Kler furu på betong

18.11.2013
Kler furu på betong
Asgeir Tangen i Profftre

Trebehandlingsbedriften Profftre på Øksnevad har doblet omsetningen på ett år takket være det revolusjonerende treproduktet Accoya. Nå leter de etter nye bruksområder for trevirket sammen med entreprenørselskapet Block Berge Bygg

- Accoya er det mest holdbare trematerialet som finnes. Det leveres med 50 års garanti mot råte, forklarer salgs- og markedssjef Asgeir Tangen i Profftre. Den lokale trebehandlingsbedriften drev lenge med tradisjonelle trykkimpregnerte treprodukter under navnet Holmen treindustri. For to år siden byttet de navn til Profftre og kjøpte samtidig agenturet til Accoya i Norge. Det ble på mange vis et vendepunkt for bedriften.
- Produktet har enestående egenskaper, og det har vist seg å være en bra satsning for oss. Vi har hatt eventyrlig vekst det siste året, sier Tangen, som anslår at 95 prosent av omsetningen kommer fra Accoya.
- Vi satser på å være en totalleverandør av vedlikeholdsfritt uterom, forklarer markedssjefen.

80 års forskning
Accoya trevirke er et resultat av 80 års forskning og utvikling. Importen skjer fra Nederland. Holdbarheten i furutrevirket kommer frem i en impregneringsprosess som kalles acetylering. Trevirket behandles 100 % i acetyleringsprosessen, og kan derfor kappes, høvles og bearbeides fritt, uten at egenskapene forringes.
- Det trenger svært lite fuktighet inn i trevirket, og det er det mest stabile treet som er å få tak i. Svelling og krymping er redusert med bortimot 80 prosent, sier Asgeir Tangen.

Enormt marked
Nå jobber han og salgsteamet i Profftre knallhardt ut mot arkitekter og større byggherrer for å overbevise markedet om de unike egenskapene i Accoya. Det er et langt lerret å bleke.
- Vi jobber med å overbevise dem om fordelene med Accoya, men det er en lang prosess med å få arkitektene til å godta dette produktet og ikke minst få det inn i anbudspapirene ved offentlige anbud. Vi mener produktet egner seg veldig godt til offentlige bygg, som for eksempel skoler, sykehjem og flerbrukshaller, sier Tangen.
Accoya egner seg også godt for rehabilitering av fasader, og her er det et enormt marked.
- Markedet er nærmest utømmelig, med mange store borettslag som nå er modne for en omfattende fasaderehabilitering. Da er det også naturlig å tenke dører og vinduer i Accoya.
Accoya er også utpekt som et av de beste fasadealternativene i nye skolebygg, ut fra miljøavtrykk og holdbarhet. Dette vil selvsagt også gjelde for andre typer bygg. Vi har tro på stor vekst de neste årene, understreker markedssjefen.

Accoya på betongelementer
Samarbeidet med Block Berge Bygg kom i stand nærmest ved en tilfeldighet. Begge selskapene er ute etter nye og spennende prosjekter, og sammen utviklet de et produkt som kort sagt går ut på å montere Accoya-kledning på betongelementer i fabrikk.
- Tradisjonelt har vi levert betong som fasade på byggene våre. Nå kan vi imidlertid tilby en mykere fasade med Accoya, og det tror vi markedet kommer til å ta godt imot, sier markedssjef Jan Arvid Johansen i Block Berge Bygg.
Trevirke på betong er ikke noe nytt i seg selv.
- Det nye er at vi kan bruke såpass tynt trevirke av svært god holdbarhet. Accoyaen holder seg nesten like lenge som betong, forklarer Johansen, som tilføyer at materialet kan kles på betongelementene i fabrikken eller på byggeplassen, alt etter behov.
- Vi er i gang med to boligprosjekter i henholdsvis Sandnes og Stavanger hvor vi skal teste ut Accoya-kledning. Både byggherre og arkitekter har vært positive gjennom hele prosessen, så dette blir spennende, avslutter Johansen.

Redaktør -

Nyheter

Speilvendte øyeblikk

Speilvendte øyeblikk

Dikt og naturbilder som til sammen speiler ...

Ser deg

Ser deg

Refleksjon rundt det som er verdifullt for ...

Stor ulv, blødende sår

Stor ulv, blødende sår

Fokus på omsorgssvikt

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Mange sykdommer, én årsak: Den ustabile ...

Mutter, skrujern og teip

Mutter, skrujern og teip

I Kjerstis små snutter ser vi verden ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...