Evigvarende hagepryd

01.02.2007

Steinmurer i hagen blir stadig mer populært. Murer som glir inn i det naturlige miljøet, og er dekorativ samtidig som de er funksjonelle.

Utgangspunktet for all hagedesign er å definere stil og atmosfære, og inspirasjon til steinmurer kan hentes fra dine nærmeste omgivelser.

Valget av steintype, form på muren og plasseringen av dem i hagerommet, er imidlertid avgjørende for et vellykket resultat.

På det området kan Tor Jan Rosland gi en hjelpende hånd. Han er daglig leder i Bryne Stein og Hageservice AS og har opparbeidet seg solid kunnskap og erfaring med bygging av slike murer.

- Vi får ofte henvendelser fra folk som ønsker ulike typer steinmurer. Da drar vi ut til kunden for å se på plassen. Det er viktig at jeg forstår hva kunden har tenkt. Noe går helt fint, mens noen ønsker er ikke gjennomførbar. Men vi kommer med råd og veiledning til en hageplan, sier han.

Rosland forteller at å legge en steinmur er et veldig komplisert håndverk, så han anbefaler ikke mann i gata å sette i gang å bygge en selv, uten profesjonell hjelp.

 

Mye arbeid

Firmaet leverer alt innen naturstein til uteområdet. For eksempel støttemurer, dobblemurer, trapper og peiser. Steinen de bruker er Rennesøystein, Ranndøystein og jærstein.

Prisen på en steinmur varierer veldig, alt etter hvilken type mur og hvor den skal settes opp. Pris er fra 2000 kroner kvadratmeteren og oppover.

Rosland kan fortelle at det kreves mye arbeid for å lage en steinmur. Ofte blir de nederste steinene maskinlødde, for et solid fundament og tørrlødd for hånd resten. Singel brukes som bunn, bakfyll og mellomfyll, alt etter om muren skal være dobbel.

- Vi singler til det er 20 centimeter igjen til toppen. Så støper vi og legger i steinslisser for å binde toppen og gjøre det pent utseendemessig, sier Rosland, som påpeker at murene blir bygget med hellinggrad.

 

Naturlig preg

- Jeg tror folk velger steinmurer i naturstein på grunn av utseendet, og at de er evigvarende. De gjør jo en investering for lang tid, sier Rosland.

Harde materialer som stein gir et røft og naturlig preg på hagen. Grove steinmurer mot myke fargerike blomster og planter skaper i tillegg fine kontraster.

Det er mange varienter å velge mellom når det gjelder å finne den rette fasongen.

- Steinlenker er litt inn nå for tiden. Enten rundt blomsterbed, eller for å markere parkeringsplassen. Det som også er litt spesielt, er å legge inn belysning i murene og oppå murene. Det gir en veldig fin stemning på kveldene. Jeg tror det er noe som kommer mer og mer i tiden fremover, sier Rosland.

 

Tekst: Hanne Buljo

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...