Mote for store folk

21.02.2012
Mote for store folk
Katharina og Eirik Høie mener at noen kilo for mye ikke er noen grunn til ikke å være velkledd.

Hvorfor skal ikke folk kunne være velkledde og se ålreit ut selv om de er større enn gjennomsnittet, er tanken bak Katharina og Eirik Høies nye butikk Stor med stil på handlesenteret Jærhagen.

Butikken åpnet for halvannen måned siden, og innehaverne kan skrive under på at det er behov for en butikk med stormote på Jæren.

-Men det er vel klær i store størrelser på ordinære klesbutikker også?

-Ja, men forskjellen er at våre klær er designet og sydd spesielt for folk som er store. Det gjør at de passer til store folk. Vanlige klær i ekstra store størrelser blir fort seende ut som telt, og butikkene tar gjerne bare inn ett eller to plagg. Våre kunder opplever ofte at de kan gå ned en størrelse eller to når klærne er spesielt tilpasset deres kropp, sier Katharina Høie.

 

Noe for alle

Få ting overlates til tilfeldighetene når klær designes spesielt for store kropper. Katharina Høie forteller om dongeribukser som er designet med V-form foran, slik at magen kan henge fritt over bukselinningen, bukser med ni beltehemper i stedet for fem og damestøvler med ekstra rommelige legger.

-Vi drar rundt på messer og ser på klær. Ofte finner vi noe med smarte løsninger som vi ikke har tenkt på. Det er fint å kunne selge moteklær til folk som gjerne sliter med å finne annet enn joggebukse og t-skjorte. Mange har slitt lenge, og vi har blant annet hatt unge gutter her som har sagt at «endelig fant jeg en dongeribukse som passet, og som ikke var laget til voksne», sier hun.

Stor med stil har klær til både unge og gamle, kvinner og menn. Butikken er ikke med i noen kjede, og de legger vekt på at kundene skal finne andre klær enn det som finnes hos stormotekjedene.

-Flere av kjedebutikkene er rene herre- eller damebutikker. Vi prøver i stedet å ha noe for alle, og målet er at kundene skal kunne gå velkledde ut igjen uansett alder, understreker Katharina Høie.

 

Lange er også store

Store folk er ikke nødvendigvis tykke folk. Det kan også være lange folk. Eller folk med store føtter. Eirik Høie kjenner, med sine sko i størrelse 47, godt til utfordringene det kan medføre.

-Ofte blir det slik at hvis jeg endelig finner noen sko som passer, spør jeg om de finnes i en annen farge i tillegg, slik at jeg i alle fall har to par sko i skapet, sier han med et smil.

Stor med stil fører herreklær i størrelsene L – 8XL. Dameklærne er i størrelse 40 – 56.

-Vi prøver oss fram med tanke på hvilke størrelser det går mest av. Fra høsten av vil vi også ta inn damesko i størrelse 38 – 42 og herresko i størrelse 46 – 52. Vår Facebook-side fungerer også som en kanal der kundene kommer med tips og innspill om hva de ønsker, opplyser Katharina Høie.

 

Legger til rette

Det er ikke bare designerne som har tenkt på det meste. Innehaverne av Stor med stil har lagt vekt på at kundene skal føle seg vel.

-Vi har for eksempel ekstra store prøverom, noe som også passer godt for rullestolbrukere eller folk som trenger hjelp med av- og påkledning. Vi legger vekt på diskresjon, og kunder som ber om det kan få klærne med seg i nøytrale bæreposer. Mange store folk har også sperrer mot å gå i butikker på grunn av at av- og påkledning kan være en utfordring. Hos oss kan de komme etter ordinær åpningstid, hvis de ønsker det, forteller Katharina Høie.

-Er det mange som kvir seg for å handle i en butikk som er spesielt rettet inn mot «store folk»?

-Det er nok noen, men vi opplever også at folk som ikke er spesielt store ser på klær hos oss og spør om vi kan ta dem inn i mindre størrelser. Det er trivelig å jobbe i en butikk som dette. Jeg har jobbet i ordinære klesbutikker tidligere. Mange var bare innom og kikket, og noen kjøpte gjerne noe som var på tilbud. Her kommer kundene fordi de virkelig vil ha noe, de er hyggelige og høflige, og hvis de finner det de ser etter, kjøper de gjerne mye og er gladere når de går enn da de kom. Det er fint å kunne bidra til det, mener hun.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jærhagen, Katharina Høie, Eirik Høie,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...