En annerledes Coop

05.08.2013
En annerledes Coop
Anne Grethe Helle og Asbjørn Sie i?Coop

Sol og varmt vær er som regel ensbetydende med labre dager i dagligvarehandelen. Men for Coop Prix på Orre betyr finvær flere kunder og god omsetning. Etter et par måneder i nye og større butikklokaler har butikksjef Anne Grethe Helle grunn til å smile bredt.

Coop Klepp BA har investert 75 millioner kroner i et splitter nytt forretningsbygg i sentrum av Orre. I april kunne kooperasjonens landbruksavdeling på Orre flytte inn på 1200 kvadratmeter i kjelleretasjen av bygget. I juni fulgte dagligvarebutikken etter, og omprofilerte seg samtidig fra Coop Marked til Coop Prix. Og i slutten av august kan de første beboerne overnatte i noen av de 23 flunkende nye leilighetene som troner på toppen av forretningsbygget.
75 millioner kroner for å betjene et nærmarked på 700 husstander kan kanskje høres mye ut, men det hele blir ganske god butikk takket være salg av leiligheter til privatpersoner, røper daglig leder i Coop Klepp BA, Asbjørn Sie.
- Vi forsøkte samme konsept på Klepp Stasjon for noen år siden. Det ble en suksess. Regnestykket denne gangen blir ikke like gunstig, men vi kommer bra ut, opplyser Sie.

Sol og regn
I varehandelen er det slik at dager med dårlig vær krones med mange kunder, mens kjøpelysten daler i takt med at temperaturen stiger på solværsdager. På Orre er det som regel omvendt:
- Vi har mange kunder på fine dager. Da kjører folk til stranda og stikker innom butikken vår for å handle is og grillmat, forteller Anne Grethe Helle. Prix-butikken hun styrer har åtte ansatte fordelt på fire årsverk. Butikkarealet ble forstørret med cirka 50 prosent da virksomheten ble flyttet over gata for noen måneder siden.
Det hersker liten tvil om at byggeprosjektet har vakt begeistring blant Orre-buen, for omsetningen har økt.
- Faktisk har det vært mange kunder selv om det har regnet også, smiler Helle.

Kaffekos
Nede i landbruksavdelingen tar Egil Kyllingstad en prat med karene i Fagbua, hvor en gjeng gårdbrukere er samlet til drøs. Et eget kafferom var det ikke plass til i de gamle lokalitetene, men i de nye lokalene er det rom for kaffetørste bønder.
- Dette er en ny verden for oss, smiler Kyllingstad, og kikker utover det store lagerlokalet, som allerede er i ferd med å fylles opp. Det skal bli enda fullere. 35 paller med jordsekker er på vei inn.
- Vi må prøve oss litt fram. Det kommer nok til å ta flere år før vi er skikkelig på plass, sier Kyllingstad, som betjener et stort antall gårdsbruk og gartnerier på Jæren. Årsomsetningen ligger på 80 millioner kroner.

Utsyn
Fra de 23 leilighetene på toppen av næringsbygget kan det skiltes med utsikt over det vakre jærlandskapet. Prosjektet har talende nok fått navnet Utsyn Orre. Leilighetene er i størrelsen 40 til 147,5 kvadratmeter, og beliggenheten er ifølge prospektet helt perfekt, med kort avstand til alt Jæren har å by på av godbiter. Prisene starter på 1.790.000 og ender på 4.990.000. Til nå er 18 leiligheter solgt, så interesserte bør kjappe seg.

Ikke medlemsrabatt
Coop-sjef Asbjørn Sie er fornøyd med hva man har utrettet på Orre.
- Responsen blant kundene har vært upåklagelig. De som jobber her klyper seg i armen og kan ikke tro at det er sant, forklarer Sie, som til daglig har ansvar for fire dagligvarebutikker, en gullsmed, en interiørbutikk, en byggevareforretning og tre landbruksutsalg i Klepp kommune. Totalt omsetter Coop Klepp BA for 510 millioner kroner, og blir dermed et stort samvirkelag i norgessammenheng. Største butikk er Mega på Jærhagen, med en omsetning på 200 millioner. Den bidrar til at Coop er suverent største dagligvareaktør i Klepp, selv om kooperasjonen på landsbasis taper terreng.
Det lokale samvirkelaget er også helt i toppsjiktet hva angår utbetalinger til medlemmene. Mens enkelte lag i Rogaland bare tilbakebetaler fattige 1 prosent i kjøpeutbytte, kan Klepp skilte med hele 4 prosent. Men det finnes ett unntak: Kjøper du leilighet på Orre, får du ikke kjøpeutbytte…
- Prisene for disse leilighetene er i utgangspunktet ganske lave, humrer Asbjørn Sie.

Tom Gaudland

Nyheter

Speilvendte øyeblikk

Speilvendte øyeblikk

Dikt og naturbilder som til sammen speiler ...

Ser deg

Ser deg

Refleksjon rundt det som er verdifullt for ...

Stor ulv, blødende sår

Stor ulv, blødende sår

Fokus på omsorgssvikt

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Nakken - det svake punkt - Opplag 2

Mange sykdommer, én årsak: Den ustabile ...

Mutter, skrujern og teip

Mutter, skrujern og teip

I Kjerstis små snutter ser vi verden ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...