På plass i ny næringspark

09.11.2013
På plass i ny næringspark
Olav B. Tonstad

Profftre Industri AS flyttet som første bedrift inn i nye lokaler i Kverneland Næringspark ved nyttår. Investeringer på 50-60 millioner forteller om en bedrift som satser.

Fire bedrifter er i dag i gang med sin drift i den nye næringsparken som ligger mellom Kverneland Groups hovedkvarter og Frøylandsvatnet. Flere bedrifter vil komme på plass framover. Profftre Industri var først da de flyttet fra Kvål ved nyttår.
-Det blir et flott område når det er ferdig utbygd. Hele næringsparken har et miljørettet fokus. Det samsvarer godt med våre egne holdninger og profil. Vi var naboer med utbygger Per Steinar Lothe i våre tidligere lokaler på Kvål, og ble overbevist om å flytte hit. Her i Klepp har vi blant annet hatt besøk av ordfører med følge. Vi føler oss velkomne i Klepp. Vi ser at mange etablerer seg i dette området på Orstad. Det blomstrer veldig, og er på ingen måte noen bakgate, slår daglig leder Olav B. Tonstad fast.
-Det mangler litt på vei og kommunikasjon, men vi ser at det jobbes godt på det området også, legger han til.

Mer effektive
Profftre Industri har investert for 50-60 millioner kroner i bygg og maskiner i forbindelse med flyttingen. Bedriften med 15 ansatte har nå større og mer moderne lokaler, en effektiv og miljøvennlig produksjon og en eiendom på sju mål som både gir lagringsplass og muligheter for ytterligere utvidelser.
-Alt ligger til rette for å håndtere både produksjonsvolum og logistikk på en bedre måte her enn i våre tidligere lokaler. Vi er også plassert på et godt sted for leveringer til markedet i hele Skandinavia, sier Olav B. Tonstad.
Profftre Industri er eneste leverandør av trematerialene Accoya og Tricoya i Skandinavia. De leverer både huskledning, byggplater, uterom og mer skreddersydde løsninger. Maskinparken er kraftig oppgradert etter flyttingen.
-Vi har en ny produksjonslinje som gjør at enkel volumproduksjon av for eksempel kledningspanel har blitt mye mer effektiv. Vi snakker om en tifolds økning i produksjonen. Det har gjort det mulig å produsere et semitrailerlass med ferdig bearbeidet kledning på en dag, sier Tonstad.

Blir allemannseie
Trematerialet Accoya er det viktigste produktet for Profftre Industri. Accoya er furu som er behandlet med naturlige og miljøvennlige midler og som har spesielle egenskaper og veldig lang holdbarhet. Det ligger relativt høyt i pris og har appellert til en kvalitetsnisje i markedet, men Profftre Industri har tatt grep for å gjøre det mer konkurransedyktig også på pris.
-Vi har utviklet en ny type kledning med litt tynnere planker. Det har gjort at materialet har i et prissjikt som er mer aktuelt for de fleste. Det har potensiale til å bli allemannseie, samtidig som det beholder 50 års garanti og alle de gode egenskapene. Garantien gjelder selv om materialet står ubehandlet. Det er helt vedlikeholdsfritt. Selv om det skulle være hakket dyrere enn andre materialer i innkjøp, vil det gå i pluss etter få år. Vi er så sikre på kvaliteten at vi har 25 års garanti selv om plankene går rett ned i jorda. Vi ser at stadig flere husbyggere etterspør Accoya. Tidligere var kundene for det meste næringsbygg, sier Tonstad.
Det nye produktet Tricoya har også spesielle egenskaper. Det er bygningsplater som er basert på trefibermasse fra Accoya. De ser ut som vanlige sponplater, men også Tricoya kan brukes utendørs med 50 års garanti.
-De tåler fuktighet uten å reagere med krymping, svelling eller vridning. Der andre plater kan bli ødelagt av potteplanter og vanning i en vinduskarm, kan Tricoya brukes på vegger og golv i våtrom eller som kjøkkenplate i et utekjøkken. Tricoya brukes også som fasadeplater, forteller Tonstad.

Miljøfokus
Profftre Industri har eget fyringsanlegg som tar seg av spon og avkapp fra produksjonen. De produserer varme til eget bygg, men har kapasitet til å forsyne mange andre. Det er aktuelt å forsyne nabobygg i Kverneland Næringspark på sikt.
-Det er en miljøriktig energiproduksjon, og vårt trevirke er ikke behandlet med noen kjemikalier, sier Olav B. Tonstad.
Den miljøvennlige driften og de miljøvennlige produktene gjør også at Profftre Industri har levert materialer til flere bygg hvor miljø har hatt sterkt fokus.
-Vi har levert kledning til flere «future built»-skoler i Oslo. Ved det ene tilfellet vant vi i konkurranse med 16 andre alternative materialer – alt fra betong til sibirsk lerk. Vi er også i finalen i konkurransen om ny fasade på Postgirobygget i Oslo. En av de fire arkitektene som står igjen til slutt har brukt Accoya i sine planer. Det blir spennende å se, og en fjær i hatten hvis vi blir valgt til det som var Norges høyeste bygg til Oslo Plaza tok over statusen, mener Tonstad.

Redaktør -

Nyheter

Psykt sikker

Psykt sikker

Rapport fra lukket avdeling ...

iPhonomatopoetikon

iPhonomatopoetikon

iPhonomatopoetikon er en billedlyrisk reise ...

Ren sol

Ren sol

"Ren sol" er vakker, men brutal ...

Ren sol

Ren sol

"Ren sol" er vakker, men brutal ...

Psykologens dikt om følelser

Psykologens dikt om følelser

Indremedisin for stor og liten.

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...