Unik fyllestasjon ved Jærhagen

09.08.2011
Unik fyllestasjon ved Jærhagen
Klepp Midt på nåttå

- Framtida kommer til Klepp Midt på nåttå, sier Magnar Bolme i Lyse. Han sikter til den nye gasstasjonen Lyse åpner ved Jærhagen den 19. august. Dette er starten på en nasjonal utbygging som på sikt vil gjøre det mye enklere å velge miljøvennlig bil.

- Dette blir Norges grønneste fyllestasjon. Den aller første kom i Luravika i Sandnes, så dette blir en god nummer to, slår Bolme fornøyd fast, og legger til at dette egentlig ikke er noe mindre enn en verdensnyhet. Det dreier seg nemlig om en fyllestasjon som både leverer klimanøytral biogass og hurtigladning av elbiler.
- De gamle ladestasjonene, eller ladepunktene som vi kaller dem, bruker åtte-ti timer på å lade opp bilen, like lang tid som det tar å lade opp hjemme. Ved de nye stasjonene vil det ta femten til tjue minutter å lade opp åtti prosent. Nok til å rekke en liten handlerunde i kjøpesenteret, sier Bolme. Han sier videre at ordføreren vil åpne arrangementet ved Jærhagen, og at publikum kan få demonstrert hurtigladning og fylling av biogass i praksis. I tillegg vil det være mulig å se og prøve spennende el- og biogassbiler, snakke med bilforhandlere, eksperter fra Lyse og representanter fra Rogaland Elbilforening.

Bilen må være klargjort
Bolme forklarer videre at det er ny teknologi som ligger til grunn for forbedringen i effektivitet, og at de nye fyllestasjonene krever biler som er klargjort for det nye systemet.
- Alle de nye elbilene som leveres nå, og som kommer i framtiden, er klargjort for denne fyllestasjonen. Mitsubishi Miev, for eksempel, er den mest solgte småbilen i Norge, uavhengig av drivstoff. Det er en elbil som kan bruke denne typen hurtigladning, forklarer Bolme. Han sier videre at salget av elbiler har tatt av, og at det nye systemet vil gjøre det enda enklere å velge elbiler.

Samarbeider om utbygging
- Det vil være mye enklere for folk å velge elbiler når vi får utbygd et nett av stasjoner for hurtigladning.
- Et nett?
- Ja. Vi bygger ut flere stasjoner i vår region, og så samarbeider vi med andre energistasjoner som bygger ut andre steder i landet. Vi samarbeider også med Norsk Elbilforening, og skal ha et møte den 26. august. Da skal vi diskutere hva vi kan gjøre for at stasjonene skal bli mest mulig like og samkjørte, for eksempel med tanke på betalingsløsninger, forklarer Bolme.

Drivstoff fra husdyrgjødsel
Foruten elbiler skal også biler som går på biogass kunne få påfyll ved Jærhagen.
- Hva kan du si om biogass som drivstoff, Bolme?
- Det er et klimanøytralt drivstoff skapt av avfallsstoffer fra kloakken. Vi skal også i gang med produksjon av biogass fra matavfall og husdyrgjødsel. Vi ønsket å bygge et stort nasjonalt anlegg på Grødaland, men det ble skrinlagt. Nå er et mindre anlegg under planlegging i samarbeid med Hå kommune og IVAR. De andre Jærkommunene ser også på hvordan de kan komme i gang med produksjon av biogass fra husdyrgjødsel, forklarer Bolme.

Både el og biogass fra Lyse sine stasjoner
- Er det mange biler på vegene som går på biogass?
- Per i dag så er det rundt 250 biler som går på biogass i Rogaland. Det som har vært mangelvare er fyllestasjoner. Nå åpner vi jo denne på Klepp, og allerede uken etter kommer det en i Randaberg. I dag er det seks fyllestasjoner for biogass på Nord-Jæren, sier han, og legger til at elbil og biogassbil utfyller hverandre på en fin måte:
- Elbilen egner seg som en god ”nummer-to-bil”, en bil du ikke trenger å reise så langt med, eller som en såkalt ”pool-bil” for bedrifter som har ordninger der de ansatte deler på biler. Biogassbilen har mer kraft og større rekkevidde, og i stor grad samme ytelse som de tradisjonelle diesel- og bensinbilene, sier han. Bolme tror nettet av fyllestasjoner for både elektrisitet og biogass vil være godt utbygd om ti år. Lyse kommer til å satse på begge disse drivstoffene for alle sine stasjoner.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...