På fire hjul i hagen

01.02.2007
På fire hjul i hagen
Thor Refve

En firehjulsdrevet motorsykkel – eller ATV som det heter på fagspråket – er noe mange mannfolk drømmer om. Problemet er å forsvare investeringen. Nå finnes det håp!

Løsningen er pinlig enkel: Bruk den i hagen! Har du en slik motorsykkel, kan den påmonteres en mengde ekstrautstyr som gjør den til en motordrevet hjelper i det grønne element. Lei av å skyve gressklipperen? Sett på et gressklipperaggregat til 15.000 pluss moms, så har du den tøffeste plenklippertraktoren i nabolaget! Sprøyte ugress? Ikke noe problem. 3000 kroner pluss moms, så slipper du å bære ugressprøyta på ryggen.

- Menigmann behøver egentlig ikke kjøpe en ATV til bruk i hagen, innrømmer en av distriktets fremste eksperter på dette spesielle kjøretøyet, Thor Refve, som eier ATV-gården på Klepp.

- De som kjøper hageutstyr til ATVen er enten profesjonelle, for eksempel gartnere, eller så er det folk som har en ATV fra før og som ønsker å utvide bruksområdene, smiler Refve. Ikke rent få av dem er folk som har passert de femti, og som knapt kan vente med å få firhjulingen tilbake når de har levert den på service.

 

400 sykler årlig

Årlig selger ATV-gården 400 motorsykler med fire hjul. Og en mengde ekstrautstyr. Elektrisitetsverkene trenger ATVer med belte, som gir bedre fremkommelighet enn snøscooter oppe i fjellet. Mange hyttefolk går også for denne løsningen, så en del av leveransene fra ATV-gården går til Sirdalen. Gårdbrukere satser i større grad på ATV, som en liten hjelper i gårdsdriften. Ellers står mange kommunale etater, med parketatene i spiss, på kundelista.

- Det finnes nesten ingen begrensninger på hvilket utstyr du kan få til disse syklene. Og det som ikke kan bestilles fra underleverandør, kan vi produsere i vårt eget verksted, forklarer Refve, som blant annet har utviklet en harv til ATV-bruk. Verkstedet har også spesialbygget ATVer til rullestolbrukere.

 

Ploger og kunstgjødselspredere

Men tilbake til den private hagen. Det må da gå an å gjøre mer enn å klippe plenen med en ATV?

- Jo da, forsikrer Thor Refve. - Du kan for eksempel montere en vedkløyver bakpå. Den leveres for 8000 kroner pluss moms. Ellers er det mulig å få tak i løvsoper, som også kan brukes til å sope gårdsplassen ren for sand og skitt, sier ATV-eksperten, som føyer ploger, hyppere, kunstgjødselspredere, brøyteskjær og strøaggregat til lista.

- Hvis du for eksempel vil investere i en ugressprøyte, så er det ikke noe i veien for å bruke denne til husvask også. Og prisen er omtrent den samme som du må betale for en ryggsprøyte i jernvarehandelen, fremholder Refve.

 

Tilhenger til hageavfall

En tilhenger kan være praktisk bakpå doningen. Her kan du samle hageavfall eller frakte stein. Det finnes enkle modeller til en billig penge. Og det finnes mer avanserte – og selvsagt også kostbare – modeller, som spesialhengere med hydraulisk tipp og lasteevne på 750 kilo.

- Disse har så lavt marktrykk at de ikke setter spor, forsikrer Refve.

Det er også mulig å få tak i hengere til transport av tømmer og hyttematerialer.

Skulle du være novise i dette ”gamet”, begynner inngangsbilletten til ATVens verden ganske lavt. For 15.000 kroner er du i gang. Toppmodellen koster imidlertid 150.000. Da får du en Polaris Sportsman 800-kubikker, registrert for to personer, utstyrt med veihjul, vinsj, kufanger, transportkasse, vindskjerm og varme i håndtakene. God fornøyelse!

Redaktør -

Nyheter

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Nekrotisk vev

Nekrotisk vev

Skuffa, seier du ? At ikkje du skulle bli ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...