Fikser svihull i bilseter

11.04.2003
Fikser svihull i bilseter
Frank Bertelsen
skader bilsetet

Du trodde kanskje det var vanskelig å gjøre noe med svimerker i bilsetet? Ikke for Glenn Ekeberg. Med lim, skumgummi, filt og et fargeskrin kan han reparere de aller fleste interiørskader en bil måtte ha

- Svihull i setet, riper i dashbordet, stygge flekker i dørtrekket eller merker i interiørplasten. Alt kan bøtes på, sier Glenn Ekeberg som har gjort det til et levebrød å fikse interiørskader i biler.

 

Denne dagen da Bilavisen er med Ekeberg på jobb, er det et stort svihull i førersetet på en Volkswagen Passat som skal bøtes. Den uheldige føreren av bilen mistet en gang en tent sigarett ned i setet, og resultatet ble stort, skjemmende hull. Selvsagt kunne hele trekket blitt skiftet, men Ekeberg har en annen og billigere løsning. Med en limtube, neglesaks skumgummi, filt og fargeskrin som verktøy fikser han hullet i løpet av en halv time. Vi lar Ekeberg fortelle hvordan:

 

- Det første jeg gjør er å ta en liten fargeprøve av setet. I dette tilfellet er det snakk om et velurtrekk, noe som gjør jobben litt vanskeligere enn vanlig. Velurstoff skifter fargenyanse hvis en lar hånda stryke over setet. Da må man velge. Enten bøter man hullet med en av fargenyansene, eller så prøver man en farge som er midt i mellom, sier han og viser fram et verktøyskrin bestående av mange små glass med noe som ligner på velurstøv i forskjellige farger.

 

- Så er det fram med neglesaks, lim, skumgummi og filt. Først brukes saksa for å lage jevne kanter på hullet. Etter det er gjort, klipper jeg skumgummien og filten slik at de blir bittelitt større enn hullet. Skumgummien skal på plass først og filten på toppen, og de limes sammen. Jeg legger også et tynt lag lim på filten, og etter det skal fargene på plass. Med en liten sprøyte full av ”velurstøv”, som jeg har blandet til den riktige fargenyansen, dusjes limen forsiktig. Dermed er hullet tettet slik at det ikke kan revne videre opp, og filten har fått den riktige fargen. Til slutt legger jeg litt lim i henhold til setemønsteret og legger på mønsterfargen slik at mønsteret går over den nye setebiten, forklarer Ekeberg som tok over firmaet Colorzone da faren valgte å slutte i bilinteriørbransjen.

 

Unge Ekeberg utbedrer også mindre lakkskader, men mye av tiden går med til interiøroppgaver som han får av diverse bilforhandlere. Det eneste Ekeberg ikke fikser av bilinteriør, er treverk. Alt annet kan unggutten utbedre.

- Det er en del skader i dashbord. I slike tilfeller bruker jeg et kittlignende materiale for å ta en avstøpning av dashbordets struktur. Denne strukturprøven lar jeg stivne. Så bruker jeg en spesiell sparkel for å dekke over ripene, og finner fram til den riktige fargen. Etter det legges strukturprøven over sparkelen. Etterpå kan en knapt se hvor skaden har vært. Det er et tålmodighetsarbeid, men det er slikt jeg liker, sier Ekeberg.

Redaktør -

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...