Stille og varsomme linjer fra Sigbjørn Johnsen

20.10.2019
Stille og varsomme linjer fra Sigbjørn Johnsen
Kagge Forlag
Det beste i livet

«Det beste i livet» med undertittelen «Stubber om livet, døden og alt imellom» har tidligere finansminister og fylkesmann Sigbjørn Johnsen kalt sin nye bok. Og så sannelig – her er det mye godt å hente for den som tar seg tid til å la leseblikket flyte sakte over linjene og mellom sidene på jakt etter poenger og dikt. Dette er godt for sjelen.

I denne boken løfter Sigbjørn Johnsen frem så mange ting; ikke minst minnet etter sin avdøde hustru og de tankene han sitter igjen med etter henne. Og selv om det er trist, sårt og litt traurig, er det godt å lese – og sikkert like godt for Sigbjørn å skrive. Det er god terapi i å fortelle.

Og midt i dette – i skjæringspunktet mellom liv og død – befinner boken seg så å si hele tiden. Den er ikke på noen måte trist, og det er ikke en biografi, men det er som tittelen sier «stubber» – små prosastykker det er godt og megetsigende å lese. Av og til lodder forfatteren dypt, og andre ganger flyter han mer på «vinden og bølgene», men hele tiden har han kjærligheten liggende som et bakteppe – og det bærer det hele.

Boken inneholder også dikt av Hans Børli, noen linjer av Dan Anderson og av Sigbjørn Johnsen selv. Alt passer inn og treffer der det skal. Det gjelder også de talene han gjengir – spesielt en til en avdød etter Utøya-massakren hvor så mange medlemmer av nettopp Arbeidernes Ungdomsfylking ble drept. Det er sterke saker, men Sigbjørn Johnsen forteller det direkte og usentimentalt og på sin måte.

Av og til bruker han dialektiske ord og uttrykk fra Hedmark. Det gir boken et ekstra løft og beriker språket. Sigbjørn Johnsen er en god forteller og en god skribent som bør skrive mer, fortelle mer og gi mer av «liv og lagnad» til offentligheten.

Boken «Det beste i livet» er stille og varsomme linjer det er godt å lese – noe til trøst, noe til forundring og noe til lærdom. Alt i alt en god bok å lese for dem som vil ta seg tid til å lese både over, under og mellom linjene.

Anmeldelsen er skrevet av Jørn-Kr. Jørgensen.

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...