Rensemidler til det meste

19.06.2011
Rensemidler til det meste
Erik Weider viser oss rundt i produksjonslokalene til Kjemi AS. Her blir miljøvennlige rensemidler til blant annet oljeindustrien laget.

Kjemi AS er et av mange firma som jubler etter det store nye oljefunnet i Nordsjøen. Firmaet på Orstad har spesialisert seg på miljøvennlige renseprodukter, og på kundelisten dominerer selskap knyttet til oljeindustrien.

Det sier seg selv at store installasjoner på sokkelen trenger kraftig lut når de forskjellige produksjonsfasilitetene med jevne mellomrom må gjennom en grundig rens. Ved produksjonsanlegget til Kjemi AS møter vi styreleder og en av to eiere, Erik Weider. Bak ham står svære kanner med miljøvennlig rensemidler stablet oppå hverandre.

- Kjemi AS, det er et ganske rett fram navn. Det er ikke tvil om hva dere driver med?

- Nei, men navnet skulle nok også inkludert ordet ”miljø”. Men når du har operert med det samme navnet i mange år, så er det ikke så enkelt å bare skifte.

 

Mikrober spiser oljen

Kjemi AS bruker spinnoff-produkter fra oljenidustrien som råstoff i mye av sin produksjon. De mener også at de har det som skal til for å bistå med en effektiv og miljøvennlig opprenskning etter oljeutslipp, og er i den forbindelse i dialog med Sintef og Kystverket.

- I vår Pureclean Power er det mikrober som rett og slett spiser opp oljen. De kan også brukes på sjøfugl uten problem, sier Weider. De fleste av produktene til Kjemi AS har fornavnet Pureclean, og etternavn som Gold, Power og Emerald. De effektive rensemidlene fjerner fett, olje, grease, truckmerker og lim bare for å nevne noen bruksområder. 

 

Også til kjøkkenet hjemme

Selv om Kjemi AS tenker stort, og leverer containere med tusen liter rensemiddel, havner også noe av produksjonen i mindre beholdere som for eksempel finner vegen til butikkhyllene i den store landsdekkende kjeden Kitch`n. Weider finner fram tre flasker med henholdsvis rødvinsfjerner, fettfjerner og luktfjerner, men understreker at dette ikke er hovedsatsningsområdet. Prinsippet er at Kjemi AS tar mål av seg til å skreddersy det rensemiddelet kunden har behov for.

- Produserer dere kun miljøvennlige produkter?

- Nei, vi produserer det kunden vil ha, men vi håper jo at stadig flere vil velge grønne produkt.

 

Løser opp asfalt

For å vise effekten i rensemidlene som blir produsert på huset henter Weider et lite glass som er fylt av en svart væske. Når han rister i den, hører vi at det er steiner inni væsken.

- Dette var en asfaltklump som vi har løst opp med våre produkter, sier han fornøyd.

Han tar oss videre med til et annet rom og viser et sett med flasker.

- Her har vi hatt et lite eksperiment og sett hvor effektivt våre produkt renser i forhold til whitespirit, som jo er et ”fy-fy-produkt”.

Weider og kompanjong Nils Jarle Jakobsen kjøpte Kjemi AS i 2005. Som de fleste andre bedrifter var det tøffe tak under finanskrisen i 2008 og 2009, men nå er regnskapstallene hyggelig lesestoff igjen. I fjor var omsetningen på 6 millioner, og i år ligger det an til en omsetning på rundt 10 millioner kroner. 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Kjemi AS,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...