Maktens undersåtter

07.01.2005
Maktens undersåtter
De fleste av Jærens tapere lider alene.

Problemer i forhold til offentlig forvaltning er for mange en smerte og avmaktsfølelse det er vanskelig å bære alene. I Klepp, Time og Hå har Stiftelsen Rettferd for taperne fått hele 81 henvendelser.

Tapere i samfunnet er det mange av, også på Jæren. Det kan være grupper som har lidd under mangelfull skolegang, feilplassering i skolehjem, krigsbarna, mobbeofre, og de som er blitt erklært uføretrygdede mot sin vilje. Mange er blitt avvist av det offentlige systemet og har møtt veggen.

En liten brøkdel av disse menneskene har overskudd og kapasitet til å kjempe for sine rettigheter, gjennom for eksempel en forening som Stiftelsen Rettferd for taperne.

- Vårt hovedmål er å ivareta tapernes interesser. De tar kontakt med vårt kontor for å få hjelp til å påvise at det offentlige har sviktet, sier styreleder Magnar Sortåsløkken.

Sammen skal de åpne dører der andre lukker dem.

 

Jærens tapere

De aller fleste som er sviktet av det offentlige vil sannsynligvis aldri la høre fra seg. Fra Klepp kommune har det i følge stiftelsens statistikk kommet 61 henvendelser, mens det fra Time kommune har kommet tre og fra Hå kommune har kommet sytten henvendelser fra tapere som er villige til å ta den tunge kampen mot det mektige systemet.

 

Billighetserstatning

I Stiftelsen Rettferd for taperne kan medlemmer få hjelp med faglige råd, veiledning, å ta kontakt med advokat og hjelp til å søke billighetserstatning.

Billighetserstatning er Stortingets egen erstatningsordning, og ytes til personer som er kommet i en særlig uheldig stilling, og som er påført skade eller ulempe som ikke dekkes etter alminnelige erstatningsregler, eller gjennom trygde- eller forsikringsordninger. Ved vurderingen blir det lagt vekt på om skaden/ulempen har sammenheng med kritikkverdige forhold fra det offentliges side, uavhengig av om dette beror på erstatningsmessig uaktsomhet.

 

Moralsk oppreisning

Stiftelsen har hittil behandlet 300 søknader om billighetserstatning på Norgesbasis. Av disse har 160 fått erstatning.

- Det betyr veldig mye for de som har fått denne oppreisningen. Ikke først og fremst på grunn av pengene, men det at det offentlige erkjenner svikt. Det gir en moralsk oppreisning, som er for mange det aller viktigste, sier Magner Sortåsløkken.

 

Unik

Stiftelsen Rettferd for taperne er den eneste av sitt slag i Norden. Den ble etablert for elleve år siden under verdens første taperkongress på Gjøvik.

- Initiativtager til kongressen og stiftelsen, Ola Ødegaard, var selv et tidligere barnehjemsbarn som følte seg totalt sviktet av systemet, meddeler Sortåsløkken.

 

Av Hanne Buljo

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Stiftelsen Rettferd, Ola Ødegaard,

Nyheter

Det er ikkje mine sko du ser

Det er ikkje mine sko du ser

Viktig bok om ME

Veit ikkje om eg no er åleine

Veit ikkje om eg no er åleine

Ei sterk forteljing om familie, kjærleik ...

Til min obdusent

Til min obdusent

Om de store, klassiske spørsmålene ...

Perspektiver og ettertanke

Perspektiver og ettertanke

Poesi på en helt ny måte

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...