Rekrutterer til ”Norges spenstigste bijobb”

14.10.2010
Rekrutterer til ”Norges spenstigste bijobb”
Heimevernets spesialstyrke HV-016 på trening.

Fuglene kvitrer under klarblå himmel. Ekornene hopper fra tre til tre, og aner fred og ingen fare. Men plutselig flerrer tre haglskudd luften. Bildur og høye rop høres. Idyllen er brutt. Det er Heimevernets spesialstyrke HV-016 som er på trening. Sandnesavisen.no fikk følge spesialsoldatene på øvelse et sted i Sør-Norge.

Før vi forlot Vatneleiren på øvingsdagen, tok nestkommanderende for innsatsstyrken i Rogaland oss med inn på kontoret sitt. Major Aksland kunne fortelle følgende om historikken til den skjermede spesialavdelingen i Forsvaret:

- Avdelingen ble vedtatt opprettet for 21 år siden, og styrken i Rogaland var operativ fra 1988. En viktig årsak til at Heimevernets Spesialavdeling ble opprettet var frykten for Spetsnaz, sovjetiske spesialstyrker, og deres offensive kapasiteter. Avdelingen ble døpt 016, og fikk til oppdrag å hindre terror og/eller sabotasjeaksjoner som kunne svekke landets mobiliserings- og motstandsevne, sier Aksland.

 

Spenstig bijobb

På veggen henger en reklameplakat som viser en maskert spesialsoldat i full utrustning, under står det skrevet ”Norges spenstigste bijobb”. Majoren kan fortelle at HV-016 i disse dager jobber med å rekruttere nye spesialsoldater. Tidligere var det bare spesielt inviterte som fikk anledning til å søke avdelingen, mens det i dag er mulig å selv søke om å få delta på opptaket.

- Vi kommer til å arrangere et opptak helgen 22. – 25. mai, forteller Aksland.

- Opptaket går over en langhelg, og starter med en fysisk test. Deretter bruker vi fire dager på å teste motivasjon, samarbeidsevne, utholdenhet, fysisk og psykisk robusthet og læringsevne. Man blir også testet for klaustrofobi, høydeskrekk og vannskrekk. Avdelingen er med andre ord på utkikk etter personell som er villig og forberedt på å ta en utfordring utenom det vanlige, sier Aksland, og setter kursen ut mot en ventende bil.

 

Livvakttjeneste

Ferden går sydover. Spesialavdelingen skal trene på militær livvakttjeneste og strid i bebygde områder, en offensiv som blant de grønne blir kalt SIBO.

Når vi kommer frem og trer ut av kjøretøyet, ser vi to biler som kommer susende i høy hastighet mot en bygning. Før vi rekker å ta frem kameraet har to lag med spesialsoldater forlatt kjøretøyene og er ferd med å ta seg inn i bygningen. En mann tar frem et haglevåpen og retter det mot dørlåsen. Tre kjappe smell og døra røskes hurtig opp, og en granat kastes inn. På få sekunder har de to lagene tatt seg inn i bygningen.

 

”Good work, lads”

Vi hører at lagene jobber seg hurtig gjennom bygningen, og trekker ut like fort som de kom. Etter få minutter meldes ”ØRN evakuert” over radioen. VIPen – den viktige personen som befant seg i bygget – er berget ut av stridssonen.

Den britiske instruktøren ser fornøyd ut, og roper ”Good work, lads”, idet han tar av seg øreklokkene. Deretter følger en grundig gjennomgang av hvordan lagene hadde utført øvelsen. Instruktøren vet hva han prater om. Med 15 års erfaring som profesjonell spesialsoldat, er dette et felt han kan mye om....

- Vi trener så realistisk som mulig, forteller major Aksland.

- Da er det også viktig å benytte dyktige instruktører, som gjerne har skarp erfaring på området.

 

Godt miljø

Øvelsen fortsetter med nye scenarier, og vi får tid til å ta frem kameraet vårt. Etter å ha sett gutta i noen overbevisende aksjoner, starter vi på hjemturen.

- Det er et svært godt miljø i avdelingen, forteller Aksland.

- Gutta som tjenestegjør her har en svært interessant deltidsjobb, med rikelig anledning til personlig utvikling. Husk å få med i avisen at det er mulig for alle friskuser og hardhauser å søke om å få bli med på opptaket i mai, legger Aksland til.  Som han sier: - Vi er spent på hvor mange som stiller til start i år…. Tar du utfordringen?

Les mer om HVs Spesialavdeling på www.hv016.no

 

Av Siri Pedersen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Heimevernets Spesialavdeling,

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...