Norsk sjømann står frem som spion

21.04.2015
Norsk sjømann står frem som spion
Maritimt Magasin Historie
Roald Evensen avslører hvordan norske sjøfolk spionerte for USA.

Roald Evensen (68) står nå frem og forteller sin historie om hvordan han, som ung sjømann, var del av etterretningsnettverket Delfinus. Norske sjøfolk ble rekruttert til å utføre fotospionasje på oppdrag for både norske og amerikanske militære etterretningstjenester.

For en neve dollars ble unge og naive norske sjømenn brukt til farlige oppdrag, der de risikerte å bli tatt og dømt for spionasje. Lite visste de om de egentlige farene de utsatte seg for.
 
Det er i det nye bladet Maritimt Magasin Historie, som er i salg over hele landet fra torsdag 23. april, at Evensen forteller sin fantastiske historie. Det var sjøfolk i den norske handelsflåten i Østen som skaffet informasjon fra lukkede land som Kina, Vietnam og Nord-Korea.
 
Mary Olsen Bar i Hong Kong var møteplassen der sjøfolkene leverte fra seg sine filmer med ulovlige bilder fra bak bambusteppet. I en årrekke var Roald Evensen en av stamgjestene, og som flere andre gjorde han også mer enn å drikke øl og spille poker. Som en liten brikke i det omfattende nettverket opprettet av etterretningslegenden Alf «Mamen» Martens Meyer, avleverte også Evensen sine filmer her.
 
Nå forteller Roald Evensen, som i tillegg til å være sjømann også er journalist og forfatter, om hvordan dette farefulle spionarbeidet opplevdes for sjøfolka som var involvert. Ungdommelig overmot og lyst til å oppleve noe spennende var ofte de viktigste motivene for sjøfolkene til å si ja til å bli spioner. Evensen har vært i tvil om han skulle fortelle denne historien, men han synes det er en viktig del av vår maritime historie og at den nå må ut.
 
I det nye historiebladet kan man også lese om pirater som herjet i Nord-Norge, maritime eidsvollsmenn, D/S Britannia i Nordsjøfarten og første del av Bjørn Hansens store artikkelserie om den norske handelsflåten i krig, der alle skjebner og skip blir berørt.
 
Maritimt Magasin Historie blir utgitt av Maritimt Magasin AS i Brattvåg på Sunnmøre. Maritimt Magasin, som startet i 1987, er Norges ledende maritime tidsskrift og kommer ut hver måned.
 
Redaktør for det nye historiebladet er Kim Idar Giske, som har samlet flere av Norges fremste maritime skribenter til å skrive på fast basis. Blant skribentene er Ulf Blom, Jon Michelet, Vidar Lund, Bjørn Hansen, Harald Kjølås, Carl Johan Bentsen, Karl Erik Larsen og Bård Kolltveit. I tillegg vil Roald Evensen skrive fast.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
roald evensen, maritimt magasin, spion,

Nyheter

Jerndikt

Jerndikt

Et forsøk på å forstå ...

Da bikkjene gikk løse

Da bikkjene gikk løse

Tilhørlighet Å bli tatt imot med ...

Aller helst vil eg danse

Aller helst vil eg danse

Det lakkar og lir … - Kom, lat oss snu timeglaset ...

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

«‘DAYÊ’» Er lyden av kjærlighet»

En gripende reise gjennom generasjoners kamp, ...

Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

Trollet på hytta hjalp til med kveldsste...

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...