år er han tilbake i bransjen sammen med Irmelin Thoresen. Sammen driver de Jæren Granitt og Aase Begravelsesbyrå.

-Det å være bedemann er mer enn en jobb. Jeg savnet det å ha kontakt med de etterlatte. Målet har alltid vært at de skal ha det best mulig. Jeg hadde karantene fra å starte for meg selv etter salget, men når jeg nå fikk muligheten igjen, var veien kort til å starte på nytt. Jeg setter stor pris på alle tilbakemeldinger jeg har fått, alle forespørsler om å starte opp igjen, alle velkomsthilsener og den aksept jeg har møtt fordi jeg er på plass igjen, sier Arild Aase, som er tredje generasjon bedemann.

 

Stein ute, stein inne

10. mai åpnet han og Irmelin Thoresen Jæren Granitt og Aase Begravelsesbyrå i kjente omgivelser for bedemann Arild Aase på Bryne. De har startet opp igjen i Bryne Begravelsesbyrås gamle lokaler. De driver både med begravelser, gravminner, benkeplater og andre produkter i stein.

-Vi leverer også veggplater, fliser og andre ting i naturstein, og satser på flere produkter som kan brukes utendørs. Vi leverer blant annet peiser til å ha utendørs, sier Irmelin Thoresen, som har arbeidet med salg før Jæren Granitt ble etablert.

-Og generelt kan vi vel si at det vi ikke har på lager, det kan vi skaffe, legger Arild Aase til.

Jæren Granitt har både lokal og importert stein i sortimentet sitt. Den lokale steinen blir hugget på Sirevåg, den importerte kommer for det meste fra Sverige.

-Sverige er vårt nærmeste lavkostland. Lønningene er lavere og rammevilkårene for næringsdrivende er bedre. Den importerte steinen er vesentlig billigere enn den lokale, sier Irmelin Thoresen.

 

Respekt og verdighet

Arild Aase vet veldig godt at han kaster seg inn i en bransje med veldig stor konkurranse. Han vet også at han har en fordel i forhold til om andre skulle ha etablert seg.

-Etter tre generasjoner med bedemenn, så er navnet Aase godt innarbeidet blant folk. Et godt navn og rykte er selvsagt en fordel. Vi vil dessuten prøve å holde prisene på samme nivå som da vi solgte Bryne Begravelsesbyrå i 2007, sier Arild Aase.

-Det er godt å være tilbake, og det er kjekt å ha med en kvinne inn i et veldig mannsdominert yrke. Det er egentlig rart at det er slik, for bedemann er egentlig et omsorgsyrke. De etterlatt har ulike behov, og av og til er det en kvinne som trengs for å få gitt den nødvendige omsorg, mener Aase, som legger vekt på å tilby verdighet og respekt.

-Vi har for eksempel kjøpt en likbil som det ikke er tvil om hva er for noe. Mange velger i dag en vanlig bil, og setter bare et kors på taket når de bruker den i jobbsammenheng. Jeg er mer opptatt av at folk stopper opp og viser nødvendig respekt, enn av å kunne selge bilen når den blir for gammel, sier han.

 

Trygghet foran vekst

De to innehaverne regner med at begravelsesvirksomhet og naturstein vil stå for omtrent halvparten hver av omsetningen. I starten er de bare to ansatte, og det er ikke sikkert det blir flere heller med det første.

-Vi er mest opptatt av å bli trygge og solide. Så får tiden vise om vi blir flere. Vi har ikke noe mål om å vokse fort, sier Irmelin Thoresen og Arild Aase.

Redaktør -

Nyheter

Ukjent venn

Ukjent venn

Dikt om møter og drømmer

En gang i livet

En gang i livet

Møt verden med et åpent sinn!

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Når gullskiven lukker sitt øye

Når gullskiven lukker sitt øye

Livets mangfold er hovedtemaet ...

Øvelse gir håp

Øvelse gir håp

Livet er en øvelse i å mestre ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...