Med blindhet for øyet

18.08.2012
Med blindhet for øyet
Kirurg Simon Eyotre har en kataraktpasient på operasjonsbordet. En operasjon av denne typen koster 50 dollar.

Leger og sykepleiere ved regionsykehuset i den ugandiske byen Arua ser ikke frem til januar 2013. Da må øyeklinikken ved sykehuset stå på egne føtter, etter at Lions i samarbeid med Norad har bygget opp og finansiert driften av klinikken siden 2003. Lionsklubbene på Jæren har bidratt med nærmere 120.000 kroner til prosjektet.

Meningen er at klinikkens norske støttespillere, med Lions Aid Norway i spissen, skal fase ut i 2012. Da må klinikken stå på egne ben, og finansieringen må komme fra ugandiske myndigheter. Personalet ved regionsykehuset i Arua har liten tro på at det kommer til å skje. Det er for lite penger i omløp, og for mange oppgaver som skal løses. Bønnen fra leger og sykepleiere i Arua er at Lions bidrar i ytterligere et par år.

- Med hjelp fra Lions har vi kunnet utføre undere. Men vi frykter for fremtiden, sier kirurg Simon Eyotre, som opererer øyne både fra Lions sin mobile klinikk, og fra den stasjonære klinikken i Arua.

- Operasjonene er egentlig ganske enkle, og kostnadene er lave. Det er snakk om 50 amerikanske dollar for hvert inngrep. Men myndighetene har neppe råd til å drive dette viktige arbeidet videre, frykter Eyotre.

 

118 millioner til øyehelse

Lions har i samarbeid med Norad hatt fokus på øyehelse i Uganda siden 1994. Da ble den første øyehelseklinikken åpnet i byen Masaka. Siden den tid har det blitt etablert flere klinikker, og nå er tallet kommet opp i syv klinikker, hvorav to ligger i Malawi, mens fem er i ulike ugandiske byer. Tilknyttet hver faste klinikk, er en mobil klinikk – en såkalt outreach. Tre av de fem ugandiske klinikkene er allerede overlatt til landets myndigheter. Det har gått både bra og dårlig.

- Antallet undersøkelser ved disse klinikkene har økt, men antallet operasjoner har sunket, forklarer David Mutayisa, som leder det ugandiske hovedkontoret til Lions Aid Norway. Pengemangel er den sannsynlige årsaken til at operasjonsfrekvensen har sunket.

På verdensbasis er det 37 millioner blinde, men så mange som tre fjerdedeler av disse kunne reddet synet om bare helsevesenet fungerte som det burde. Mange øyeplager er enkle å behandle, samtidig som mange lidelser kunne vært forhindret dersom hygienen var bedre. Mens antallet blinde i vestlige land er svært lavt, er afrikanske land overrepresentert på statistikken.

Lions og Norad har til sammen gitt 118 millioner kroner til øyehelse, siden starten i 1994. Det har vært to innsamlingsaksjoner. I siste innsamlingsrunde kom det inn 114.364 kroner fra Lions-klubbene på Jæren. Største bidragsytere var Lions Club Bryne, som ga 45.330 kroner.

 

750.000 undersøkelser

Det er hovedsakelig øyelidelsene grå stær, elveblindhet og trakom som er årsaken til den høye raten av blindhet i Afrika generelt, og Uganda spesielt. Men også A-vitaminmangel hos barn gir uklart syn og blindhet hos den som er rammet. Om lag 1 prosent av befolkningen i Uganda har mistet synet, et skyhøyt tall sammenlignet med for eksempel Norge. Operasjonene som foretas ved Lions sine øyeklinikker, kan enten forhindre synstap eller gjenopprette synet for mange av pasientene. Siden starten i 1994 har man gjort 750.000 undersøkelser, og cirka 70.000 kirurgiske inngrep. I tillegg har man holdt kurs for 20.000 lærere, hvor målet er at lærerne skal ta affære dersom de oppdager synsforstyrrelser hos elevene.

- Man har også reist rundt til ulike landsbyer og informert lokale politikere om viktigheten av god hygiene, forklarer leder for Lions sitt utenlandsarbeid, Otto Brødholt. Øyeinfeksjonen trakom er i all hovedsak fremprovosert av dårlig hygiene. De hygieniske forholdene – spesielt på landsbygda – er svært mangelfulle i det østafrikanske landet, hvor 35 prosent av befolkningen bor mer enn en kilometer fra nærmeste vannkilde. Det betyr at vannet må bæres over store strekninger, samtidig som det lille vannet man får tak i, er forurenset.

 

Borer brønner

Hånd i hånd med øyehelseprosjektet går derfor ulike brønnprosjekter i Uganda. Så langt har 14 borehull blitt finansiert av norske Lions-klubber, og flere kan det bli. Men til forskjell fra øyehelseprosjektet – som er finansiert av Lions sentralt – er de ulike brønnprosjektene betalt av enkeltklubber innen Lions-systemet.

I Norge er rennende vann fra springen en selvfølge. I Uganda er vann fra en fellesbrønn i landsbyen reneste luksusen, ettersom alternativet kan være å hente forurenset vann fra innsjøer eller nærliggende elver.

Tom Gaudland

Stikkord i denne artikkelen
Uganda, Lions Aid Norway,

Nyheter

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Men sofaen er din til odel og eie

Men sofaen er din til odel og eie

«Jeg vet jeg er for mye for deg ...»

Forstandens fjolleri

Forstandens fjolleri

Hvordan å elske den som bare elsker ...

Er det bare meg

Er det bare meg

Her er dikt til ettertanke

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...