Viktig om vinterdekk

13.06.2003
Viktig om vinterdekk
Frank Bertelsen
Tommy Odsen

I jungelen av tilbud på vinterdekk, kan det være vanskelig å velge riktig. Bilavisen gir her svar på noen av de vanligste spørsmålene en dekkjøper har.

Pigg eller piggfritt?
Det lages vinterdekk både med og uten pigg som er spesielt tilpasset nordiske vintre. Fire dekk-egenskaper er da inkludert i én løsning; is- og snø-, samt barmark- og våtgrepsegenskaper. Dekk med hastighetsbokstav Q er en indikator for at dekket er laget for norske forhold.
Generelt kan man si at piggene bare er nødvendige på is. På snø, barmark og våt veibane er det mønster, gummi og lamell som er avgjørende for dekkets veigrep. Derfor må man stille seg spørsmål om hvilke forhold man kommer til å kjøre på vinterstid.
Ved bykjøring og på motorveier i Rogaland er det som oftest piggfritt som anbefales. Men skal du til Sirdal i helgene, kan veien ofte være isglatt. På is er piggdekk det beste. Men pass på at piggdekkene har de nødvendige egenskapene også for snø, barmark og våt veibane. I Rogaland er det stort sett vått hele vinteren, og det er få piggdekk som fungerer like godt på våt vei som piggfrie.

Billige eller dyre?
Dekkene som koster mest, er best. Toppmodellene er resultatet av omfattende forskning og testing. Billigdekk er ikke oppdatert på den teknologiske utviklingen, og har generelt sett dårligere kjøreegenskaper enn dyre. Hold deg til anerkjente merker. Regn med å investere 4000-6000 kroner for å få gode, nordiske vinterdekk til personbil.

Hvordan vet man at man trenger nye dekk?
Dekkmønsteret på vinterdekk må være tre millimeter eller mer. Brudd på dette kan medføre bøter, og i enkelte tilfeller langt strengere reaksjoner. Dekkmønsteret er avgjørende for hvordan det tar seg frem på snø og hvordan det drenerer vann. Mål på det mest slitte området. Vanlig levetid for et sett vinterdekk er 3-5 år, alt avhengig av kvalitet og bruk. Dekkene du brukte i fjor trenger innkjøring før egenskapene kommer til sin rett. Under de 30-40 første milene slites det oksyderte belegget av slik at du får frem friskere gummi. Ikke forlang toppegenskaper av dekket i denne innkjøringsfasen.

Kan piggfrie dekk brukes på sommerføre?
Vinterdekkets egenskaper forandres ved høye temperaturer. Hurtigere slitasje, dårligere våtgrep og ustabilitet er konsekvensen hvis piggfrie vinterdekk brukes i sommerferie-turen. Gode helårsdekk for norske forhold finnes ikke.

Har ABS-systemet betydning for valg av vinterdekk?
I utgangspunktet ikke. Men ABS ser ut til å ha en god effekt på piggfrie dekk med relativt myk gummiblanding. Uten ABS vil et mykt dekk legge seg når bremsene blokkeres. Med ABS "reiser" gummien seg og gir full bremse-effekt på nytt og på nytt. Bremselengden blir dermed kortere.

Varer piggdekk lenger enn piggfrie dekk?
Nei, de varer noenlunde like lenge. Dette er avhengig av føreforhold, temperatur, belastning og så videre.

Kan skadde dekk repareres?
Sammenstøt med fortauskanter forårsaker mange dekkskader. Oppdager du kuler på sidene av dekket, kan det skyldes at armeringen i gummien er ødelagt. Denne skaden kan utvikles meget sakte. Er det en kul i dekket, ta kontakt med fagmann.
Det selges skum- og spray-produkter beregnet for å "lappe" dekk, og plugger som "tetter" skader fra utsiden. Disse produktene må ikke brukes, dekkene kan ha skjulte skader i dekket. Hovedregelen er at du aldri skal reparere dekket fra utsiden. Dekket skal alltid monteres av felg og repareres fra innsiden.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...