Fotturer i krigshistorien

11.07.2014
Fotturer i krigshistorien
Jim Egeland
Forfatter Nils Helge Amdal med rester etter slippkonteinere ved Stora Hallvorsvatn.

Nils Helge Amdal har bokstavelig talt tråkket opp stier i historien. Nå presenterer han 24 krigshistoriske turtips i bokform.

Amdal har militær bakgrunn fra bl.a. Heimevernets Spesialavdeling 016, og siden 1985 har han interessert seg for den lokale og nasjonale krigshistorien fra annen verdenskrig.I 2011 ga han ut boken ”Kasper Idland – fra krig til kamp” sammen med Jack Rostøl.Denne boken var et resultat av lang tids forskning, og forteller hele den dramatiske livshistorien til Lingekaren og tungtvannssabotøren fra Figgjo, som ble en av Rogalands mest dekorerte krigsdeltaker.

 

Ut på tur

Nå kommer Amdal med bok med utgangspunkt i krigshistoriske fotturer i Sør-Rogaland og Agder, hvorav mange tar utgangspunkt i jærkommunene.

¦I løpet av de 30 årene jeg har studert motstandskampen som fant sted i landet vårt under sist verdenskrig, har jeg ofte selv følt behov for å oppsøke geografiske steder hvor det foregikk forskjellige hendelser.  Jeg har på denne måten følt det har vært lettere å sette seg inn i hva som foregikk på de forskjellige stedene under krigen. På mine turer rundt omkring til de forskjellige stedene jeg har oppsøkt, har jeg ofte blitt grepet av de fantastiske naturopplevelsene jeg har fått med meg på veien.

Ideen, og muligheten til å skrive en turbok som kombinerte flotte naturopplevelser, til steder der det hadde funnet sted mer eller mindre dramatiske hendelser ble unnfanget under noen av disse.  Ved å knytte et historisk tilbakeblikk til hver tur, håper han at turen kan bli tilført en ekstra dimensjon i til naturopplevelsene.

 

Må ikke glemme

¦Målet med boken er to-delt, for det første synes jeg det er viktig at vi ikke glemmer de lidelsene og påkjenningene som andre verdenskrig påførte Europa, og verden for øvrig. Fred og frihet er noen en må være villig til å kjempe for, og til enhver tid.I tillegg mener jeg det er viktig å komme med tiltak som kan være med på å stimulere til økt fysisk aktivitet, i et samfunn der trenden er at stadig flere sitter for mye i ro, sier han.

¦Generasjonene som nå vokser opp, har ikke lenger foreldre eller besteforeldre som kan fortelle om krigstiden, og det kan være vanskelig og nå frem til disse ved hjelp av tradisjonelle historiefortelling. Ved å kombinere fysisk aktivitet og historie, håper jeg å kunne "slå to fluer i en smekk".

 

Turer for alle

Boken passer for det brede lag av befolkningen, uansett kjønn, alder eller fysiske forutsetninger. Den inneholder turer som passer for alle, enten man har småbarn og bare ønsker en kort tur i lett terreng, eller for dem som ønsker en skikkelig langtur i høyfjellet på 10 -15 timer.De fleste av turene er allikevel på 2-3 timers varighet i varierende terreng. 

¦At en bok kombinerer krigshistorie og turer på en slik måte som i denne boken, er noe som ikke tidligere har blitt gjort. Derfor har også prosjektet blitt møtt med ganske stor interesse både fra presse, den vanlige turgåer, og forskjellige museer og institusjoner. Siden det ikke lenger lever så mange igjen som kan gi førstehåndsinformasjon fra denne tiden, har det vært nødvendig å basere mye av historiedelen i boken på tidligere skrevet litteratur. Det var heller aldri meningen at dette skulle være et forskningsprosjekt, der målet var å komme frem med nytt, og sensasjonelt stoff men heller å gi en heller lettlest versjon av de forskjellige hendelsene som presenteres i boken som er tilpasset den jevne turgåer, uten spesiell krigshistorisk interesse, eller forkunnskaper, fortsetter han. 

 

Tidkrevende prosess

¦Når det gjelder turdelen i boken, har denne prosessen vært ganske tidkrevende, da alle turmålene måtte rekognoseres, og dokumenteres på ny, selv om jeg hadde vært på de flest tidligere.

Ved hjelp av bildene og teksten i boken vil den også kunne gi dem som av forskjellige grunner ikke er i stand til å bevege seg ut i naturen, et godt utbytte.

¦Målet med boken er at den kan være et godt alternativ som inneholder en fin blanding av turforslag som en kanskje har hørt om før, og helt nye som ikke tidligere har blitt presentert i tidligere utgitte turbøker, for den vanlige turgåer.

¦Men jeg håper at historiedelen i boken også skal gi de turene som en har hørt, og kanskje alt gått tidligere, en ny dimensjon som gjør at en kan se på turen fra litt flere vinkler, avslutter han. 

 

Av Carsten Flo

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Nils Helge Amdal,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Ene-Bjarne - Forloverens makt

Det blir ellevill dramatikk og litt romantikk ...

Vilja vil ikke

Vilja vil ikke

En dag får Vilja gjøre som hun ...

De ropende tankenes hvisken

De ropende tankenes hvisken

Dikt om sorgens ansikter

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...