Millionene fløy

01.06.2005
Millionene fløy
Etter innledende runde, med heftig kirkedebatt, blir det tomt i kommunestyresalen.

eg hadde nok smilt litt mer hvis jeg fikk bruke så mye penger som kommunestyret i Time gjorde av med på siste møte før sommeren. Nå er det klart at pengene ikke ble brukt til fest og fanteri. Nødvendigheter som ny kirke og ventilasjonsanlegg ble det satset på.

Jeg får klemt meg inn i en stol lengst bak i kommunestyresalen. Det er fullt. En masse ungdommer med blå t-shirt sitter allerede og venter i spenning. Noen voksne har de også med seg. Er de på ekskursjon med skolen, eller hva gjør de her? Jeg hadde trodd jeg skulle få være ganske alene som tilhører denne tirsdagsettermiddagen. For sikkerhetsskyld har jeg bevæpnet meg med en fersk avis, slik at hvis programmet blir for kjedelig har jeg noe å gjøre.

Første post på programmet er en gjennomgang av tertialrapporten. Smak på det ordet. Tertialrapport. Ikke mord og mysterier akkurat. Gjennomgangen blir akkurat så kjedelig som fryktet, selv om ei dame fra de nest lengst til høyre, og en representant for de sosialistiske venstrepartistene klarer å finne noe å si om dette også. Det blir noen små endringer og ordfører Arnfinn Vigrestad banker oss videre til kveldens høydepunkt.

 

Ny kirke

Det skal bygges ny kirke. Den skal ligge på Frøyland/Orstad, akkurat på grensen mellom Klepp og Time. Bygget skal være et samarbeidsprosjekt mellom de to kommunene og forsamlingen. Klepp har, ved forrige kommunestyremøte, vedtatt å betale sin halvdel av den nye kirken på Frøyland/Orstad. Kirken kan bli et godt bevis på at kommunesamarbeidet på Jæren fungerer. Først må saken bare bankes i gjennom i Time denne tirsdagskvelden. Det er dette som er anledningen til den store folkesamlingen. Stiftelsen Frøyland/Orstad kyrkje er der for å overvåke at politikerne ikke trår feil.

Anne Brit Ree fra Arbeidernes parti vil ikke ha noen kirke i det hele tatt. Hun synes det er bortkastede penger. Det hadde vært bedre å satse på ungdommene i samme område. Hennes forslag om å se på denne saken igjen i neste periode får en stemme.

Michael Evans fra de sosialistiske venstrepartistene har også mye å si i saken. Han synes det er greit med kirke, men at forsamlingen bør klare seg med en mindre, og dermed billigere. Han synes det holder med 10 millioner kroner. Samtidig passer han på å foreslå at kirken skal utformes ut fra prinsippene om universell utforming. Ut fra kommentarene fra de andre representantene, er det tydelig at Evans har nevnt universell utforming tidligere. Forslaget får derimot enstemmig støtte, og kirken skal nå bygges ut fra disse prinsippene.

Det store spørsmålet er derimot hvor dyr kirken får bli. De borgerlige forsøker å forklare at alternativet ikke er en billigere kirke, fordi stiftelsen Frøyland/Orstad kyrkje selv bidrar med en stor sum for å få kirken så stor som de vil. Midlene kommunen bidrar med ville bare kunne bygge en mindre kirke.

Forslaget fra Evans, om at kirken bare fikk koste ti millioner fikk fem stemmer, og ble dermed ikke vedtatt. Det hele ble nærmest avgjort ved stolleken. De som var for forslaget, skulle reise seg, de andre skulle bli sittende.

Etter flere varianter på stolleken ble Michael Evans, og hans kollega fra de sosialistiske venstrepartistene litt forvirret, og glemte å reise seg når de skulle stemme mot dyr kirke. Forslaget fra administrasjonen om å bidra med 15 millioner ble derimot vedtatt, og det kun mot to stemmer fra arbeidernes parti.

 

Det blir anløp til klapping når Vigrestad banker klubben i bordet, og kirken er vedtatt. Blant de fremmøtte er stemningen god. Å vedtak kirke er tydeligvis hardt arbeid, for det blir spisepause. Utenfor fortsetter gratulasjonene, og representantene fra stiftelsen Frøyland/Orstad kyrkje drar derifra med lett sinn.

 

Vararepresentant

Etter pausen er jeg nesten alene på tilhørerbenkene. Kun en mann har blitt værende, og han ser litt rastløs ut, noe jeg godt kan forstå. Resten av kveldens underholdning består til stor del av ulike reguleringsplaner, som bankes gjennom i et bankende kjør, stort sett uten kommentarer fra de fremmøtte representantene. Selv blar jeg litt i avisen, og håper at debatten vil ta seg opp. Etter den tredje saken forsvinner den rastløse mannen ut. Tydeligvis fikk han det som han ville i reguleringsplanen.

En sak utsettes til senere i møtet. En av venstres representanter er innhabil, og vararepresentanten er litt sen. Jeg ramler litt ut, raden av reguleringsplaner engasjerer ikke, og de små tilløp som finnes til debatt gir heller ikke noe. Lurer litt på hva det er slags sak som er så viktig at vararepresentanten må kalles inn. Jeg blir svært skuffet når den savnede varen kommer med pusten i halsen, bytter plass med sin partifelle, og forslaget om nok en reguleringsplan bankes gjennom enstemmig. Nedtur.

 

Frisk luft

Den eneste gjenværende saken som skaper litt blest er hvorvidt de kommuneansatte skal få nytt ventilasjonsanlegg, og hvor mye dette får koste. Arvid Søyland, fra partiet i sentrum, anser at det bør kunne spares litt på dette, og foreslår at det brukes 5,2 millioner. Hans forslag får fire stemmer. De resterende stemmer for å bruke 7,83 millioner for at de kommunalt ansatte skal få frisk luft, og dermed jobbe bedre. En fremskrittspartisk anser at det må gå å åpnet vinduene, og derigjennom få bedre luft. Ventilasjon var vel ikke nødvendig.

Frisk luft gjør også underverk når jeg drar etter kommunestyrets slutt. Jeg takker i mitt stille sinn for den gode kirkedebatten. Uten denne hadde det vært drepende kjedelig, og min medbrakte avis hadde nok vært gjennomlest.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
kommunestyret i Time,

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...