Planen klar for Holbergs gate

18.03.2004
Planen klar for Holbergs gate
Holbergs gate

I forbindelse med den kommende utbyggingen av det gamle stadionområdet på Eiganes skal Holbergs gate rustes opp. Nå foreligger den endelige planen for opprustningen.

Holbergs gate har i lengre tid vært belastet med betydelig gjennomgangstrafikk tilknyttet E-39/Tasta bydel. Om lag 20 prosent av den daglige trafikken på nærmere 7000 biler henger sammen med trafikk fra E-39 til Tasta, særlig ille er dette i rushtiden. I tillegg framstår gatestrekningen som går fra Madlaveien til Øvre Stokkavei som betydelig nedslitt. Mange steder går fortauskanter i ett med veibanen, noe som har ført til farlige forbikjøringer og ubehagelige situasjoner for fotgjengere. Veiens bredde er også et problem. Bredden varierer mellom 6,5 meter og 8,5 meter, noe som medfører dårlig sikt. Målinger har også vist at det gjennomsnittelige fartsnivået ligger over den rådene 40-grensa.

Fortsatt gjennomgangstrafikk
Da kommunen i oktober 2003 la ut varsel om oppstart for arbeid med ny gatebruksplan for Holbergs gate, kom en rekke merknader inn fra berørte beboere. Gjennomgangstonen i merknadene var at det var gjennomgangstrafikken som ble opplevd som det største problemet. Det ble lagt fram forslag om å opprette et gjennomkjøringsforbud i Holbergs gate, samt å stenge innkjøringen til enkelte tverrgater.
Planen sier ikke noe konkret om tiltak for å redusere gjennomgangstrafikk. Redusert lysregulert fase ved krysset i Madlaveien er nevnt som et mulig tiltak, men dette skal i følge planen vurderes på et senere tidspunkt. Grunnen til at ingen konkrete tiltak skal gjøres nå, er at man ser det som naturlig at store deler av gjennomgangstrafikken til og fra Tasta og E-39, forsvinner når Eiganestunnelen og Tjensvollkrysset en gang står ferdig. Gjennomkjøring forbudt blir ikke regnet som et aktuelt tiltak da kommunen frykter dette ikke vil bli overholdt og dermed at respekten for et slikt forbud reduseres. Holbergs gate skal også fungere som en tilførselsgate i bydelen, slik at stenging av tverrgater heller ikke er aktuelt. Brutte gateløp er ikke ønskelig fra kommunens side da dette på sikt vil føre til behov for nok en runde med adressesanering på Eiganes.

Sikrere skolevei
Gatebruksplanen, som nå ligger ute til offentlig ettersyn, har likevel en rekke tiltak som skal legge til rette for økt trafikksikkerhet og ryddigere trafikkforhold i Holbergs gate. Fortauene skal rustes opp med nye kantsteiner av granitt og bli bredere. Bredere fortau fører også til at selve gateløpet får en fast kjørebredde på 6,5 meter. Bussholdeplassene opprettholdes slik de er i dag med stopp i gata. Sentrale krysningspunkt tilknyttet skoleveien vil bli opphøyde ved Steingata, Bretlandsgata og Eiganesveien. Det vil også bli opphøyd kjørebane tilknyttet Reidar Kvammens plass som også får en oppgradering i form av utvidet gangareal. En egen plan for møblering og beplantning av plassen skal utarbeides senere.

Kommunen forventer at prosjektet vil kunne starte tidligst i 2005-2006, avhengig av fremdrift på utbygging av boliger i det gamle stadionområdet. Gatebruksplanen ligger i sin helhet ute til offentlig ettersyn ved Stavanger kommunes servicekontor fram ril 30. april. Det vil også bli avholdt et informasjonsmøte rundt planen for Holbergs gate klokka 17.30 1. april i kantina i Olav Kyrres gate 23.

Frank Bertelsen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...