Hipp Hurra for 17. mai

19.05.2004
Hipp Hurra for 17. mai
17 mai Stavanger Ludvig Brinsjord

Det var nok mer pølsevær enn isfest, men tross temperaturen var det mye å gjøre i bydelen på 17. mai.

Eiganes Gravlund klokken 07.00: Over hundre pent kledde mennesker samlet for å hedre de falne fra andre verdenskrig. Det legges ned krans ved de norske, russiske og britiske soldatenes minnesmerke. Representanter fra både Storbritannia og Russlands forsvarsmakt er tilstede for å delta i seremonien. Domprost Berit M. Andersen står for talen og kransenedleggelsen. Alle aldersgrupper er representert. Små unger, som nok mest forbinder 17. mai med en barnas høytid, og eldre, som kanskje har en annen forståelse av dagens betydning.
- Det er en familietradisjon. Farfar ligger her borte, og jeg synes det er viktig å huske historien vår, sier Carl Johan Oftedal, som pleier å være her hvert år.

Kampen skole klokken 12.00: Her er det fest for ungene. Kake og pølsesalget går strykende, faktisk så bra at Henning Nilsen må springe hjem etter mer kake. Pølsene tar slutt ganske tidlig. Været får mye av skylden. Normalt skulle det ha solgts mye mer is. Det er forskjellige leker. Her står Steffen Eslinger (5) og fisker. Han har enda ikke spist sin første is. De var på SAS-hotellet og spiste. Han fikk velge hva han ville og endte selvfølgelig opp med et kokt egg og et glass vann, men er sikker på at det blir en del is etter hvert.
Einar Lindvoll og datteren Eilin demonstrerer den edle kunsten å gå på stylter. Pappa Lindvoll går uanstrengt både opp og ned trapper.
- Jeg har laget to par til klassen, synes det er viktig at slike gamle leker ikke faller i glemmeboka, smiler Lindvoll.
Håkon Aleksander Jakobsen (5) blir til en farlig tiger i hendene på Jasmine Benson Dougle. Hun maler de siste detaljene i ansiktet. Hun går vanligvis på den franske skolen, men stiller opp på Kampen for å hjelpe til.

Skipper Worse klokken 12.30: Varaordfører Bjørg Tysdal Moe er ferdig med talen sin, og lotteriet er godt i gang. Ledaalgruppen med Oddvar Svenning Olsen på trekkspill gjør seg klar til å lede allsangen. Stemningen er høy.
- Vi koser oss her, vi treffer likesinnede. Ungen har nok med sitt, smiler Sigfrid Helland. Hun pleier å gå her av og til, særlig om tirsdagene da det er sang. I det siste har det blitt mindre, hun har vært litt dårlig. Etter programmet her skal hun og venninnen, begge 83, stelle til litt for de gamle. 17. mai-samlingen på Skipper Worse er svært populært, og de har fulle hus hvert år.

Karmøyveien klokken 18.30: Grillen er i gang. Gjengen i Karmøyveien Vel har tradisjon for å samles etter folketoget for grilling og lek. Det er en fin avslutning på dagen. Her kan ungene springe rundt og leke, mens de voksne slapper av med god mat og drikke.
- Det er nok ikke så mange nabolag som har det slik, det er helt fantastisk, sier Henning Nilsen. Han har satt en benk ved garasjen og kaller det Nilsenhjørnet. Her treffes naboer titt og ofte for å høre de siste skrønene.
- Vi har noen faste samlinger i året, ellers treffes vi vel i blant når det passer, smiler Nilsen.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
17 mai,

Nyheter

Psykt sikker

Psykt sikker

Rapport fra lukket avdeling ...

iPhonomatopoetikon

iPhonomatopoetikon

iPhonomatopoetikon er en billedlyrisk reise ...

Ren sol

Ren sol

"Ren sol" er vakker, men brutal ...

Ren sol

Ren sol

"Ren sol" er vakker, men brutal ...

Psykologens dikt om følelser

Psykologens dikt om følelser

Indremedisin for stor og liten.

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...