Nytt medlem i stor familie

15.11.2010
Nytt medlem i stor familie
Bjørn Arne Sviland

Når Europris i Kleppekrossen åpner dørene, blir det butikk nummer 186 i den omfattende Europris-familien. Med sine 1600 kvadratmeter blir den størst på Jæren.

Europris-kjeden så sin spede start allerede i 1992, og har vokst fra én enkelt butikk i Stavanger til snart 200 på landsbasis. Kjeden omsetter for mer enn 3 milliarder kroner, og selger en miks av kjente merkevarer og mer ukjente fabrikater til en billig penge. Konseptet har fått kundene til å strømme til butikkene, noe franchisetaker Bjørn Arne Sviland vet å glede seg over.
- Europris er tingen, smiler han, og kikker rundt i det splitter nye butikklokalet i Sentrumsgården på Klepp. Sviland driver fem Europris-butikker i regionen, og konkurrerer således med seg selv når det bare blir noen titalls kilometer mellom hver butikk. Det tar han med knusende ro. Han har vært lenge nok i gamet til å kjenne kundenes handlemønster.
- Jeg etablerte Spareland på Ganddal for 23 år siden. Den ble senere gjort om til Europris-butikk. Nå har jeg franchisen på Hillevåg, Bogafjell, Ålgård, Ganddal og Klepp, sier Sviland.

Stor utskiftning
Europris er en butikkjede med lavprisvarehus over hele Norge. I tillegg har kjeden fem butikker på Island.
I sortimentet finner man alt fra dagligvarer til jernvarer, gaveartikler, pyntegjenstander, kjøkkenutstyr, tekstiler, leker m.m. Vareutvalget fornyes hele tiden, noe Bjørn Arne Sviland mener er et konkurransefortrinn.
- Spesielt kampanjevarene har stor utskiftning. Kjeden har innkjøpere som reiser over hele verden på utkikk etter merkevarer til lav pris. Man kjøper inn et parti. Når det er utsolgt, går varen ut av sortimentet, forklarer Sviland.
Butikkdriften er bygd opp primært som franchisebutikker. Av kjedens 186 butikker, drives 99 av franchisetakere under mottoet ”Du får mer tid og penger til overs”.

200 til våren?
Det var gründeren Wiggo Erichsen som startet den første Europris butikken i Stavanger i mai 1992. Åtte år senere kjøpte ”engrosgründeren” Terje Høili fra Fredrikstad halvparten av aksjene i Europris. I oktober 2000 rundet kjeden en milepæl da de åpnet Europris-butikk nummer 100. Den ligger i Sandnes. Europris åpnet sin første butikk på Island (Lynghals) i juli 2002, og har nå fem butikker på sagaøya. I oktober 2004 ble 80 prosent av aksjene i Europris solgt til Industri Kapital, som eier 24 europeiske selskaper med en samlet omsetning på 75 milliarder kroner. I 2005 ble Europris AS stiftet. Hovedkontoret for grossist og kjede ble sentralisert til Fredrikstad. Europris åpnet butikk nr 150 på Seljord i juni 2006, og runder mest sannsynlig 200 butikker i Norge til våren 2011.

Tom Gaudland

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...