Høstens program for Obstfelder 150 år er klart

10.08.2016
Høstens program for Obstfelder 150 år er klart
Nasjonalbiblioteket har laget jubileets logo

Høyfjellsdrama, paraplyene til Obstfelder og Orgelnatt Obstfelder - høstens program begynner å ta form, og her er noe av det du kan glede deg til.

26.-28. august: Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu

Bli med Stavanger Turistforening og Sølvberget på vandring i Obstfelders fotspor til Nilsebu. Her utspant det seg et ekte høyfjellsdrama august 1899 da Obstfelder og hans danske kone Ingeborg ble funnet forkomne og forvilla. De hadde gått over fjellet fra fra Setesdal, var blitt overrasket av uvær, og hadde søkt ly under noen steiner i nærheten av der Nilsebu ligger i dag. Sauegjeteren tok dem med til Nilsebu, og der fikk de tørre klær og mat. Ingeborg måtte på med skolebestyrer og landligger Østen Asheims ullundertøy, mens Sigbjørn satt heller apatisk med notatblokken sin.

Høyfjellsdramaet og kulturmøtet som utspant seg denne sommeren er utgangspunktet for Torfinn Nags skuespill ”Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu”. Skuespiller Marko Kanic spiller Sigbjørn og operasanger Berit Mæland spiller Ingeborg. Vi lover høyfjellsdrama, humor og operaarier 730 moh. når det er duket for historiens første teaterforestilling på Nilsebu.

Lørdag 3. september: Norsk litteratur 1946-1966

Vi fortsetter våre 150 år med litterær støvbørsting, og høstens første foredragsholder er litteraturprofessor Per Thomas Andersen fra Universitetet i Oslo. Han gir et riss av norsk litteratur i etterkrigstida, og ser også nærmere på tiårene 1946-1966. Møteplassen, Sølvberget kl. 12.00.

Søndag 4. september: Søndagsbarn - Paraplyene til Obstfelder

Hvorfor har Obstfelder så mange paraplyer? Og hvorfor liker han så godt regnvær? Vi hopper inn i livet til dikteren Sigbjørn Obstfelder, som fyller 150 år i år. Han har stor bart, skriver morsomme dikt, og reiser mye! I forestillingen blir barna kjent med dikteren Sigbjørn Obstfelder (1866-1900),  og blir en forunderlig og fartsfylt forestilling for barn. Medvirkende: Grethe Bekkevold og Signe Irene Time. Møteplassen, Sølvberget kl. 14.00.

Onsdag 14. september: Lyden av vann - Torget i Stavanger kl. 11 

Barnehagene i Stavanger er invitert til Torget for å feire Obstfelders 150 år.  Barna skal leke med vann, lyd og Sigbjørn Obstfelders dikt "Regn" sammen med profesjonelle kunstnere.

Komponist og musikalsk leder er Gunhild Seim, kunstnerisk leder er Berit Aarrestad, i tillegg deltar fem musikere, og elever fra Stavanger katedralskole. Lyden av vann blir jubileets største markering for de minste, og åpner samtidig Kapittel 2016. 

14.-18. september: Kapittel 2016

Vandring er tema for årets Kapittel, og Obstfelders 150-årsjubileum markeres med flere arrangement. Det blir et utfyllende poesiprogram med navn som Jan Erik Vold, Katarina Frostenson, Anne Helene Guddal, Inger Elisabeth Hansen og Ingrid Nielsen. 

Tirsdag 27. september: Ord og toner - Åpningskonsert Norwegian Youth Chamber Music Festival med Paal-Helge Haugen

Sigbjørn Obstfelders tekster får musikalsk følge av Leoš Janáceks (1854-1928) strykekvartett nr. 2 «Intime brev” i Kjell Pahr-Iversens atelier. Forfatter Paal-Helge Haugen vil innlede om forholdet mellom tekst og musikk.

Konserten er ved musikere fra Ungdommens kammermusikkfestival;  Laurens Weinhold (fiolin), Raphaëlle Moreau (fiolin), Léa Hennino (bratsj) og Bruno Philippe (cello). Obstfelders tekster blir lest av Fridtjov Tvedten fra Ungdomsteateret ved Rogaland Teater. Tekst og musikk er satt sammen av Paal-Helge Haugen, lyriker, dramatiker og forfatter. Han har tidligere samarbeidet med Kjell Pahr-Iversen, en rekke andre billedkunstnere og både norske og utenlandske komponister.

Norwegian Youth Chamber Music Festival (NYCMF) feirer i år 10-årsjubileum og markerer det sammen med Obstfelder 150 år.

Sted: Kjell Pahr-Iversens atelier

Billetter: 200 kr/150 kr (Aftenbladkort) via www.ticketmaster.no eller ved inngangen fra kl. 18.00.

