På kurs med Heine

01.04.2005
På kurs med Heine
Beate Kverneland Undheim får litt hjelp av kjøkkensjef Heien Grov med majonesen.

Jærtapas sto på menyen da Heine Grov ved Jæren hotell arrangerte matkurs. De 19 fremmøtte fikk tilberede alt fra lammeboller til marinert scampi. Det hele ble toppet med ulike dressinger og sauser.

– Alle råvarene er fra jæren, flirer Heien Grov og holder opp en pose med ferdigkjevlet vårrulldeig. Nei, ikke alle råvarene var produsert lokalt, men de fleste hovedingrediensene har sitt opphav i distriktet. Poenget med kurset er å vise at tradisjonelle råvarer kan brukes på nye måter. Kveldens kokkeguru kaller det moderne jærmat.

 

Etter en rask gruppeinndeling, og fordeling av arbeidsoppgaver – hver gruppe skal ha ansvar for en eller to retter – setter hobbykokkene i gang. Det er kun to menn med på kurset. Det er tydelig at kjøkkenet fremdeles er kvinnens domene. En av mennene forteller at det er andre gang han er på kurs.

– Sist var for sikkert 50 år siden. Da var det matlagingskurs for menn. En dame i Kannik som hadde det. De fleste som var med var godt voksne, også meg, som nettopp var ferdig gymnast, ler mannen.

 

Det klirrer i kjørler og kar. Spørsmålene hagler, Heine svarer og demonstrer så godt han kan.

– Skjær chilien med skinnsiden ned, da er det mye enklere, og alle kjernene skal ut, er beskjeden Roy Flataukan får. Han skal lage en sursøt chillisaus.

– 12 store chillier til dette, er ikke det litt mye, spør Flataukan.

– Det kan nok virke mye, men når chillien blandes med det sure og det søte, demper dette det sterke, forklarer Heine, før han forsvinner i en vitløkssky. Noen damer trenger hjelp med en vitløksmajones. Alle ingredienser er godt blandet, nå kommer det vanskelige. Oljen skal piskes inn.

– Hell bitte litt om gangen, og pisk fort. Hvis du får for mye på en gang er det lett at majonesen skiller seg. Heine tar vispen, mens Beate Kverneland Undheim forsiktig heller på olivenoljen.

– Olivenoljen setter en del smak til majonesen, og den stivner dersom den settes i kjøleskapet. Dersom du vil ha en mer nøytral smak, som dessuten kan lagres kaldt, kan du bruke soyaolje isteden, sier Heine, mens han pisker. Å velge olivenolje er i seg en kunst. Utvalget er stort, og det er vanskelig å vite hva som er bra. Kveldens utgave er kjøpt av Fritz Røeds svigersønn i Liguria i Italia.

 

Vårrull

Etter hvert blir de fleste ferdige med sine oppgaver. Enkelte tar seg et glass vin, og begynner forberedelsene for selve måltidet. Bare ved et bord jobbes det på spreng. Mor og datter bretter vårrulldeigen så godt de kan.

 

Bordene settes sammen. Det legges duk på langbordet, servietter brettes med stor effektivitet. Folk er sugne på å smake det de selv og andre har laget.

– Mmm, dette var snadder, sier Roy Flataukan. Han er ikke helt fornøyd med chilisausen han laget. Den ble litt for flytende, men smaken var bra. Tallerker fylles med lekkerheter. Praten sitter løst. En blir godt kjent gjennom å matlagingen.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Nyheter

Hjertesnakker II

Hjertesnakker II

Vi minnes ikke dager, men øyeblikkene ...

Humor og alvor - hånd i hånd

Humor og alvor - hånd i hånd

Dikt om ordets makt Kunne man slette, kunne ...

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

– Ord er mitt rus- og nytelsesmiddel.

Trond Evenstads motto er «Aldri så banalt ...

Å male stuevegger med mennesker som ikke er permanente

Å male stuevegger med mennesker som ikke ...

"Det gjør for vondt å tenke på ...

Psykt fastlåst

Psykt fastlåst

Avviser alle forslag - for det virker meningsløst/håpløst ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...