Tepper er kunst

07.02.2005
Tepper er kunst
Asghar Mosivand

Håndknyttede tepper har flere tusen år gamle tradisjoner i Iran. Mønstre følger familier og steder. At persiske tepper er en kunst, det er Asghar Mosivand helt sikker på.

- For å kunne kalles persiske tepper må de komme fra Iran, som sammen med deler av Azerbadjan var det gamle Persia. Mange fra de arabiske landene vil gjerne kalle sine tepper persiske, men det blir ikke helt riktig, sier Asghar Mosivand, Klepps lokale teppeentusiast og innehaver av Persia Tepper. Vi har tre ulike tepperslag. Nomadetepper, landsbytepper og bytepper.

- Nomadeteppene er de groveste, men samtidig de letteste. Disse teppene er lette og grove. De må tåle mye slitasje, men samtidig være lette nok til å pakke på hest eller esel, sier Mosivand. Et slikt teppe har rundt 300 000 knuter per kvadratmeter. Mønstrene er grove og store, og følger familien i generasjoner.

Landsbyteppene er noe finere, og har litt mer avanserte mønster. De er tykke og deilige å gå på. De har rundt 900 000 knuter per kvadratmenter.

Byteppene er de fineste, og desidert dyreste. Hele 1 200 000 knuter per kvadratmeter er ikke uvanlig. Det kan ta fra et halvt, til flere år å knytte et slikt teppe. Skal du ha det absolutt fineste, må det være knyttet i silke.

- Byteppene var fra gammelt av kun for de rike og velstående. De har klassiske mønstre, og er svært rike på detaljer. Mange velger å henge disse på veggen. Gjerne i ramme. Det er jo skikkelige kunstverk, sier Mosivand.

 

Holdbart

Teppetradisjonene i det gamle Persia går flere tusen år tilbake. Det eldste kjente teppet er rundt 2500 år gammelt, og ble funnet i en gammel nomadegrav. Allerede på den tiden var håndverket vel utviklet. Hele 360 000 knuter per kvadratmeter består det av.

- Fine tepper går i arv. Jeg har flere tepper som jeg har fått fra min familie. Mange av de som er for salg her er mellom 10 og 20 år gamle, og de ser fremdeles ut som nye, sier Mosivand. Han blar litt i sine tepper, og viser frem et som går mye i grønt.

- Dette er rundt 70 år gammelt, det eldste jeg har her i butikken.

Den gode holdbarheten kommer av gode råvarer, der en kun bruker naturlige stoffer, både i tråd og farge.

- Iranske tepper gir meg livsglede. Oppdager hele tiden nye ting ved tepper jeg har hatt lenge. Jeg fylles med varme og glede av et fint teppe. Samtidig er det jo også en bruksgjenstand, som sørger for å holde føttene varme, smiler Mosivand. Teppehandleren har arvet interessen og yrket fra sin far.

- Tepper er fascinerende i seg selv, men det er også viktig å videreføre en gammel tradisjon, samt sørge for at de som lever av teppeknytting kan fortsette å forsørge sine familier, sier Mosivand. Selv om det er byteppene som er de mest eksklusive vil han råde folk til å bruke sin egen smak når de skal handle.

- Et teppe må snakke til deg. Kjøp et teppe som gir deg et smil, da vet du at det er rett. Yngre folk velger ofte tepper med litt enklere mønster, men eldre fortrekker mye detaljer, sier Mosivand, som passer på å fraråde folk fra å handle tepper på døra.

- Da er det lett å bli lurt. Gå til noen som kan faget, da får du et teppe du og dine etterkommere vil være fornøyd med.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
tepper, Iran, Asghar Mosivand,

Nyheter

Samspel

Samspel

Har du fleire hemmelige rom i livshuset ditt, ...

Jeg kan høre en melodi

Jeg kan høre en melodi

Tonene vil aldri dø - never ever .....

Rak mann

Rak mann

Morsom og velskrevet feel-good roman

Sånne som oss

Sånne som oss

Det handler om oss som har et stempel – seg ...

Psykt låste dører

Psykt låste dører

En skildring av livet på innsiden av ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...