Lørdag 1. oktober: Norsk litteratur 1966-1986

Liv Bliksrud, litteraturprofessor ved Universitetet i Oslo, forteller om tiårene 1966-1986 i norsk litteratur. Økende velstand, ungdomsopprør, frigjøring og sosiale endringer kjennetegnet samfunnet, og kom også til å sette sitt preg på det litterære landskapet. Møteplassen, Sølvberget kl. 12.00.

Lørdag 5. november: Norsk litteratur 1986-2006

Innover, utover. Menneskelig eksistens og verdens forandring. Litteraturkritiker og hovedanmelder i Klassekampen, Tom Egil Hverven, ser nærmere på tiårene 1986-2006 i norsk litteratur, og det blir møter med forfattere som Liv Køltzow, Dag Solstad, Kjartan Fløgstad, Vigdis Hjorth og Øyvind Rimbereid. Møteplassen, Sølvberget kl. 12.00.

Lørdag 5. november: Obstfelder Live på Spor 5 kl. 20.00

Jan Erik Vold og Egil Kapstad med band inntar Spor 5 lørdag 5. november for å feire Sigbjørn Obstfelder – Nordens første modernist som fyller 150 år. Obstfelder Live blir et møte med to av våre største poeter. Jan Erik Vold har med sine opplesninger akkompagnert av jazzpianist Egil Kapstad gjort Obstfelder og den moderne lyrikken tilgjengelig, og kvelden byr på et kjærkomment møte med Obstfelders tekster ikledd Vold.

Jan Erik Vold (f. 1939) er forfatter, essayist, oversetter, kulturdebattant og plateartist. Han debuterte som lyriker i 1965 med samlingen mellom speil og speil, og har en omfattende produksjon bak seg. I år er han aktuell med Kánon / kannon / kanón – en krønike om litterær kvalitet. Han har utgitt plater med kjente musikere som Chet Baker, Jan Garbarek og Egil Kapstad, og Vold vært nærmest enerådende i Norge innen jazz & poetry.  

Egil Kapstad (f. 1940) er jazzpianist, komponist og arrangør, og har som profesjonell musiker gjennom over 40 år status som en av våre fremste jazzpianister. Han har mottatt flere priser og utmerkelser, og Egil Kapstad og Jan Erik Vold har gjort en rekke musikalske samarbeid der jazz møter lyrikk.

Konserten er et samarbeid mellom Stavanger Jazzforum og Sølvberget, Stavanger kulturhus. Billettsalg: Se Stavanger Jazzforum.

Lørdag 19. november: Obstfelder Orgelnatt

Vi feirer Obstfelders 150-årsdag med Orgelnatt i Stavanger konserthus i samarbeid med Nils Henrik Asheim. Mer informasjon om arrangementet kommer.

21. november: Sigbjørn Obstfelder 150 år

Selveste 150-årsdagen! Kake og bursdagsfeiring på Sølvberget. Mer informasjon kommer.

Torsdag 1. desember: Bokprat - Obstfelder+Munch

“Det var da jeg første gang så et par billeder af Munch, at jeg begyndte at skjønne malerkunstens ret til at være til. Jeg var kommet fra en småby, havde aldrig ordentlige oljemalerier”. Sigbjørn Obstfelder holdt foredrag om Edvard Munch i Studentersamfundet, og planen var at Munch skulle tegne vignetter til Digte, Sigbjørn Obstfelders debut. Det er et kunstnerisk slektskap og flere koblinger mellom de to, og dette vil Frank Høifødt, kunsthistoriker og dr.art. med Edvard Munch som spesialfelt se nærmere på. Kinosal 5, kl. 12.00.

Fredag 2. desember og lørdag 3. desember: Kapittels julefest

Kapittel og Obstfelder 150 år oppsummerer året med aktuelle litterære gjester og konsert med Ny Norsk Messingkvintett. I serien "Norsk litteratur 1866-2016" har vi kommet til det siste tiåret, og det blir samtaler og debatt med forfattere og kritikere om norsk litteratur 2006-2016. Se oppdatert program på kapittel.no.

Harald Anvik

Nyheter

Aldri hjemme

Aldri hjemme

De spør hvordan det var, å flykte ...

Kvinner og mén

Kvinner og mén

Hva skjuler seg bak fasadene? Bli med på ...

Desemberbarn

Desemberbarn

Hva faen gjør man med savn, liksom ...

Alle årstidene i mitt hjerte

Alle årstidene i mitt hjerte

En gripende diktsamling om forløsning, ...

Stråle 3

Stråle 3

Ei vakker og tankevekkande bok

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...