Pressende behov

01.03.2007
Pressende behov
De unge entreprenørene.

Tre jenter på Bryne videregående skal delta i NM for ungdomsbedrifter på Norges varemessa i Lillestrøm 3 - 5 mai. De sikret seg plassen med drikkekartongpressen som de selger gjennom egen ungdomsbedrift, Press - Ekspress UB.

De unge entreprenørene Line Danielsen - daglig leder, Kristin Aareskjold - økonomiansvarlig og Mari Håland - markedsansvarlig, går på Bryne videregående skole.

Det er i faget bedriftsøkonomi at de har fått muligheten til å velge mellom praksis og teori.

- Det er mye kjekkere å ha en egen ungdomsbedrift når vi skal lære å drive en bedrift, Sier Kristin, vi kunne valgt å lage en forretningsplan i teorien, men da ville vi ikke lært så mye som vi har gjort med å sette ideen ut i praksis, forklarer hun videre.

 

Miljøprofil

Det hele begynte med en drikkekartongpresse som farfaren til Mari hadde lagt.

- Vi ville ha et produkt med miljøprofil, og i tillegg noe nytt som andre ikke hadde gjort før, påpeker Line.

- Men før vi kunne begynne å produsere den og selge, måtte vi finne ut om det var  andre som hadde fått patent på tilsvarende produkt, sier Mari.

Det viste seg at Olav Hovda fra Finnøy hadde patent på en drikkekartongpresse, og etter at jentene hadde kjøpt produktbeskrivelse av hans presse på et patentbyrå, fant de ut at den var nesten helt lik den som farfaren til Mari produserte.

Dermed kunne de ikke bruke den pressen, men Olav Hovda var villig til å la jentene markedsføre, og selge hans presse. Et produkt som gjør det lettere og mer fristende  å brette drikkekartonger, noe som jentene håper kan bidra til økt resirkulering blant folk. Bedriftens visjon er å være med på å fjerne miljøproblemene knyttet til forbruket av drikkekartonger i Norge.

- Pressen er både lett å montere, og lett å bruke, sier Line og demonstrere villig hvordan den brukes.  En må bare passe på at kartongen ligger rett i pressen, så går det som en drøm, forklarer hun videre.

 

Tidskrevende

Jentene har brukt mye tid på selve forretningsideen.

- Egentlig er bedriftsøkonomi et 5 timers fag i uken, men før jul brukte vi minst 40 timer i uken, sier de unge entreprenørene ivrige.

Vi sto en del på stand ,og solgte drikkekartongpressene, de viste seg å være populære som julegaver.

Nå konsentrerer vi oss om skoler og barnehager, og har allerede fått god respons fra noen, konstaterer leder Line.

Det er ikke bare på fylkesplan de har blitt lagt merke til.  Før jul ble de tildelt en Mini Næringslivspris fra Time sparebank, for den beste forretningsplanen blant ungdomsbedriftene ved Bryne videregående skole.

Målet med en ungdomsbedrift er at elevene skal lære å starte, drive og avvikle en bedrift. Etter NM i Lillestrøm må de ifølge planen avvikle Press-Ekspress UB, men det forhindrer de ikke i å tenke litt videre med produktet.

- Vi vurderer litt i forhold til material valg.  Kunne tenkt oss litt mer spennende utseende, kommer det leende fra jentene, kanskje vi kommer med litt sprekere design etterhvert. Men det blir en annen historie.

 

Bra innsats

Fylket sender to ungdomsbedrifter fra Rogaland, den andre er fra Dalane videregående skole, sier Kristin Rasdal Håland, lærer i Bedriftsøkonomi, og smiler fra øre til øre, samtidig som hun roser jentene for en fenomenal innsats.

- Det er utrolig bra at de har greidd å utmerke seg i konkurransen med over 100 andre ungdomsbedrifter i Rogaland, sier læreren.

Tradisjonelt har det vært vanlig med flere ungdomsbedrifter på yrkesfag, men i år er det 7 UB på Bedriftsøkonomi, og 5 på salg og service, fastslår lærer Håland.

- Ofte er det slik at hele klassen er med i ungdomsbedriften, det gjør at hver enkel trenger ikke å yte så veldig for å oppfylle kravene om timeantallet.  Derfor er det ekstra imponerende å se hva de tre har fått til. Og selvfølgelig er det ekstra kjekt for læreren med så engasjerte elever, avslutter lærere Kristin Rasdal Håland.

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...