Bidrar til oljå

01.10.2006
Bidrar til oljå
Mange bedrifter på Jæren har gått fra å produserer landbruksmaskiner, til produkter til petroleumsindustrien.

Stavanger-regionen er det stedet i Norge som har størst tilvekst av folk. Vi har arbeidsplasser og en industri i full blomst. Mye av dette er også takket være bedriftene på Jæren.

Stavanger-regionen Næringsutvikling er et arnested for nye ideer. Det er et samarbeid mellom bedrifter og politikk i Stavanger og området rundt, deriblant Time, Hå og Klepp. Målet er å bidra til å gjøre regionen til et bedre sted å drive næring. Birger Haraldseid er mulighetsutvikler innen energi og infrastruktur ved Stavanger-regionen Næringsutvikling:

- Ullandhaug er oljeindustriens geografiske senter. Det er senterpunktet mellom Dusavik, Tananger, og Forus. Ut fra senteret ser vi effekten som bølger i vann, langt ut på Jæren, forteller Birger Haraldseid.

 

Petter Smart

Industrien på Jæren har vært svært flinke å kaste seg med på bølgen. Haraldseid er imponert over det de har fått til:

- Det har vært en ufattelig evne til å snu mekaniske bedrifter. Tidligere produserte de forskjellige versjoner av landbruksmaskiner, mens de nå leverer høykompetanseprodukter til petroleumsindustrien. De har aldri mistet Petter Smart-evnen sin og har en veldig god praktisk tilnærming til å finne løsninger. For industrien her i regionen har de vært veldig viktige.

Haraldseid nevner utallige eksempler på bedrifter som har skiftet retning fra landbruk til oljå. Aarbakke, Ogna sveis, EDM og Brødrene Hetland er blant dem.

- Det er i tillegg veldig få av dem som har gått under. De har klart å se nye muligheter. Samtidig er det mange som selv har jobbet i petroleumsindustrien og sett et problem offshore. Når de har kommet hjem, har de startet egen virksomhet og produsert ting som utbedrer eller løser problemet, sier Haraldseid.

En del av disse selskapene fortsetter selv, mens en god del blir kjøpt opp av de store. Slik fungerer petroleumsindustrien. De store leverandørselskapene har ikke råd til å drive egen forskning og utvikling og kjøper derfor små bedrifter. Det er bare de store oljeselskapene som har råd til egen forskning og utvikling.

 

Ingen flukt

Det er ingen tvil om at industrien preger regionen. I dag er det vel 45 000 personer i Stavanger-regionen som arbeider innen petroleumsklyngen. Det tilsvarer 50 prosent av alle petroleumsrelaterte arbeidsplasser i Norge. Men klarer vi å beholde regionen som oljehovedstad? Med utviklingen lenger nord i landet, som LNG-anlegget på Melkøya og med konkurransen fra britiske oljeindustri har det oppstått bekymring for hvor lenge eventyret kan vare.

- Vi ser at Stavanger fortsatt klarer å trekke til seg operatørselskaper. Operatørselskapene er toppen av næringskjeden og viser vei. Vi har rekordøkning av operatørselskaper på norsk sokkel den senere tid. Bare det siste året har mange selskaper etablert seg her, og noen av dem er selskaper som returnerer etter en tid andre steder.

 

Andre industrier

Med denne forsikringen kan industrien jobbe jevnt og trutt på Jæren. En del av selskapene har ikke bare den norske sokkelen som marked. En del har sett rundt neste sving og leverer til helt andre markeder:

- Vi har et selskap på Jæren som produserer landborerigger, disse har tenkt langt utenfor boksen. I tillegg er det en fabrikk på Sola som lager mindre gassturbiner, ikke til bruk offshore, men med likhetstrekk med flyindustrien. Disse selskapene har tatt industrien ett skritt videre, sier Haraldseid.

Bredden i industrien er med andre ord stor. Mange har klart å tenke alternativt for å ikke bare være avhengig av petroleumsmarkedet. Framover må vi i følge Haraldseid tenke alternativt, fordi vi om få år ha mangel på energi. Han oppfordrer til å tenke nytt og bemerker også at Jæren har de beste forholdene for vindkraft. I tillegg setter han sin lit til jærbuen.

- Jeg er sikker på at de kloke hodene på Jæren vil bidra. Den ånden som er på Jæren er det som gjør oss nyskapende. Det er en vilje og en evne til å få ting gjort. Maskineringsklyngen har gjort en svært god innsats. De er fleksible og har hatt en utrolig utvikling. De har vist at de ikke er avhengige av det norske markedet. Et eksempel er Øglend System som i dag produserer opphengssystemer for kabelbånd til Afrika og Brasil.

Haraldseid er svært fornøyd med det som skjer i regionen, men ber samtidig om at industrien ikke slapper av. Han mener det er viktig å jobbe videre og å være på hogget. Det er stadig nye markeder rundt neste hjørne. Som den engelske og russiske sokkel.

 

Rekruttering

Stavanger-regionen er det området i landet med størst tilvekst av folk, men så trenger vi virkelig så mange som vi kan få. Det er i dag stort behov for folk i området. Derfor jobber Næringsutvikling Stavanger-regionen med å til å trekke folk til regionen. De har hatt en stor reklamekampanje i blant annet Dagens Næringsliv. Her har kommunene i området og en rekke bedrifter gått sammen for å tiltrekke seg folk. Haraldseid etterlyser støtte fra bedriftene på Jæren.

- Enkelte bedrifter tømmer de offentlige kontorene for folk i sine kommuner. De bør heller være med å få folk fra andre områder av landet hit.

Petroleumsindustrien er med andre ord mer enn friskmeldt. Aktiviteten på norsk sokkel er svært høy og vil være det i mange år framover. Nå håper Haraldseid at jærbuen fortsetter med sitt bidrag til en nytenkende og energisk energiregion.

Redaktør -

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...