Et annerledes barnehagetilbud

01.07.2005
Et annerledes barnehagetilbud
Barnehagen Kathrine Eide Haugland (t.v) har skapt, gir barna mulighet til å omgås dyr i hverdagen. Fem år gamle Simen Erga er glad i kalvene på gården. Pedagog Hege Mari Olsen (t.h).

Ideen om å kombinere gårdsdrift og unger var liv laga. Gårdskonen skapte sin drømmearbeidsplass, og barna får opplevelser helt utenom det vanlige.

- Da vi flyttet inn i hovedhuset på gården, var det en ledig leilighet med plen utfor. Da begynte tankene å spinne, forteller Kathrine Eide Haugland. Ideen om å kombinere gårdsdrift og barnehage var sådd, og drømmen om Haugland Gardsbarnehage ble realisert i 2000.

- Det var mangel på barnehageplasser i Time kommune, og jeg så potensialet, og at dette kunne bli levedyktig, sier Haugland, som hadde både utdannelse og arbeidserfaring med barn å bygge videre på.  Kommunen var positiv til forslaget, men gårdskonen ble anbefalt å etablere en familiebarnehage i første omgang. Hun fulgte rådet, og begynte med ti barn som en begynnelse.

Fire år etter tok hun skrittet videre, og er nå eier og styrer av en fullsatt barnehage, med 29 unger og 8 ansatte.

Gården på Haugland utfor Bryne er på 400 mål. Tumleplassen for folk og fe er derfor stor. Ungene har til og med sin egen ”Hundremeterskog” der de får utfolde seg i naturen.

 

Opplevelser med dyr

- Det aller beste med en gårdsbarnehage, er det åpne og frie landskapet rundt ungene. De får møkk og gras under neglene, og en naturlig opplevelse med dyr, sier Haugland.

Livet på gården er en naturlig del av barnas hverdag. Driften av gården er det bonden på gården som tar seg av, mens barnehagen har ansvar for det daglige stellet av hønene og kaninene. Ungene lærer at dyr er levende vesener og trenger godt stell hver eneste dag. 

- Vi pleier å gi dem mat, og noen dager skifter vi høy. Det er kaninene vi koser mest med, men kyllingene er yndlingsdyrene, for de er så søte, sier Guro Reime. Femåringen synes imidlertid at hønene er litt skumle, for de har en tendens til å bite litt, forteller hun.

- Forrige barnehageår fikk alle barna i barnehagen være med under en kalvefødsel. Slike ting er med på å gi ungene andre opplevelser enn de kanskje får andre plasser, kan Haugland fortelle.

- Ungene må være sikre på at det er trygt å gå inn i fjøset. De er veldig klar over at det er store dyr, og at de må oppføre seg i fjøset. Det er alltid en voksen med, sier Haugland

 

Usikker framtid

Sin egen arbeidssituasjon er hun veldig fornøyd med.

- Det å være sin egen herre, og den fleksibiliteten det medfører. Det å få lov til å være på gården, samtidig som jeg får være i et arbeidsliv og ha kolleger. Det er det beste for meg, sier Haugland.

Men alt er ikke bare fryd og grønne enger for Haugland Gardsbarnehage. Det er også usikkerhetsmomenter inne i bildet.

Da hun gikk fra å drive familiebarnehage til en vanlig barnehage, ble leiligheten i hovedhuset i det minste laget.

- Planen var å bygge et nytt barnehagebygg. Vi ville skille av en del av gården, slik at barnehagen eide tomten. Mens prosessen pågikk kom jeg over disse brakkene, og lagde en midlertidig barnehage, sier Haugland. Dispensasjonen varer ut året. Etter det er barnehagens skjebne uklar.

- Jeg håper jo vi får lov til å være i disse lokalene til vi finner en varig løsning. Jeg bruker mye tid på å tenke på dette, og vil jobbe for at Haugland Gardsbarnehage skal bestå. For det er så mye positivt med det, smiler Kathrine Haugland.

 

Av Hanne Buljo

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Haugland Gardsbarnehage,

Nyheter

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...