Øl er den nye vinen

20.08.2011
Øl er den nye vinen
Kjetil Jikiun (f.v.) og Tore Nybø fra bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad, og Evan Lewis fra Ægir bryggeri var på Nærbø i 2009. Alle tre kommer tilbake også i år.

Jæren Ølklubb er klar med ny ølmesse i Nærbøhallen den 22. oktober. I samarbeid med Nærbø Idrettslag står de også bak oktoberfesten senere på kvelden. Sigbjørn Lerbrekk i klubben opplever at folk på Jæren får et stadig mer kultivert forhold til denne brune bobledrikken.

Selv ølmessen starter klokken tolv og varer til klokken seks. Klokken åtte overtar oktoberfesten. For at fokuset under selve messen skal være på smaksopplevelsen, og ikke på rusen, så får deltakerne utdelt bonger med inngangsbilletten. For hver bong kan deltakerne prøvesmake forskjellige ølsorter i ti centiliters glass.

- Fokuset skal ikke være på mengde, derfor gjør vi det sånn. Det er i hovedsak bryggeri som stiller ut, og det vil være rundt hundre ølsorter representert. Så vil det være forskjellige foredrag. En fra Kinnbryggeriet, og en fra Midtfyn Brygghus, begge fra Danmark, vil ha foredrag. Petter Nome, som er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen er konferansier, og han vil også ha foredrag, forklarer Lerbrekk.

 

Stigende interesse

- Hvordan er interessen for øl på Jæren?

- Den er stigende. Vi hadde dette arrangementet for første gang for to år siden. Da var det ikke så mange som visste så mye om øl. Vi kjøpte Tuborg og Carlsberg og var ikke noen ølnerder. Men etter dette arrangementet fikk også vi opp øynene for mangfoldet av ølsorter, sier Lerbrekk, og med ”vi” sikter han til medlemmene i Nærbø ølklubb. Klubben ble faktisk startet med det til hensikt å stable på beina en ølmesse. Lerbekk fortsetter:

- Mange sier at øl er den nye vinene. Polet tar inn mer og mer øl. Våland ølutsalg på Bryne har blitt store, og har mange spesielle ølsorter inne nå i forhold til bare for noen år siden. Etter ølmessen for to år siden ble folk mer spesialisert. Og den økningen har bare fortsatt, tror Lerbrekk.

 

Jæren og flatfyll?

- Mange vil kanskje forbinde øl og Jæren med flatfyll. Hva tenker du om det?

- Mange var skeptiske første gangen, men det gikk overraskende godt. Men det er klart at på kveldstid når det er okboberfest, så blir det jo mer fest. Noen av utstillerne sist gang, spesielt Ægir i flom, var skeptisk før de kom. De fryktet at messen ville bli et fyllekalas, ikke nødvendigvis for det var på Jæren. De var usikre på om det i Norge generelt var grunnlag for en slik messe. Men siden vi hadde fokus på mangfold og små glass, så gikk det godt, og det var argumentet deres for at de ønsket å komme tilbake også i år, forklarer Lerbrekk fornøyd. 

Eventuelle inntekter fra messen og oktoberfesten går til Nærbø Idrettslag. Styret i Jæren Ølklubb består av seks personer, og det er 13 personer i komiteen som jobber med Ølfestivalen 2011.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jæren Ølklubb, ølmesse i Nærbøhallen,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...