Fugler med høydeskrekk

17.10.2011
Fugler med høydeskrekk
Jørn-Kr. Jørgensen
Hanne Kristin Rohde

Tenk om fugler hadde hatt høydeskrekk, sier guttungen ved frokostbordet, og skuer litt undrende ut på fuglene som sitter på telefonledningen.
Hanne Kristin Rohde og resten av familien lo godt av denne kommentaren. Lite visste den profilerte politikvinnen at kommentaren fra den eldste sønnen skulle resultere i en barnebok.

Det er vanligvis vold og kriminalitet i hovedstaden det handler om når Rohde dukker opp på fjernsyn og i aviser. Det bare dager siden en mann tilsynelatende tilfeldig ble skutt og drept ved Bislett i Oslo, og Rohde og hennes kollegaer har nok å henge fingrene i. Men den rutinerte politiinspektøren har åpenbart også andre talenter enn politiarbeid, og minnes morgenen ved frokostbordet:

Skrev historien i en fei
- Vi hadde det veldig morsomt ved frokostbordet den dagen, og dro kommentaren langt ut. Jeg tenkte i mitt stille sinn at den kommentaren skal jeg huske. Så en dag jeg var ute og jogget med noen venninner, fortalte jeg hva sønnen min hadde sagt. De sa at dette var en kjempegod idé, og at jeg burde gjøre noe med den. Så gikk jeg hjem, satte meg ved pc-en og skrev historien ferdig.
- Skrev du den ferdig med en gang?
- Ja, mer eller mindre. Plottet kom fort, og det handler om en kråke som er redd for å fly fordi den har høydeskrekk.

Hjelp fra uventet hold
Selv om skrivingen åpenbart falt lett for Rohde, var illustrasjonene en annen historie.
- Jeg er jo ingen kjent forfatter, og fant derfor ingen som kunne illustrere boken. Derfor måtte jeg lage tegningene selv. Det tok atskillig lengre tid, kanskje rundt tre måneder, anslår Rohde.
- Kan du fortelle litt mer om selve historien?
- Historien er veldig enkel. Kråken som ikke tør å fly fordi den har høydeskrekk, får hjelp fra uventet hold, nemlig fra et ekorn. Så det handler litt om det å tørre å ta imot hjelp. Mamma og pappa er selvsagt alltid nærmest, men av og til kan tilfeldighetene gjøre at hjelpen kommer fra litt uventet hold. Alle rundt oss er viktige, og dersom vi tar imot hjelp, kan vi få til nærmest hva som helst.

Forfølger inspirasjonen
- Det er et stort sprang mellom ditt daglige virke i Oslo-politiet og rollen som barnebokforfatter. Hvordan vil du beskrive det?
- Der er du vel egentlig inne på det som er kjernen i boken, nemlig å tørre å gjøre noe du ikke alltid gjør. Jeg fikk inspirasjon der og da, og valgte å forfølge inspirasjonen. Det er ikke noe mer dramatisk enn det, sier Rohde og smiler.
- Skriver du mye til vanlig?
- Når jeg skriver til daglig går det nok mest i notater og strategiplaner som har betydning for jobben. Og så hender det jo at jeg skriver debattinnlegg og kronikker til avisene. Så barneboken er et stunt. Selv om jeg ikke har skrevet bøker før, så leser jeg mye, så det er naturlig for meg å være litt uredd når det gjelder det skrevne ord.
- Kan vi forvente flere barnebøker fra deg senere?
- Dersom jeg får en tilsvarende spontan idé, så skal du ikke se bort fra det. Men jeg har ikke tid til å aktivt lete etter slike ideer, avslutter Rohde.

Redaktør -

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Når gullskiven lukker sitt øye

Når gullskiven lukker sitt øye

Livets mangfold er hovedtemaet ...

Øvelse gir håp

Øvelse gir håp

Livet er en øvelse i å mestre ...

Et badekar av følelsa

Et badekar av følelsa

"Mi sårbarheit e min superstyrke."

Mens fuglene synger

Mens fuglene synger

Møtte veggen ... Tapetsert eller malt? ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...