Sykdom skaper problemer for ICMF

11.08.2015
Sykdom skaper problemer for ICMF
Any Tali stepper inn for Martin Fröst på kammermusikkfestivalen i Stavanger.

«Karismatisk, briljant, energisk», «en av de mest fascinerende unge dirigentene på den internasjonale scenen i dag» - slik beskriver kritikerne estiske Anu Tali, som skal lede Stavanger Symfoniorkester gjennom konserten til ICMF, den internasjonale kammermusikkfesten i Stavanger, torsdag kveld.

Hun kom inn på kortest mulig varsel da klarinettisten og dirigenten Martin Fröst ble akutt syk i helgen. Anu Tali ankom med mann og fire måneder gammel baby og var på plass til de første prøvene i Stavanger konserthus i dag.

Anu Tali er født i Estland, utdannet seg til pianist og dirigent i Tallinn og St. Petersburg, og er kunstnerisk leder for Sarasota-orkestret i Florida og sjefdirigent for det nordiske symfoniorkesteret som hun grunnla i 1997 sammen med tvillingsøsteren Kadri. Dette orkesteret har dobbel målsetning: å utdype og utvide kulturelle kontakter mellom Estland og Finland, og forene musikere fra hele verden. Videre dirigerer hun orkestre på tre kontinenter, og har markert seg sterkt også som operadirigent etter en braksuksess med «Carmen» i Magdeburg statsopera.

Slik får musikere og festivalgjengere oppleve en stigende stjerne, en av de ganske få kvinnelige dirigentene som har klart å slå gjennom internasjonalt. En tilsvarende overraskelse skjedde på festivalen i år 2000, da en av verdens fremste pianister ble syk rett før og purunge Alexander Melnikov kom opp fra Spania med første fly som erstatter. Han skapte slik begeistring at han kom tilbake året etter – og er nå et lysende internasjonalt navn.

ICMF ble skapt av Truls Mørk og Gregor Zubicky i 1991, og feirer altså nå sitt 25-års jubileum. Martin Fröst og Christian Ihle Hadland har delt ansvaret som kunstneriske ledere gjennom de siste fem årene – og kunne glede seg over begeistringen i en fullsatt domkirke mandag kveld. «Åpningskonsert som satte en høy standard» skrev anmelderen i Stavanger Aftenblad, Arnfinn Bø-Rygg.

Tom Gaudland

Nyheter

Samspel

Samspel

Har du fleire hemmelige rom i livshuset ditt, ...

Jeg kan høre en melodi

Jeg kan høre en melodi

Tonene vil aldri dø - never ever .....

Rak mann

Rak mann

Morsom og velskrevet feel-good roman

Sånne som oss

Sånne som oss

Det handler om oss som har et stempel – seg ...

Psykt låste dører

Psykt låste dører

En skildring av livet på innsiden av ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...