Tid for farge

01.03.2007
Tid for farge
Linda Bu Helland ved Mesterfarge Klepp Malerservice AS merker at salget av maling har økt kraftig i det siste.

Nå er tiden for maling kommet. Både innemaling og utemaling selges som varmt hvetebrød, når vårgleden og oppholdsværet utnyttes for fullt.

- Det begynte da finværet kom. For meg virker det som om folk pusser opp både ute og inne om sommeren i mye større grad enn resten av året, forteller Linda Bu Helland ved Mesterfarge Klepp Malerservice AS.

Bransjen merker også godt at tiden forandrer trender og fargevalget. Inne har det vært populært med lyse vegger lenge, men nå skal det kjedelige hvite kombineres med en kontrastvegg, enten i ensfarget maling eller storblomstret tapet.

- Det ser ut til at folk våger litt mere. Vegger og vinduskarmer er oftest i samme lyse farge. De mest populære fargene på kontrastveggene er grått og brunt. Det gjør at det er enkelt å variere med gardiner og møbler, noe som byttes mye oftere nå enn tidligere.

 

Male ute

Fargene på utsiden av husene har også endret seg drastisk de seneste årene. Nå er rød og grønnmaling noe som det selges betydelig mindre av.

- Det i enten helt lyst eller helt mørkt, sier Helland og forteller at hvitt, grått, brunt og svart er de mest solgte fargene butikken har.

De mest solgte malingene er Tinnova VX og Tjæralin.

- Fordelen med VX er at en ikke trenger grunning på nytt treverk. Det holder med bare to malingsstrøk, sier Helland

Malingen kan holde i hele tolv år før en må male på ny, men da krever det også at en vasker huset med såpe en gang i året. Det er det få som faktisk gjør, men det er viktig for malingen. Sand, regn snø og støv er slipemidler som er med på å gjøre malingen blass og falmet.

 

Forarbeid

Det klareste tegnet på at huset vil ha et nytt malingsstrøk, er hvis fasadeflatene smitter, eller det er små sprekker. Det tar sin tid, men før huset males skal det en del forarbeid til. Løs maling må skrapes bort, og alle flater må rengjøres. Vinduene på sørsiden og vestsiden er oftest mest utsatt og er verd en ekstra sjekk om vedlikehold behøves før malingen settes i gang. Når været er fint kan malearbeidet være et fint arbeid hele familien kan være sammen om.

 

  MALETIPS

VELG RIKTIG MALERVERKTØY UTE

 

Du trenger: Ekstra malingsspann, stige, handsker, maskeringstape, papir på rull, pensler, bomullsfiller til rengjøring, rørepinner, skjermlue, skrape, flattinnet stålbørste, ståltråd til oppheng av spann, White Spirit, malerull, rulleskaft og forlengerskaft.

 

Runde pensler

Har høy kapasitet til å holde på malingen. De er godt egnet tiloverflater med utsparinger, slik som vinduer og dører. Vinduer krever små, runde pensler slik at du er sikker på å komme til i vinduets utsparinger og kroker. Bruk en radiatorpensel på underkanten av endeveden hvis du har stående panel.

 

Flate pensler

Er enkle i bruk og egner seg godt til store flater. De har gode fordrivende egenskaper, som betyr at de egner seg godt til å spre malingen jevnt utover. Ovale pensler er kompromisset som kombinerer stor kapasitet med enkel bruk. Velg flate pensler til større flater. Store flate pensler til utendørs bruk kalles beispensler.

 

Malerull ute

Rullens fremste egenskap er å dekke større flater med mindre arbeidsinnsats. Du får ruller i forskjellige bredder og med ulik luv. Rullen skal holde godt på malingen. En kvalitetsrull holder kanskje dobbelt så lenge på malingen som en billigvariant. Bruk gjerne forlengerskaft. Husk at med rull får du rullestruktur på treverket. Et råd er derfor å bruke rull først og stryke ut strukturen med pensel etterpå.

Kilde: Nordsjö

 

Av Hannne Buljo

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...