Klepps usynlige turistinformasjon

15.11.2010
Klepps usynlige turistinformasjon
Astri Nordås foran sine porselenskreasjoner.

I lokalene til Krossen Kunst & Håndverk ligger også Klepp kommunes turistinformasjon. Det har den gjort de siste to årene, men mangel på skilting har også ført til mangel på turister.

- Alt er på plass, vi venter bare på skiltene, slik at folk finner oss, sier Astri Nordås, styreleder i Krossen Kunst & Håndverk, en gruppe hobbykunstnere med utsalgssted i Krossen, som kan tilby håndverk med røtter i lokalhistorien.
- Det var jo grunnen til at vi ville ha turistinformasjonen inn hit. Det er mye historie i tingene vi lager, og vi har mye å fortelle turistene som kommer innom, sier Nordås.

Nedgang i besøkende
Etter at den nye RV 44 ble åpnet, har det vært dalende besøkstall i Krossen. Det er nok mange som velger Jærhagen til sine innkjøpt.
- Det er jo fremdeles litt trafikk gjennom her, men det er ikke så mange som stopper. Det hadde vært moro å få en levende gate her, og det tror jeg også at det jobbes med. Vi har jo masse spennende butikker her, blant annet en kjempegod slakterbutikk, sier Nordås.

En fredag hver sommer har Krossen nattåpent, og Nordås savner flere slike tiltak for å friste besøkende dit.
- Da stenges gaten for trafikk, det blir satt opp boder, det er tivoli og andre festligheter. Kjempemoro. Litt mer av denne typen ting hadde vært kjekt, kanskje i form av et julemarked. Det hadde vært noe, smiler Nordås.

Mangfold
Krossen Kunst & Håndverk er en gruppe hobbykunstnere, med utsalgssted i Krossen. De har for øyeblikket 16 medlemmer, fra Kleppe, Kverneland, Sandnes, Vigrestad, Stavanger, Figgjo, Orre, Nærbø, Sola, Ålgård og Årdal.
- Alle er velkomne hos oss, så lenge de ikke driver med et håndverk som vi allerede har i gruppen. Vi betaler en symbolsk utstilleravgift og 20 prosent av det vi selger. Dette skal dekke husleie og diverse innkjøp. Alle medlemmene må stå i butikken ni timer hver måned, forteller Nordås.

Det er mye forskjellig kunst og håndverk til utstilling i butikken. Barneleker i tre, smykker, dukkeklær, malerier, keramikk, barneklær, dørskilt, suvenirer, kort, vesker, kalligrafi, glassfusing og så videre. Selv driver Nordås med porselen.
- Jeg tegner og brenner inn i porselen, motiver som jeg husker fra min barndom. Håndmelking i fjøset og slike ting, på hele serviser. Det er noen store komlefat som er veldig populære.

Mulighet for kursing
Julen er en travel tid for hobbykunstnerne, som gjerne deltar på en del messer. Men på nyåret vil kunstnerne tilknyttet Krossen kunne tilby forskjellige kurs.
- Det er jo noen av oss som kan tilby å arrangere kurs her i butikken. Blant annet i glassfusing, kalligrafi, smykkelaging, og enkelte andre ting. Vi har også snakket om å arrangere kurs for barn, at de kommer hit og lager forskjellige ting. Vi har facebook-side, men jeg vet ikke hvor oppdatert den er. Det er ikke alle av oss som er så flinke på sånt, ler Nordås.

Gruppens eldste medlem er 85 år gammel, og driver med strikking.
- Hun kjører bil, kan med betalingsterminalen vår, har funnet seg samboer og drar på ferie til syden. Hun er et forbilde, sier Nordås.

Lange åpningstider
Utsalget har åpningstidene til en vanlig butikk, selv om salgsteamet består av medlemmene selv, og dette noen ganger kan være problematisk.
- Det er bare snakk om ni timer i måneden, men noen har skoleunger, vanlige jobber, ande har ikke så god helse. Men jeg tror at de fleste synes det er koselig å ha dette. De kan jobbe mens de sitter her, høre på litt musikk, koke litt kaffe, sier Nordås.

Krossen Kunst & Håndverk er ikke en vanlig bedrift.
- Vi har ikke råd til å annonsere, eller å være med i næringsforeningen. Vi lever jo ikke av dette, men det er veldig kjekt å holde på, og vi vil jo gjerne fortsette. Det er noen som selger så lite at de går nærmest her bare for å ha noe å finne på. Det hadde jo vært kjekt at det er såpass liv her at de ikke går i minus, avslutter Nordås.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...