Uten makt skjer det ingen ting

07.01.2005
Uten makt skjer det ingen ting
Hilmar Rommetvedt

Makt er vanskelig å forstå. Det er til og med forskningsleder Hilmar Rommetvedt hos Rogalandsforskning enig i. Han hjelper oss litt på veien i å rede ut begrepet.

- Å peke ut personer og nettverk er interessant og viktig når man diskuterer makt, og maktforhold. Det er derimot ikke det eneste svaret. Makt er et mangfoldig og sammensatt fenomen, sier Hilmar Rommetvedt, som har forsket mye på makt og politikk. Han ser på begrepet som et av de vanskeligste definerbare begrepene, men samtidig også et av de viktigste.

- Studien av makt er fascinerende, og samtidig svært vanskelig å forstå, sier Rommetvedt.

 

Vilje

Makt kan ses på som evnen til å få sin egen vilje gjennom, selv om andre gjør motstand. Det kan være folk som sitter i posisjoner der de kan gjøre beslutninger som påvirker andre, med eller mot deres vilje.

- Markedsmakt er en annen faktor som har vært mye i media i det siste. Det har vært mye fokus på dagligvarebransjen. Folk som kan kontrollere tilgangen på varer og tjenester har makt, sier Rommetvedt.

Samfunnet er organisert på en slik måte, at makten til stor del sitter på toppen. Det demokratiske systemet med valg, skal sikre folket makten, gjennom sine folkevalgte.

- I praksis får partier og representanter i ”vippeposisjon” lang større makt enn det prinsippet om en person – en stemme skulle tilsi, sier Rommetvedt.

 

Sterke sammen

Allianser og nettverksbygging kan også gi deltakerne større innflytelse enn de skulle hatt uten å organisere seg. Enkelte grupper er så flinke til dette, at deres makt nesten fremtrer som naturgitt.

- Makt er ikke bare et spørsmål om makt over noen eller noe. Det er også et spørsmål om å kunne realisere ting i fellesskap. Uten makt ville det skje lite eller ingenting i samfunnet. Utviklingen ville vært overlatt til tilfeldighetene, sier Rommetvedt.

 

Samspill

Samfunns og næringsutvikling kan ikke drives kun av politiske vedtak. Det må til samarbeid mellom den politiske sfære og næringslivet. Beslutninger om utbygging av områder blir virkningsløse dersom det ikke finnes noen som vil investere tid og penger i en slik utbygging. For å virkeliggjøre slike ting må det til større, felles prosesser, hvor gode ideer kan vokse.

 

Interessant

- Det er ikke mulig å belyse maktbegrepet i lite intervju. Til nå har ingen klart å utvikle et helhetlig begrep om makt, og jeg tror nok at ingen heller vil klare det heller. Til det er begrepet for mangefasettert, men det er vel det som gjør maktforsking både viktig og fascinerende, sier Rommetvedt.

 

 Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Nyheter

Kulørte dager

Kulørte dager

Å leve det er å elske Og elsker ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Svarte tangenter

Svarte tangenter

Ærlig, hardtslående og inderlig. ...

Søster Vintersol

Søster Vintersol

Et nydelig samspill med fantasifulle illustrasjoner ...

Vanlige tanker

Vanlige tanker

Ønsketenking … Hva hvis nåtidens ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...