Bruddstykker fra Fox – Jæren

01.10.2004
Bruddstykker fra Fox – Jæren
De fleste politiet treffer denne kvelden er glad for at de er ute.

Fyll, slagsmål og toget sør fra. Politiet på Jæren har mye å stå i en typisk lørdagskveld.

Bilen, en uniformert Volvo V70, flyr over mørke jærveier. Blålysene slår på jordene, mot trær og møtende biler. De vi tar igjen finner fort en plass på siden av veien. En drosje reagerer ikke fort nok. Brå innbremsing, full gass. Det er travelt. Full fart mot Nærbø. Den ampre stemningen på Brusand har tatt toget sørover. En konduktør er spyttet på, og en passasjer skal være skadet. Volvoen trives godt på høye turtall, og turen fra Bryne til jernbanestasjonen på Nærbø er over før adrenalinet erstattes av bilsyke. Fuglene er fløyet, har tatt beina fatt på Nærbø. Bare ofrene, og en stressa konduktør som har ansvar for å få toget videre, møter patruljen. Personlige data innhentes, vitner sier hva de så, gjerningsmenn blir navngitt. Tydeligvis noen tjenestemennene kjenner fra før.

 

Toget

- Fox tre til fox en. Vi kommer inn med to fra bråket på Brusand.

Meldingen over radioen forteller en del av historien. Mye av kommunikasjonen foregår på telefon.

- Vi kunne ha fylt en buss, men hadde bare plass til to, var beskjeden fra Brusand. Situasjonen var til dels truende for tjenestemennene. Toget nordover på lørdagskveldene er kjente for å føre med seg mye bråk. Tjenestemennene samles på lensmannskontoret. Den ene bråkmakeren har sovnet i bilen. Ser litt desorientert ut da han vekkes av en søt jente i uniform. Slosskjempene får hver sin celle. Den ene er bare 17 år, og foreldrene kontaktes. Senere på kvelden hentes han av moren.

 

Slosskamp på stasjonen

- Fox en til fox tre. Det er melding om slagsmål på togstasjonen på Bryne, meldingen fra sentralen beretter om en stor gjeng, som har gitt seg på to menn. Det kviner i dekkene, bilen skyter fart. Ingen blåe blink denne gange.

- Vi vil ikke skremme dem vekk.

En tjenestemann tar den bortre veien, mens to andre springer opp trappene. Ingen gjeng synes til. To forslåtte tøffinger med merker i ansiktet sitter litt oppskakede på en grønn sandboks. En rute i venteskuret er knust.

- De var mange, men vi bet godt i fra oss. Vi spiller ikke fair når de kommer så mange, er beskjeden fra offeret. Han er usikker på om han vil anmelde mishandlingen, men blir sterkt oppfordret av kveldens vaktleder.

- Uten anmeldelse kan vi ikke gjøre så mye.

- Nei, men jeg vil ikke lage en masse jobb for dere, når det allikevel ikke leder til noe.

                                                                           

Promille

Vakttelefonen ringer. En Mercedes skal kjøre merkelig på Rv 44, i sørgående retning. Fox tre kjører sakte nordover, møter snart en bil som passer til beskrivelsen. En rask u-sving. Hvor ble den av? Fox to er også med i jakten.

- Vi har ham, fortsatt på Rv 44. Det går sakte.

På med blålys. Fox to foran, Fox tre bak. Saftblanderne farger bilen, veien og åkrene rundt om. Føreren får blåse, helt grønt. Tydeligvis noen kjente fra den private sfære.

- Det er vel de ærligste folkene vi har stoppet i dag, vaktleder. Mercedeseieren trodde det kunne være glatt, og hadde derfor kjørt sakte.

 

Full mann

Det rapporteres om en full mann ved Kvernhuset. Fox tre tar turen. Prøver å få kontakt med mannen, som svarer for seg, men har vanskelig for å gå. Tjenestemannen tar seg til øret. Det spraker litt i kommunikasjonsradioen. Slagsmål på Shellen. Patruljen må la den fulle mannen klare seg selv en stund til. På Shellen står en gjeng høyrøstede ungdommer, som nok for mange kan virke truende. Noe slagsmål synes ikke til. Noen av dem hyler og skriker, andre trekker seg unna av respekt. Etter en lang diskusjon begynner ungdommene å roe seg, men en kan ikke la være å skrike ukvemsord. Den mannlige politimannen tar ham til side. Så snart han ikke har flokken bak seg, roer han seg, og tilbudet om overnatting på hotellet på lensmannskontoret virker ikke så fristende på ynglingen.

 

Ikke meg

- Jeg har ikke gjort noe!

Fox-to har funnet en av de mistenkte for bråket på toget. Han bedyrer sin uskyld.

- Alltid tar dere meg, så snart det er noe. Jeg har vitner, snakket med securitasvakten på toget. Han kan gå god for at det ikke var meg.

Mannen er kjent av politiet, og ble plukket opp bare noen kvartaler fra jernbanestasjonen på Nærbø.

- Dersom det stemmer, finner vi ut av dette, men du har blitt navngitt som en av de aktive i mishandlingen, er svaret fra tjenestemannen.

Klokken begynner å nærme seg halv tre. Radioen blir stadig stillere, selv om det fremdeles virker som om Stavanger-patruljene har mye å gjøre. På Jæren kjøre fox-tre en runde. Sjekker Nærbø, Nærland, torget på Bryne. Det er rolig. Den kalde høstnatten glir sakte mot morgen. Roen senker seg i bilen. Nattens dont er gjort. Nå gjelder det bare å passe seg for glatte veier.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
lørdagskveld, politi, Jæren,

Nyheter

Taktløse tekster og viltre vers

Taktløse tekster og viltre vers

Du skal høre mye ...

Gjøgler

Gjøgler

En bok for alle ...

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

Feelgood på nynorsk - Opplag 2

«Feelgood og folkehelse for deg og meg»!

Samspel

Samspel

Har du fleire hemmelige rom i livshuset ditt, ...

Jeg kan høre en melodi

Jeg kan høre en melodi

Tonene vil aldri dø - never ever .....

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...