Kinesiske gravskatter på vandring

21.03.2005
Kinesiske gravskatter på vandring
Et stemningsrom der en kan sitte med øretelefoner og leve seg inn i tiden da Kina var under keiser Jing Di.

Kinesiske terrakottafigurer fra keiser Jing Di`s gravkammer har funnet veien til Arkeologisk museum på Våland. Utstillingen nærmer seg slutten, og muligheten til å se denne unike gravskatten er snart borte.

- Det er jo en sensasjon. Det er første gang utstillingen blir vist samlet i Nord-Europa, sier Bente Ruud ved Arkeologisk museum i Stavanger.
Interessen for utstillingen ”..som i et speil” har vært enorm, med over ti tusen besøkende så langt. Den er en markering av 50-årsjubileet for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Kina og Norge.
Han-dynastiets fjerde keiser, Jing Di, regjerte fra år 157 til 141 f. Kr. I dag fremhever kinesiske myndigheter Han-dynastiet som den viktigste perioden i kinesisk historie for utviklingen av fredelig sameksistens.

Stemningsfull utstilling
- Jing Di var en mild keiser, i den grad en keiser kan være mild. Derfor har jeg prøvd å lage utstillingen stemningsfull ved hjelp av lys, musikk og lyd. Det skal gi en god følelse å gå rundt her, forteller utstillingsdesigner Bente Ruud.
Med seg i graven fikk keiseren vakre og detaljrike gjenstander. Miniatyr kvinner, tjenere, krigere, husdyr og ellers nyttige ting som kopper og kar. Vandreutstillingen på Våland viser rundt 265 ulike gjenstander.

Ulike
- Alle i hæren har forskjellig ansiktsuttrykk, forteller Ruud, og viser et glassmonter med små krigere. De er nakne nå, men var ved gravleggingen kledt i de vakreste silkedrakter. Ansiktstrekkene varierer. Noen har til og med et lite smil på lur til skuelystne besøkende.
- De er ikke skumle i det hele tatt. Vi som jobber her på museet synes de er veldig magiske, smiler Ruud.

Urørt hovedgrav
Det unike materialet ble oppdaget ved en tilfeldighet.
- Kineserne fant gravsjaktene med figurene da de skulle bygge motorvei. Selve hovedgraven til Jing Di er urørt, kan Ruud berette og forklarer at over graven har keiseren laget et miniatyr Kina med elver og innsjøer i kvikksølv for å forhindre graven i å bli røvet. Graven er nå lukket igjen fordi myndighetene har for få konserveringsmuligheter. Ennå ligger det tusenvis av slike gjenstander igjen, kan Ruud fortelle om det enorme gravminnet.

Siste sjanse
Utstillingen varer frem til 10. april. Deretter reiser terrakottafigurene videre til kulturhistorisk museum i Oslo og Vitenskapsmuseet i Trondheim.
- Nå må folk skynde seg. Vi har forlenget åpningstider under utstillingsperioden. For mange er jo dette eneste sjanse til å få se disse kulturskattene, sier Bente Ruud.

Redaktør -

Nyheter

Besta forteller

Besta forteller

Små, artige fortellinger fra en barndom ...

Politiprofiler - Bind I

Politiprofiler - Bind I

Om menneskene bak politihistoriene ...

Motstand - I - Bind 9 - Motstandskampen i Rogaland 1940-1942

Motstand - I - Bind 9 - Motstandskampen i ...

Kampen for et fritt Norge har startet .....

Gjennomlyst

Gjennomlyst

øyeblikksbildet kan åpne historien ...

Det jeg ikke sier

Det jeg ikke sier

Gråstein kan også glitre - de trenger ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...